Kaupunginvaltuusto, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Itäisen alueen päiväkoti- ja kouluratkaisu

MliDno-2019-581

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Sivistysjohtaja Virpi Siekkinen kertoo valmistelutilanteen ja suunnitelman aikataulutuksen liittyen itäisen alueen päiväkoti- ja kouluratkaisuihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi

Päätös

Merkittiin tiedoksi. Merkitään, että sivistysjohtaja Virrpi Siekkinen esitteli valmistelutilanetta. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta takastettiin kokouksessa.

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 18.6.2018 § 71 kaupunkirakenneselvityksen, jossa on linjattu toimenpiteet kaupungin päiväkotien ja peruskoulujen palveluverkkoon. Esitettyjä toimenpiteitä on toteutettu määrätietoisesti. Ns. Itäisen alueen palveluverkkoratkaisu on edelleen toteutumatta. Kaupunkirakenneselvityksessä esitettiin ns. Itäisen alakoulun rakentaminen ja tähän uuteen kouluun on suunniteltu yhdistettäväksi koulut Launiala, Lähemäki, Peitsari ja Rämälä. Samaisessa selvityksessä alueen päiväkotiratkaisuksi on esitetty Tikanpellon päiväkodin korvaaminen uudisrakennuksella tai vaihtoehtoisesti uuteen Itäiseen alakouluun yhdistyvän Launialan koulun koulukiinteistön saneeraamista alueen päiväkodiksi.

Viime syksynä alueen sekä päiväkoti- että kouluverkkoon esitettiin ratkaisu. Päätöksenteko ko. alueen palveluverkkoratkaisusta siirretiin vuoden 2022 puolelle ja aineistoa päätöksenteon tueksi on loppuvuoden 2021 ja tammikuun 2022 aikana päivitetty ja täydennetty sekä asiaa on esitelty päättäjille.

Päivitettyjen ja täydennettyjen aineistojen, valtuuston iltakoulun (17.1.2022) ja valtuutetuille pidetyn infon (teams-info 21.1.2022), kaupungin taloudellisen tilanteen sekä asiasta käytyjen keskustelujen pohjalta itäisen alueen palveluverkkoratkaisuksi esitetään seuraavaa:

  • Itäisen alakoulun valmistelu- ja suunnittelutoimenpiteet käynnistetään syksyllä 2023. Vuoden 2023 talousarvioon varataan em. toimenpiteisiin määräraha.
  • Lähemäen koulun tyhjillään olevat kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön, saneerauksen kustannusarvio on noin 200.000 euroa. Suunnitelma ja muutostyön kustannusarvio tulee esittää kaupunkikehityslautakunnalle ennen muutostyön käynnistämistä.
  • Lähemäen koululle tehdään perusteellinen kuntokartoitus, jota hyödynnetään uuden Itäisen alakoulun rakentamisaikataulun määrittämisessä.
  • Peitsarin entinen koulukiinteistö puretaan.
  • Paukkulassa väistötiloissa toimiva Peitsarin koulu yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun, jolloin väistötiloista voidaan luopua. Tällä toimenpiteellä saavutetaan noin 260.000 euron käyttötaloussäästö. Käyttötaloussäästö muodostuu Paukkulan vuokrasta, koulun hallinnosta, ruoka- ja puhtauspalveluista sekä koulukuljetuksista. On huomioitava, että kun Peitsarin koulu yhdistetään Lähemäen kouluun, ei mahdollinen Launialan koulukiinteistön saneeraaminen itäisen alueen päiväkodiksi voi alkaa ennen kun koulutoiminta siirtyy uuteen Itäiseen alakouluun.
  • Itäisen alueen päiväkodit jatkavat edelleen toimintaansa nykyisissä kiinteistöissä. Talonrakennuspalvelut on ilmoittanut, että päiväkotirakennusten tekninen käyttöikä on pääosin ylitetty.  Rakennuksissa ei ole vakavaa terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä ja hyvällä ylläpidolla toimintaa pystytään jatkamaan noin 5 vuotta. Näin ollen itäiselle alueelle tulee ko. aikana rakentaa alueen varhaiskasvatustarvetta vastaava/vastaavat päiväkoti/päiväkodit.
  • Itäisen alueen pienten varhaiskasvatusyksiköiden toimintaa jatketaan, jos alueen varhaiskasvatustarve tätä edellyttää.
     

Peitsarin koulun oppilaaksiottoalueen huoltajien kuuleminen pidetään 2.2.2022 ja kuulemistilaisuuden muistio liitetään tähän pykälään. Peitsarin ja Lähemäen koulujen henkilöstön kuuleminen pidetään 1.2.2022 ja kuulemistilaisuuden muistio liitetään tähän pykälään.

Asia käsitellään YT-neuvottelukunnassa 3.2.2022. Neuvottelukunnan pöytäkirja liitetään tähän pykälään.

Itäisen alueen varhaiskasvatuksen kuuleminen huoltajille on pidetty 26.1.2022 ja henkilöstön kuuleminen samoin 26.1.2022, kuulemisten muistiot ovat liitteenä.

Lapsivaikutusten arvioinnit Peitsarin koulun yhdistämisestä Lähemäen kouluun ja Launialan koulun yhdistämisestä Lähemäen kouluun sekä lapsivaikutusten arviointi itäisen alueen päiväkotiratkaisusta ovat liitteenä.

Liitteenä oleva aineistot (Itäinen alue, aineisto, Itäinen alue tuloslaskelmavaikutuksia 1 ja 2 ja kartta itäisestä alueesta), lapsivaikutusten arvioinnit (LAVA) ja kuulemistilaisuuksien muistiot esitellään kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Peitsarin koulu lakkautetaan ja yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunkikehityslautakunnalle, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten, että saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Esittelijä muutti päätösehdotuksen toisen kappaleen muotoon:

"Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunkikehityslautakunnalle, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten, että terveelliset ja turvalliset saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen."

Asiasta käydyn keskustelun aikana Olli Marjalaakso esitti Hanne Vainion kannattamana päätösehdotukseen seuraavan lisäyksen.

Ennen lopullista päätöstä, siirtyvätkö lapset opintoihin Lähemäen koulurakennukseen:

  1. Tehdään kuntokartoitus koko Lähemäen koulun kiinteistölle. Mikäli kartoituksessa todetaan kiinteistön olevan terveysturvallinen koulukäyttöön, toteutetaan jatkotoimenpiteet kohtien 2. ja 3. mukaisesti.
  2. Selvitetään, onko koulussa jo nyt valmiita tiloja, joihin Peitsarin koulun oppilaat voivat siirtyä ja selvitetään, miten tarkoituksenmukainen ja tasa-arvoinen ryhmäjako toteutuisi siirron jälkeen.
  3. Selvitetään kirjastotilan saneeraus, sen tarkka kustannusarvio ja vaikutukset koulun toimintaan sekä Peitsarin koulun oppilaiden siirtymiseen.
     

Lisäksi Jaana Strandman esitti Olli Ylösen, Jenni Oksasen ja Jussi Marttisen kannattamana, että vuoden 2023 talousarvioon varataan 20.000 euron suunnittelumääräraha itäistä aluekoulua varten.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Olli Marjalaakson esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Jaana Strandmanin esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Edelleen Elina Jäntti esitti, että vuoden 2023 talousarvioon varataan vähintään 20.000 euron suunnittelumääräraha itäistä aluekoulua varten. Koska kukaan kannattanut esitystä, se raukesi.

Muilta osin esitelijän muutettu päätäsehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että pöytäkirjaan liitettiin muistiot kuulemistilaisuuksista 1.2. ja 2.2.2022 sekä YT-neuvottelukunnan pöytäkirja 3.2.2022.

Merkitään, että sivistysjohtaja Virpi Siekkinen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Pirkko Valtola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Peitsarin koulu lakkautetaan ja yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, että Lähemäen koulun kiinteistölle tehdään kuntotutkimus (joka on laajempi kuin noin 1000 - 2000 euron kuntokartoitus) vuoden 2022 aikana sekä mahdollisille löydetyille ongelmille korjaussuunnitelma, joka toimitetaan lautakuntakäsittelyyn. Koska kukaan ei kannattanut Jarno Strengellin esitystä, se raukesi. 

Esittelijä täydensi päätösehdotustaan seuraavasti: Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten,​ että terveelliset ja turvalliset saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen.

Esittelijän täydennetty päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Maria Närhinen ja kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Peitsarin koulu lakkautetaan ja yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana valtuutettu Jarno Strengell teki valtuutettu Paavo Barckin kannattamana seuraavan toimenpidealoitteen: "Lähemäen koulun kiinteistölle tehdään kuntotutkimus (joka on laajempi kuin noin 2000 euron kuntokartoitus) vuoden 2022 aikana, joka toimitetaan lautakuntakäsittelyyn."

Lisäksi valtuutettu Sami Järvinen teki valtuutettujen Sami Nallin, Juha Ropposen, Kirsi Olkkosen, Anna Reposen, Armi Salo-Oksan, Jouko Kervisen ja Tomi Sikasen kannattamana toimenpidealoitteen, että Itäisen koulun valmistelu- ja suunnittelutoimenpiteet käynnistetään vuonna 2023 syksyllä ja tähän varataan vuoden 2023 talousarvioon 20.000 euron suunnittelumääräraha.

Valtuutettu Jenni Oksanen esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun. Koska kukaan ei kannatttanut esitystä, se raukesi.

Valtuutettu Marita Hokkanen esitti, että Peitsarin koulua ei lakkauteta. Koska kukaan ei kannatttanut esitystä, se raukesi.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko valtuutettu Jarno Strengellin esittämä toimenpidealoite hyväksyä yksimielisesti. Ei hyväksytty, joten puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestämällä siten, että ne jotka kannattavat toimenpidealoitteen hyväksymistä äänestävät jaa ja ne, jotka eivät kannata toimenpidealoitetta äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 8 jaa ääntä, 42 ei ääntä ja yksi tyhjä ääni.
Puheenjohtaja totesi, että valtuutettu Jarno Strengellin toimenpidealoitetta ei hyväksytty. Liite 12.

Edelleen puheenjohtaja tiedusteli voidaanko valtuutettu Sami Järvisen esittämä toimenpidealoite hyväksyä yksimielisesti. Ei hyväksytty, joten puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestämällä siten, että ne jotka kannattavat toimenpidealoitteen hyväksymistä äänestävät jaa ja ne, jotka eivät kannata toimenpidealoitetta äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 35 jaa ääntä, 13 ei ääntä ja 3 tyhjää ääntä.
Puheenjohtaja totesi, että valtuutettu Sami Järvisen toimenpidealoite hyväksyttiin. Liite 13.

Merkitään, että äänestysluettelot liitetään pöytäkirjaan. Liitteet 12-13.

Merkitään, että valtuutettu Jaakko Väänänen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että valtuutettu Liisa Ahosen tilalle saapui kokoukseen varavaltuutettu Lotta Pylkkänen tämän pykälän käsittelyn aikana. 

Merkitään, että valtuutettu Satu Taavitsainen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalle kokoukseen saapui varavaltuutettu Jaana Vartiainen.

Merkitään, että valtuutettu Jaana Strandman poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalle kokoukseen saapui varavaltuutettu Ola Muttilainen. Myöhemmin käsittelyn edetessä kokoukseen saapui Jaana Strandmanin tilalle 1. varavaltuutettu Mervi Eskelinen ja samalla Ola Muttilainen poistui.

Merkitään, että valtuutettu Veli Liikanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalle kokoukseen saapui varavaltuutettu Kerttu Hakala.

Merkitään, että sivistysjohtaja Virpi Siekkinen selosti asiaa kaupunginvaltuustolle.

Merkitään, että kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue/Virpi Siekkinen, Seija Manninen, Taina Halinen, Peitsarin ja Lähemäen koulun rehtorit, asumisen ja toimintaympäristön palvelualue/Jouni Riihelä, Topiantti Äikäs, Jarkko Hyttinen, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.