Kaupunginvaltuusto, kokous 14.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Asemakaava ja asemakaavan muutos / 6. kaupunginosa (Kirjala), 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) / Karikko

MliDno-2019-1895

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 25. päivänä toukokuuta 2021 päivätyt asemakaavan ja asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaava koskee 6. kaupunginosa (Kirjala) asemakaavoittamattomia kiinteistöjä 491-402-3-1 ja 491-413-1-12. Asemakaavan muutos koskee 6. kaupunginosa (Kirjala) kortteleita 25 ja 26 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous- sekä puistoalueita ja 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) kortteleita 24a, 34, 54, 55, 56 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous-, puisto- sekä virkistysalueita.

Kaava-alue sijoittuu Vanhan Otavantien, Otavankadun ja valtatie 13 ympäristöön noin kahden kilometrin etäisyydelle torista 35 ha alueelle.

Kaavaluonnokset vietiin kaupunkiympäristölautakuntaan käsiteltäväksi 26.1.2021. Lautakunta totesi, että asemakaava ei toteuta sille asetettua tavoitetta, eli maakuntakaavan ja yleiskaavan toteutumista pohjoisosaltaan, jossa Kantakaupungin osayleiskaavan laaja kaupunkivihreä -merkintä on osoitettu rakentamiseen. Lautakunta palautti asemakaavan uudelleen valmisteltavaksi.

Lautakunnan päätöksen johdosta kaava-alueen rajausta on tarkistettu ja jätetty vaihtoehtotarkastelu tarpeettomana pois sekä edetty suoraan kaavaehdotusvaiheeseen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadut lausunnot ja vastineet niihin ovat nähtävissä asemakaavan selostuksen liitteessä 10. Lautakunnan päätöksen johdosta kaavaluonnosta ei asetettu nähtäville ja siitä ei pyydetty lausuntoja.

Karikon asemakaava ja -kaavamuutoksella on kahdeksalle korttelialueelle osoitettu käyttötarkoitusmerkintä KM-1 ”Liikerakennusten korttelialue”. Kaava osoittaa korttelialueille vähittäiskaupan suuryksiköitä sekä liike-, toimisto- ja toimitiloja, sillä rajoituksella, että kerrosalasta enintään 60 % saa käyttää vähittäiskaupan suuryksiköitä varten. Rajoitus noudattaa osayleiskaavan mitoitusta, jossa Karikon alueelle on osoitettu enintään 100 000 k-m2 rakennusoikeutta vähittäiskaupan suuryksiköille. Rakennusoikeus on osoitettu tehokkuuslukuna e=0,60. Lisäksi KM-1 korttelialueelle saa sijoittaa huolto- ja latausasemia ja polttoaineen myyntiä. Korttelissa 26 on KM-1 merkinnän lisäksi osoitettu yksi korttelialue toimitilarakennusten korttelialueeksi KTY -merkinnällä. Kohteessa toimii Siimet Oy, joka on keskittynyt konepajatoimintaan.

Korttelialueiden rajausta on päivitetty valtatie 13 puolella korttelissa 26. Nykyisessä asemakaavassa korttelialueelle on merkitty s-2 merkintä, joka edellyttää alueen puuston ja maastonmuotojen säilyttämistä. Merkintä on uudessa kaavassa poistettu ja korttelirajausta laajennettu suojaviheraluerajaukseen saakka. Muutosten seurauksena kortteli- ja rakennusalueet ovat laajentuneet.

Kortteli 39 sijoittuu osittain asemakaavoittamattomalle alueelle. Kortteliin on rakennettu hulevesiallas VT13 ja Otavantien kiertoliittymän yhteydessä. Korttelialueelle on osoitettu uusi katuyhteys Vanhalta Otavantieltä. Korttelin 39 ja 26 kautta on osoitettu kevyen liikenteen väylä Karilan alueelta keskustaan, joka toteutuessaan kulkee VT13 alitse.

Kaapelikadun ja Lentokentäntien kohdalla maa- ja metsätalousalueet on muutettu liikerakennusten korttelialueiksi ja korttelialueen rajauksilla on luotu yhtenäisiä ja mahdollisimman suuria kortteleita. Tonttirajaukset ovat ohjeellisia. Kaavan yhtenäiset käyttötarkoitusmerkinnät mahdollistavat maanomistajille sen, että he voivat keskinäisin sopimuksin määrittää tonttien rajat korttelialueella ja tarvittaessa laajentaa toimintaansa. Lentokentäntien varrella sijaitseva omakotitalotontti on jätetty pois asemakaavasta ja asuminen voi jatkua lainvoimaisen asemakaavan turvin. Tontin kummallekin puolelle on merkitty suojavyöhykkeet.

Kaavan kokonaisrakennusoikeus on 186 000 k-m2 jossa on lisäystä 82 000 k-m2:iä. Aluetehokkuus on e=0,53.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti asemakaavaehdotuksen koskien 6. kaupunginosa (Kirjala) asemakaavoittamattomia kiinteistöjä 491-402-3-1 ja 491-413-1-12 ja asemakaavan muutoksen koskien 6. kaupunginosa (Kirjala) kortteleita 25 ja 26 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous- sekä puistoalueita ja 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) kortteleita 24a, 34, 54, 55, 56 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous-, puisto- sekä virkistysalueita / Karikko ja asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Väylävirasto/Liikennevirasto, Etelä-Savon maakuntaliitto, Riihisaari – Savonlinnan museo, Karilan tutkimusasema, Metsähallitus, Puolustusvoimat, Mikkelin Golf, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, teleoperaattorit, Mikkelin kaupungin museot, Tusku-seura Ry, Mikkeli-Seura ry, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Jaakko Väänänen ja nuorisovaltuuston varaedustaja Celina Taipalinen poistuivat kokouksesta ja Jaakko Väänäsen varajäsen Anni Panula-Ontto-Suuronen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti asemakaavaehdotuksen koskien 6. kaupunginosa (Kirjala) asemakaavoittamattomia kiinteistöjä 491-402-3-1 ja 491-413-1-12 ja asemakaavan muutoksen koskien 6. kaupunginosa (Kirjala) kortteleita 25 ja 26 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous- sekä puistoalueita ja 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) kortteleita 24a, 34, 54, 55, 56 ja näihin liittyviä yleisen tien-, katu-, liikenne-, erityis-, maa- ja metsätalous-, puisto- sekä virkistysalueita / Karikko ja asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Väylävirasto/Liikennevirasto, Etelä-Savon maakuntaliitto, Riihisaari – Savonlinnan museo, Karilan tutkimusasema, Metsähallitus, Puolustusvoimat, Mikkelin Golf, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, teleoperaattorit, Mikkelin kaupungin museot, Tusku-seura Ry, Mikkeli-Seura ry, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaavaehdotus oli nähtävillä 9.6. – 9.8.2021.

Nähtävilläoloaikana määräaikaan mennessä saatiin 10 lausuntoa.

Etelä-Savon Energian lausunnon perusteella kortteliin 55 merkittiin johtovaraus kaukolämpöä varten.

Fingridin lausunnon pohjalta kaavakarttaan osoitettiin 110 kV voimajohdon tilavaraus kortteliin 39. Kaavamääräyksiä täydennettiin edellyttämällä risteämälausuntoa Fingridiltä voimalinjan läheisyyteen sijoittuvasta rakentamisesta. Määräyksiä on myös täydennetty koskien polttoaineen jakelua voimalinjojen läheisyydessä.

Traficomin lausunnon osalta selvitettiin lentoliikenteen vaikutuksia ja kaavaan merkittiin lentoesterajoituspintojen korkeusasemat. Lisäksi lentoaseman meluvyöhykkeet on otettu huomioon ja meluselvityksen mukaan 55 dB:n meluraja jää kaava-alueen ulkopuolelle.

Väyläviraston lausunnon pohjalta rautatieliikenteen tärinävaikutuksia selvitettiin ja ne ulottuvat 37 metrin etäisyydelle radan keskilinjasta. Selvityksen perusteella kaavakarttaan merkittiin vaurioriskialue ja kaavamääräyksiä täydennettiin.

Riihisaari - Savonlinnan museo, metsähallitus, maavoimien esikunta, Pohjois-Savon ELY-keskus, Etelä-Savon ELY-keskus ja Etelä-Savon maakuntaliitto antoivat lausunnot, jotka merkittiin tiedoksi.

Kaavaehdotuksesta saadun palautteen perusteella kaavan liito-oravatilannetta selvitettiin tarkemmin ja kortteliin 26 tehtiin maastokäynti, jonka pohjalta mm. liito-oravan liikkumareitin rajausta tarkennettiin. Ehdotusvaiheessa kaavan kokonaismitoitus oli 186 375 k-m², ja tähän ei tullut muutoksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy asemakaavan ja asemakaavan muutoksen Mikkelin kaupungin 6. kaupunginosan (Kirjala) ja 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) / Karikko

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää,​ että kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan ja asemakaavan muutoksen Mikkelin kaupungin 6. kaupunginosan (Kirjala) ja 14. kaupunginosa (Lehmuskylä) / Karikko

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Maria Närhinen saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Etelä-Savon Ely-keskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sen lisäksi, mitä kuntalain (410/2015) 137 §:ssä säädetään valitusoikeudesta, on kaavan hyväksymistä koskevaan päätökseen valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n nojalla myös:

  • alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan, asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.