Kaupunginhallitus, kokous 1.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 442 Työllisyyden kuntakokeilun tilannekatsaus

MliDno-2021-1523

Valmistelija

  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun työllisyyden edistämisen kuntakokeilu on käynnistynyt sitä varten säädetyn lain (1269/2020) mukaisesti 1.3.2021. Kokeilun myötä Mikkelin kaupunki vastaa kokeilun asiakkaiden työvoimapalveluista. Kokeilualueen kunnan asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, joiden kotikunta on kyseisessä kunnassa ja jotka eivät täytä työttömyysturvalain 5 luvun 2 §:n 1 momentissa tai 6 §:n 1 momentissa säädettyjä ansiopäivärahan saamisen edellytyksiä; tai ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä henkilöitä. Mikkelin seudun kuntakokeiluun kuuluvat Mikkelin lisäksi Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kunnat.

Kuntakokeilun kautta Mikkelin kaupunki edistää omia työllisyyspalveluille asetettuja tavoitteitaan. Niitä ovat heikossa työmarkkina-asemassa olleiden työnhakijoiden työmarkkina-aseman parantaminen ja nuorten työllisyyden edistäminen. Työvoimapalveluista vastaavana Mikkelin kaupungin vastuu on kasvanut, mutta myös mahdollisuus edistää alueella olevan elinkeinoelämän edellytyksiä on parantunut.

Kokeilun toteuttamiseksi Mikkelin TE-toimistosta on siirtynyt kaupungin työnjohdon alle 15 henkilöä ja näiden lisäksi 3 osa-aikaista. Vuoden 2022 alusta kuntakokeiluun osoitettu TE-toimiston henkilöstöresurssi on n. 21 htv:tä sisältäen kehyskuntiin kohdistettava resurssi. Lisäresursointi liittyy toukokuussa 2022 alkavaan pohjoismaisen työvoimapalvelun toteutukseen.

Työllisyyden edistämisen kuntakokeilut kestävät vuoden 2023 kesäkuun loppuun ja niitä jatketaan vuoden 2023 loppuun. Kokeilun aikana valmistellaan työvoimapalvelujen siirtoa kuntien vastuulle hallituksen antamien kriteerien pohjalta.

Palvelupäällikkö Pekka Patama selostaa asiaa kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi tilannekatsauksen.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.