Kaupunkiympäristölautakunta, kokous 23.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Aluejohtokuntien aloitteet kevät 2021 - Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue

MliDno-2021-1240

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

MliDno-2019-2071 Anttolan aluejohtokunnan esitys tonttimarkkinoiden kehittämisestä

Annettu vastaus: Anttolan, kuten muidenkin aluetaajamien pientalotonttien hintatasoa, on alennettu viimeisessä hinnoittelupäätöksessä noin 10 prosenttia aiemmasta hinnoittelusta. Hintojen alentamisella ei valitettavasti ole ollut vaikutusta tonttien kysyntään. Hintataso on tarkoitus pitää alhaisena jatkossakin. Anttolassa 1000 m2:n omakotitontin hinta on tällä hetkellä noin 3.900 euroa, hinta on edullinen verrattaessa esimerkiksi Ristiinaan tai Rantakylään. Ristiinassa vastaava tontti maksaa noin 8.200 euroa ja Rantakylässä noin 16.400 euroa.  Näkemyksemme mukaan tontin hinta ei ole ollut kynnys tontin hankkimiseen Anttolasta, ja vaikka edelleen hintoja alennettaisiin, se ei todennäköisesti loisi lisää kysyntää. Anttolan alueella on vapaana hyviä, heti rakennettavissa olevia tontteja alueen kokoon nähden runsaasti. Lisäksi muutamia rakentumattomia tontteja on hankittu takaisin kaupungille. Kyseiset tontit tullaan lisäämään osaksi alueen tonttitarjontaa.  Kaupungin kaikkia jatkuvasti haettavana olevia tontteja esitellään ja markkinoidaan tasavertaisesti. Tontit ovat esillä kaupungin tonttihakupalvelussa, joka löytyy kaupungin nettisivuilta. Henkilökohtaisesti tonttiasioissa asioivien kanssa kerrotaan, miltä alueilta vapaita tontteja on saatavilla. On valitettavaa, että Anttolan tontteihin ei ole kohdistunut kiinnostusta, koska tontit sinällään ovat hyviä ja edullisia. Asiakkailta saaman välittömän palautteen mukaan, alue ei ole ollut heille houkutteleva, mikä on luonnollisesti harmillista. Pölkinlahden alueelta on luovutettu useita omakotitontteja, missä rakentaminen ei ole alkanut tai on jäänyt kesken, tilanne on valitettava. Kaupungin tahtotila on hankkia tontit takaisin ja asettaa haettaviksi. Kyseiset tontit ovat myyty ulkomaalaisille, jonka vuoksi tonttien takaisinhankkiminen on haastavaa. Asiaa edistetään parhaillaan. On toivottavaa, että alue nähtäisiin tulevaisuudessa houkuttelevana, koska Anttolassa on hyvää asumisen potentiaalia.

MliDno-2020-1626 Suomenniemen aluejohtokunnan esitys Suomenniemen jäteveden puhdistamon valvonta- ja ilmoituskäytäntöjen parantaminen

Annettu vastaus: Suomenniemen Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolla tapahtui pumppaamovuoto kesällä 2020. Ylivuotoon liittyen Suomenniemen aluejohtokunta on pyytänyt vastauksia kysymyksiin koskien mm. ylivuototapahtumasta tiedostusta sekä esittänyt, että Suomenniemen jäteveden puhdistamon hälytysjärjestelmät saatetaan sellaiselle tekniselle tasolle, että kaikki poikkeustilanteet havaitaan ajoissa. Vastauksena Suomenniemen aluejohtokunnan pyyntöön Vesilaitos esittää seuraavaa. Pumppaamon ylivuodossa 18.6. 2020- 23.6.2020 ympäristöön pääsi arviolta noin 40 m3 puhdistamatonta jätevettä. Valvontaviranomainen on antanut tapahtumasta lausunnon 24.9.2020. Valvontaviranomaisen näkemyksen mukaan tekoa, tapahtumaa ja sen mahdollisia vaikutuksia ympäristöön voidaan pitää kokonaisuutena vähäisinä eikä jätevesipäästön vaikutuksia voida erottaa normaalista jätevedenpuhdistamon ja muusta Kuolimoon kohdistuvasta kuormituksesta. Vesihuoltolain mukaan vesihuoltolaitoksen, joka toimittaa vettä tai ottaa vastaan jätevettä vähintään 5 000 kuutiometriä vuorokaudessa, on ilmoitettava viipymättä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle merkittävästä häiriöstä vesihuollossa. Jos häiriöstä ilmoittaminen on yleisen edun mukaista, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi velvoittaa vesihuoltolaitoksen tiedottamaan asiasta tai vesihuoltolaitosta kuultuaan tiedottaa asiasta itse. Valvontaviranomaisen lausunnon mukaan Vesilaitos on tehty ohitustilanteesta asianmukaiset ilmoitukset. Salaman iskuta rikkoutunut jätevesipumppaamo oli liitetty Vesilaitoksen kaukovalvontajärjestelmään GSM- hälyttimellä. Salaman isku vioitti GSM hälyttimen toimintaa, jolloin ilmoitusta yhteyskatkosta ei saatu. Suomenniemellä kriittiset vesilaitoskohteet on siirretty kaukokäyttöjärjestelmään, joka mahdollistaa kohteiden jatkuvan etävalvonnan. Myös kyseinen pumppaamo on liitetty kaukokäyttöjärjestelmään.   Suomenniemen jätevesipuhdistamo on rakennettu vuonna 2007. Puhdistamolla käsitellään Suomenniemen kirkonkylän ja Kauriansalmen jätevedet keskivirtaaman ollessa noin 60 m3/d. Puhdistettu jätevesi johdetaan avo-ojaan, joka laskee Kuolimon Häränlahteen. Suomenniemen jätevedenpuhdistamon toiminta on ollut tehokasta ja puhdistamo on saavuttanut kaikki sen toiminalle ympäristöluvassa asetetut vaatimukset. Puhdistustulosta on tehostettu käyttöönottamalla prosessiyksikkö mm. lähtevän veden hygienisointia varten.

MliDno-2020-2126 Haukivuoren Asemakylän liikennemerkkien kunnostaminen, vuosittain

Mikkelin kaupungin katujen ja yleisten alueiden alueurakkasopimuksessa on sovittu, että liikennemerkit oikaistaan viimeistään keväällä niiltä osin, joita ei roudan takia muulloin pysty suoristamaan. Liikennemerkkejä ja osoiteopasteita uusitaan tarvittaessa huomioiden nykyinen kunto.

MliDno-2018-2489 Kapeaseläntiellä olevan kevyenliikenteen väylän jatkaminen Rajatielle saakka

Haukivuoren aluejohtokunta on tehnyt, pöytäkirja 13.12.2018 § 89 aloitteen, jossa esitetään Kapeaseläntientien jalankulku- ja pyörätien jatkamista noin 150 metriä Rajakadun liittymään saakka. Koska jalankulku ja pyöräily on aluejohtokunnan mukaan Kapeaseläntiellä lisääntynyt, aloitteessa esitetään riskianalyysin tekemistä. Analyysi antaisi aluejohtokunnan mukaan perusteet jalankulku- ja pyörätien rakentamiselle.  Kapeaseläntie on maantie, jonka tienpidosta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus. Kapeaseläntien jalankulku- ja pyörätien jatkaminen Rajakadun liittymään saakka, on toimenpiteenä vuonna 2019 Mikkelin kaupungin alueelle laaditussa liikenneturvallisuussuunnitelmassa. Lisäksi suunnitelmassa on esitetty pikatoimenpiteenä pyöräilijöitä -varoitusmerkkien asentamista molemmista suunnista ennen jalankulku- ja pyörätien päätepistettä.

MliDno-2019-1086 Jätteiden kevät- ja syyskeräyksen vakiinnuttaminen Anttolaan

Pienjäteasemien ja jätteenkeräyksen järjestäminen on Metsäsairila Oy:n toimintaa. Metsäsairila Oy vastaa jätteenkeräyksen järjestämisestä ja ohjeistaa lajittelussa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.

Merkitään, että Hannu Tullinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Merkitään, että Jaana Strandman poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.