Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 161 Magee-hankkeen (Maahanmuuttajien matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalvelujen kehittäminen Etelä-Savossa) jatkohakemus Mikkelin kaupungin hakemana

MliDno-2022-1355

Valmistelija

  • Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Magee hanke on toiminut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) hakemana 1.9.2020 lähtien ja nykyinen projektipäätös on voimassa elokuun 2022 loppuun. Kyseessä on valtion erityisavustus (TEM), jonka tavoitteena on  tehostaa maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä kehittämällä matalan kynnyksen ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä niitä koskevaa monialaista yhteistyötä. Kolmas, ja samalla viimeinen, avustushaku kohdennetaan maakuntien keskuskaupungeille kotoutumisen edistämisen tehtävien (muu kuin sote) säilyessä kunnilla hyvinvointialueiden käynnistymisen jälkeen. Fokuksena on  ohjaus- ja neuvontapalvelujen ja kehittämistyön juurruttaminen osaksi kuntien pysyviä rakenteita.

Seuraava hankekausi toteutuu ajalla 1.9.2022-31.8.2023, josta esitetään toteutettavaksi 4 kk Essoten maahanmuuttopalvelujen kautta osatoteutuksena. 1.1.2023 hyvinvointialueuudistuksen myötä hanke siirtyisi toteutettavaksi Mikkelin kaupungille osaksi kaupungin työllisyyspalveluja. Essoten lisäksi osatoteuttajana toimii Savonlinnan kaupunki koko hankekauden ajan.

Arvio kokonaisbudjetista viimeisen hankekauden osalta on 148 000 euroa, joka jakautuu seuraavasti: Essote noin 30 000 eur, Mikkeli n. 90 500 euroa ja Savonlinna n. 27 500 euroa. Valtionavustus kattaa 70 % hyväksyttävistä kustannuksista, omavastuuosuuden ollessa 30 %. Mikkelin omavastuuosuudeksi jäisi tällöin noin 27 150 euroa. Hankehallinnoija saa avustuksen, jota siirretään eteenpäin osatoteuttajille väli- ja loppuraportoinnin jälkeen.

Henkilöstöresurssi hankkeessa tulisi olemaan hankekoordinaattori sekä kaksi osa-aikaista hanketyöntekijää (Mikkeli ja Savonlinna). Hankkeen henkilöstöä koskevissa päätöksissä otetaan huomioon Mikkelin kaupungin henkilöstöpäätökset ja olemassa olevan henkilöstön oikeus/mahdollisuus siirtyä tekemään hankkeessa olevia tehtäviä.

Toiminta-alueena hankkeella on Etelä-Savo, erityisesti Mikkeli, Savonlinna sekä kehyskuntia. Hankkeen omarahoituksen kohdistumisessa tämä huomioidaan joko erillisillä aiesopimuksilla tai seudun kehittämisrahan kohdentamisena.

Pääkohderyhmänä ovat kaikki Etelä-Savon alueella asuvat maahanmuuttajataustaiset henkilöt, toissijaisena kohderyhmänä maahanmuuttotyön monialaisen verkoston toimijat. Ohjaus- ja neuvontapalveluita järjestetään monialaisessa yhteistyössä alueen keskeisten toimijoiden, kuten kunnan asiointipisteen,  työllisyyden kuntakokeilun, TE-palvelujen, Monikulttuurikeskus Mimosan (monikielinen neuvonta), Kelan, Ohjaamo Olkkarin, Essoten ja käynnistyvän hyvinvointialueen kanssa.

Hankkeen jatkumista puoltaa yleisesti maahanmuuttajapalveluiden uudelleenorganisoituminen hyvinvointialueiden käynnistyessä. Nykyiset Essoten vastuulla olevat maahanmuuttotoimiston palvelut jatkavat hyvinvointialueella. Kotoutumislaki kohdistaa kotoutumisen edistämisen vastuuta myös kunnille ja tämän vastuun muotoutumisessa ja organisoitumisessa hankkeen tarjoama lisäresurssi on perusteltua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Magee-hankkeen hakemisen Mikkelin kaupungin toimesta ja hankkeen hallinnointi- ja rahoitusvastuun kantamisen kuvauksen mukaisesti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Työllisyyspalvelut/Pekka Patama, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.