Kaupunginhallitus, kokous 4.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 152 Palvelut ja tulevaisuus -prosessin jatkotoimenpiteet

MliDno-2022-78

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Palvelut ja tulevaisuus -ohjelman kaupunginhallituksen esityksen mukaisena 28.3.2022 § 44. Ohjelman sivuilla 29 ja 30 on linjattu asioista, joista käynnistetään valmistelu tai jatketaan jo käynnistynyttä selvitystyötä.

Patu-ohjelman sivulla 29 olevat selvitykset ja toimenpiteet (12 kohtaa) valmistellaan viranhaltijatyönä taulukossa esitetyn vastuutuksen ja aikataulun mukaisesti.

Ohjelman sivulla 30 listatut tasapainotustoimenpiteet edellyttävät poliittisia linjauksia. Niiden osalta käydään hallintosäännön 4 § mukaisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajan johdolla poliittiset neuvottelut, joita tukevat sivistysjohtaja ja kaupunkikehitysjohtaja. Viranhaltijat tuottavat poliittisen keskustelun tueksi mahdollisesti tarvittavat lisäselvitykset.

Toimenpiteistä tuodaan kaupunginhallitukselle tilannekatsaukset ja mahdollisuuksien mukaan myös päätösesitykset viimeistään vuoden 2023 talousarvioraamin käsittelyn yhteydessä 6.6.2022 kokouksessa. Osa selvityksistä on tuotavissa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi jo ennen raamikäsittelyä; ne valmistellaan päätöksentekoon mahdollisimman nopeasti. Toisaalta useammalle selvitykselle määritetty määräaika on vasta raamikäsittelyn jälkeen. Näiden osalta mahdolliset talousvaikutukset vuoteen 2023 huomioidaan niistä tehtävien päätösten mukaisina myöhemmin talousarviovalmistelun edetessä.

Vuoden 2023 talousarvioraami tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi 6.6.2022 kokoukseen. Talousarvioraami on lautakuntatasolla sitova pohja talousarvion valmistelutyölle. Syksyllä kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi tuotavat talousarvioesitykset valmistellaan kaupunginhallituksen vahvistaman talousarvioraamin määrittämien tulo- ja menoarvioiden puitteissa. Talousarvioraamin hyväksyessään kaupunginhallitus myös valtuuttaa talouspalvelut antamaan lautakunnille ja johtokunnille talousarvion tarkemmat valmisteluohjeet. Raamin valmistelu tapahtuu viranhaltijatyönä; talouspalvelut on antanut ohjeen sisäisiin raamineuvotteluihin valmistautumiseen tiistaina 29.3.2022.

Talousarvioraamia koskevan päätöksenteon tueksi esitetään järjestettäväksi taustoittava talousaiheinen ylimääräinen suunnittelukokous maanantaina 23.5.2022.

Jokaisesta Patu-ohjelman palvelurakenteeseen vaikuttavasta muutoksesta tehdään toimivaltaisten toimielinten erilliset hallinnolliset päätökset kuntalain ja Mikkelin kaupungin hallintosäännön edellyttämällä tavalla. Lisäksi Patu-ohjelman palvelurakennemuutoksilla tulee olemaan vaikutuksia perusopetuksen oppilasalueisiin (lähikoulualueet), joista hallintosäännön 31 §:n mukaan päättää kasvatus- ja opetuslautakunta. Ennen lopullisia päätöksiä on huolehdittava, että valmistelu sisältää henkilökunnan yhteistoimintamenettelyn, kuntalaisten kuulemisen sekä muut selvitykset, kuten yritys-, maaseutu- ja lapsivaikutusten arvioinnit.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • pitää ylimääräisen talousaiheisen suunnittelukokouksen 23.5.2022 sekä
  • merkitä muut asiassa annetut selvitykset tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.