Kaupunginhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry:n tertiäärilainojen korot ja akordi

MliDno-2022-4926

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
  • Susanna Turunen, controller, susanna.turunen@mikkeli.fi

Kuvaus

Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tehtävänä on omistaa, vuokrata ja ylläpitää asuntoja vanhuksille ja vähävaraisille. Asuntojen vajaakäytöstä johtuen vuokratuotot ovat laskeneet ja sen seurauksena yhdistyksen taloudellinen tilanne on haastava. Tilanteen parantamiseksi Savilahden Vanhaitukiyhdistys ry on laatinut talouden tervehdyttämissuunnitelman, jonka mukaisesti muun muassa kaksi yhdistyksen omistamaan kohdetta on myyty ja yhdestä on tehty purkupäätös.

Yhdistyksellä on Mikkelin kaupungilta kolme tertiäärilainaa (yhteensä 113 284,41 euroa) ja kahden eri testamenttirahaston varoista annettu laina (60 547,65 euroa). Lisäksi kaupunki on taannut kaksi yhdistyksen lainaa, joiden avoinna oleva pääoma on 214 639,21 euroa.

Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry pyytää tehvehdyttämissuunnitelmansa mukaisesti kaupungilta seuraavia tukitoimia taloudellisen tilanteensa vahvistamiseksi

  1. Akordia kaupungin testamenttivaroista myönnetystä lainasta (60 547,65 euroa) sekä
  2. kaupungin myöntäminen kolmen tertiäärilainan korottomuutta ajalle 1.1.2023–31.12.2024.

 

Testamenttiehtojen perusteella kaupungin on mahdollista antaa kohdassa 1 esitetty akordi 60 547,65 euron lainalle. Akordilla ei ole kaupungille tulosvaikutusta, koska kyseessä on testamenttivarojen laina.

Kohdan 2  tertiäärilainojen korottomuus ajalle 1.1.2023-31.12.2024 on Valtiokonttorin ehto sille, että yhdistys saa hakemansa akordin useammalle aravalainalle. Valtiokonttorin vaatimus perustuu lakiin aravalainojen lainaehtojen muuttamisesta eräissä tapauksissa (1023/2002 8 §). Lain mukaan kiinteäehtoisen lainan, vuosimaksulainan ja ehdoiltaan vuosimaksulainaksi muutetun lainan lainaehtojen muuttamisen ehtona on, että aravavuokrataloyhteisön tai asumisoikeustaloyhteisön omistaja ei peri sijoittamilleen omille varoille korkoa lainaehtojen muutosaikana.

Omilla varoilla tarkoitetaan yhteisön kaikkia omia varoja eli muun muassa osakepääomaa, pääomalainaa, tertiäärilainaa sekä mahdollisia avustuksia. Kyseistä lainkohtaa sovelletaan myös kaupunkien yhdistyksille ja säätiöille myöntämiin tertiäärilainoihin. Koska omien varojen (tässä tapauksessa tertiäärilainojen) korottomuuden vaatimus tulee laista, Valtiokonttori ei voi muuttaa yhdistyksen aravalainan lainaehtoja, mikäli kaupunki ei suostu päätöksessä mainittuun omien varojen korottomuuden ehtoon.

Kaupungin menettää korotuloja yhteensä 7 448,44 euroa, mikäli yhdistykselle myönnetyistä kolmesta lainasta ei Valtiokonttorin vaatimuksen mukaisesti peritä korkoja ajalta 1.1.2023-31.12.2024. Kokonaistaloudellisesti tarkasteltuna korkokulujen menetyksestä kaupungille aiheutuva tulosvaikutus on kuitenkin huomattavasti vähäisempi kuin mahdollinen kaupungin antamien lainojen pääomien alaskirjaaminen ja annettujen lainatakausten realisoituminen, mikäli yhdistys ei pysty toteuttamaan talouden tervehdyttämissuunnitelmaansa ja ajautuu maksukyvyttömäksi.

Oheismateriaalina on Savilahden Vanhaintuki ry:n talouden tervehdyttämissuunnitelma. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Mikkelin kaupunginhallitus päättää antaa Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry:lle määrältään 60 547,65 euron akordin, joka kohdistuu yhditykselle testamenttivaroista annettuun lainaan.   

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry:lle myönnetyistä tertiäärilainoista ei peritä korkoja ajalta 1.1.2023-31.12.2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Savilahden Vanhaintukiyhdistys ry/isännöitsijä Asko Laukkanen, REIM Isännöinti, talouspalvelut 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.