Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 23.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Perusopetuksen opetussuunnitelman muutokset, B1-kieli ja historia 1.8.2024 alkaen

MliDno-2024-1923

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Valtioneuvosto julkaisi 24.1.2023 tuntijakoasetuksen, jossa perusopetuksen tuntimäärään on lisätty yksi vuosiviikkotunti B1-kieleen ja 7. luokalla B1-kieltä on opetettava vähintään kaksi vuosiviikkotuntia. Tuntijakoasetus astuu voimaan 1.8.2024. Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta on hyväksynyt tuntijakoasetuksen mukaisen tuntijaon 22.2.2024.

Opetushallitus julkaisi 12.2.2024 määräyksen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2014 muutokset ja täydennykset koskien B1-kielen opetusta vuosiluokilla 3-6 ja 7-9.

Opetushallituksen määräyskirje on aiheuttanut päivitystarpeen opetussuunnitelmaan B1-kieleen. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päättämä tuntijakomuutos on aiheuttanut päivitystarpeen historian opetussuunnitelman vuosiluokkaistamiseen.

B1-ruotsi:

Mikkeli on päivittänyt paikallista perusopetuksen opetussuunnitelmaa B1-ruotsin osalta Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti ja kuvannut tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7–9 sekä muokannut sisältöaluekuvausta vuosiluokalle 6.Päivitys on ollut lausuntokierroksella opettajakunnalla 29.4.-6.5.2024. Vastauksena saatiin yksi kommentti, joka tuki tehtyä työtä.

Määräyskirjeessä olevat muut B1-oppimäärät sisältävät vain teknisiä päivityksiä.

Historia:

Mikkeli on päivittänyt paikallista perusopetuksen opetussuunnitelmaa historian osalta vuosiluokkaistamalla historian sisältöalueet 22.2.2024 hyväksytyn tuntijaon mukaiseksi. Päivitys on ollut lausuntokierroksella opettajakunnalla 8.4.-23.4.2024 saamatta kommentteja.

Paikallinen sisältö on tekstissä sinisellä pohjalla.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy liitteenä olevat perusopetuksen opetussuunnitelman B1-kielen ja historian oppiaineiden muutokset. Tämä opetussuunnitelman päivitys tulee käyttöön 1.8.2024 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kasvatus- ja opetuslautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.