Kuvaus
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely huoltajille 2024
Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa suoritettiin lasten huoltajille asiakaskysely. Kyselyn toimitti Feelback Oy. Kyselyllä selvitettiin palveluun ohjautuminen, varhaiskasvatuksen järjestämisen puitteet, yhteistyö, huoltajien kokemus lapsen osallisuudesta, sekä lapsi osana ryhmää. Vastausasteikkona käytettiin asteikkoa 1-5, jossa 1=erittäin tyytymätön - 5= erittäin tyytyväinen. Lisäksi vastaajilla oli mahdollisuus antaa avointa palautetta aihealueittain.
Vastausaika oli 8.-24.3.2024. Vastauksia saatiin yhteensä 514 ja vastausprosentti oli 24 prosenttia. Kunnallisten yksiköiden vastaajamäärät vaihtelivat välillä 3-37/yksikkö ja yksityisten päiväkotien 0-41/yksikkö. Tutkimusraportti on liitteenä.
Mikkelin varhaiskasvatus kehittää toimintaansa jatkuvasti ja sitä varten järjestetään vuosittain laadunarviontiin liittyviä kyselyjä. Parillisina vuosina kyselyt tehdään asiakasperheille ja parittomina vuosina henkilökunnalle. Laatukyselyjen tarkoituksena on auttaa varhaiskasvatusta tunnistamaan kehittämiskohteita ja olemassa olevia vahvuuksia, joita voidaan hyödyntää systemaattisen kehittämisen tukena.
Huoltajien vastauksien yhteenvedosta korostui kolme vahvuutta:
- Lapsemme saa leikkiä riittävästi KA. 4,8
- Lapsia ohjataan arjen taitojen oppimiseen KA. 4,77
- Vanhempana koen, että lapseni on tervetullut varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikkaan KA. 4,76.
Huoltajien vastauksista nousi kolme kehittämiskohdetta:
- Perheemme on saanut tutustua varhaiskasvatus- tai esiopetuspaikan toimintasuunnitelmaan KA. 4,14
- Minulta vanhempana kysytään toiveita ja odotuksia lapsen arkeen liittyen KA. 4,02
- Lapsen kasvun kansio on vanhempien nähtävissä ja käytettävissä KA. 4,00.
Varhaiskasvatuksen lasten observoinnin tulokset 2024
Varhaiskasvatuslain mukaan palvelun järjestäjän ja tuottajan tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Varhaiskasvatuksen arvioinnin tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen kehittämistä ja edistää lapsen kehityksen, oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Mikkelissä kaupungin varhaiskasvatuksen piiriin kuuluvilta lapsilta kerätään palautetta keskitetysti joka toinen vuosi. Tulosten pohjalta päiväkodit ja perhepäivähoito valitsevat kehittämistyön painopisteitä.
Keväällä 2024 Mikkelin varhaiskasvatuksessa toteutettiin Kehittävä palaute observointi yhdessä Reunamo Education Research Oy:n kanssa.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön joukosta koulutettiin observoijia, jotka kävivät havainnoimassa niissä 20:ssä lapsiryhmissä, jotka oli arvottu observointien kohteeksi. Observointiin osallistuneiden lasten keski-ikä oli 4,3 vuotta. Lasten havainnointia tehtiin 4-5 minuutin sykleissä. Observointiaineiston analyysissä tarkastellaan neljää keskeistä lasten hyvinvoinnin tekijää, joita ovat: oppiminen, liikkuminen, sosiaalisuus ja emootiot. Havainnointimateriaalin lisäksi aineistoon sisältyy esihenkilöiden täyttämiä johtajalomakkeita ja henkilöstön täyttämiä oppimisympäristölomakkeita. Mikkelistä saatuja tuloksia verrataan valtakunnalliseen aineistoon. Tutkimusraportti on liitteenä.
Saaduissa tuloksissa neljästä hyvinvoinnin tekijästä nousee esille seuraavia asioita:
Oppiminen: Lapsilla ilmeni korkeaa sitoutuneisuutta, muun muassa leikissä, ulkoilussa ja ohjatussa toiminnassa, mikä tukee uuden oppimista. Matalaa sitoutuneisuutta ilmeni perustoiminnoissa ja ruokailuissa.
Liikkuminen: Kuormittavaa liikuntaa oli noin 41 minuuttia päivässä, suositus on noin yksi tunti päivässä. Varhaiskasvatuksessa tulee kiinnittää huomiota kuormittavan liikunnan määrän lisäämiseen sekä sisällä että ulkona. Yleisesti ottaen on syytä lisätä päiviin monipuolista liikuntaa, kokopäiväpedagogiikkaa hyödyntäen.
Sosiaalisuus: Mukautuvaa toimintaa todettiin erityisesti arjen rutiineissa ja ohjatussa toiminnassa valtakunnallista vertailuaineistoa enemmän. Lasten osallistuvalle toiminnalle tulee saada lisää mahdollisuuksia arjen tilanteisiin.
Emootiot: Neutraalia, tyyntä ja rauhallista emootiota ilmeni Mikkelissä usein arjen rutiineissa ja lasten kohtaamisissa aikuisen kanssa. Neutraalia emootiota oli Mikkelissä muuta maata enemmän tässä aineistossa tehtyjen havaintojen perusteella. Kuinka olisi mahdollista lisätä arkeen iloa ja riemua, jota usein ilmenee mm. liikunnan yhteydessä?
Lyhyenä yhteenvetona tuloksista:
Vahvuuksia oli oppimisen flow ja leikissä olevat mahdollisuudet.
Kehittämiskohteeksi nousi monipuolisen ja kuormittavan liikunnan sekä lasten osallisuuden määrän lisääminen päivittäiseen toimintaan.
Tavoitteisiin päästään käyttämällä pedagogisia menetelmiä ja kehittämällä varhaiskasvattajien työssään käyttämiä toimintamalleja.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee tiedoksi huoltajille tehdyn asiakaskyselyn tulosten koonnin sekä nykytilan kartoituksen varhaiskasvatuksen toiminnan arvioimiseksi.