Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 23.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Etelä-Savon ja Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2024-2025, kasvatus- ja opetuslautakunta 

MliDno-2024-1924

Valmistelija

  • Seija Manninen, opetusjohtaja, Seija.Manninen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Jokaisella hyvinvointialueella ja jokaisella kunnalla tulee lastensuojelulain 12 §:n mukaan olla lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, joka tehdään vähintään kerran neljässä vuodessa valtuustokaudeksi kerrallaan. Etelä-Savossa suunnitelmat on jo kolmatta kertaa tehty niin, että ensin valmistuu maakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma ja kunnat voivat halutessaan hyväksyä sen kuntakohtaiseksi suunnitelmaksi, täydentää sitä kuntakohtaisesti tai tehdä sen rinnalle oman suunnitelman. Viime vuosina Etelä-Savossa on käytetty lyhyempiä suunnitelmakausia johtuen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Vuodesta 2026 alkaen on tarkoitus toimia neljän vuoden syklillä. 

Etelä-Savon lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024-2025 on valmistunut ja lähetetty hyväksyttäväksi kuntiin. Suunnitelmaan on valmisteltu Mikkelin täydennykset painopisteisiin ja liitteisiin. 

Suunnitelmaan tulee oppilas- ja opiskelijahuoltolain 13 §:n mukaan liittää kunnan alueella toimivien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmat. Mikkelin kaupungin suunnitelmat on hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa vuonna 2023. Otavian ja Otavan opiston osalta opiskeluhuoltosuunnitelmat ovat valmiita, vain hyväksymisprosessi on vielä kesken. Etelä-Savon ammattiopiston ja Suomen Nuoriso-opiston opiskeluhuoltosuunnitelmat on hyväksytty kyseisten oppilaitosten toimintasääntöjen mukaan vuonna 2023. Lisäksi Mikkelissä toimii valtion oppilaitoksia sekä ammattiopisto Spesian telma-opetusta. Valtion oppilaitoksilla on valtakunnalliset koulutuksen järjestäjäkohtaiset opiskeluhuoltosuunnitelmat ja Spesian pääpaikka on Pieksämäki. Koska näiden koulutuksen järjestäjien pääpaikka ei ole Mikkeli, näitä suunnitelmia ei ole liitetty Mikkelin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että esitelty Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024-2025 hyväksytään.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.