Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 140 Asemakaavan muutos 50. kaupunginosan (Haukivuori) / Keskustie Haukivuori

MliDno-2020-2377

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 17. päivänä tammikuuta 2023 päivätyn asemakaavan muutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Suunnittelualue koskee 50. kaupunginosan (Haukivuori) kortteleita 4, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 93 ja osaa kortteleista 14 ja 24 sekä puisto- ja suojaviheraluetta, yleisen tien aluetta sekä katu- ja torialuetta.

Asemakaavan muutosluonnos on ollut nähtävillä 9.6-9.8.2021 ja määräaikaan mennessä siitä saatiin 6 lausuntoa ja 1 huomautus. Kaikille avoin yleisötilaisuus järjestettiin Hauki-hallissa 22.6.2021.

Luonnosvaiheen jälkeen kulttuuriympäristön selvitystä täydennettiin ja Haukivuoritalon tekninen kuntoarvio valmistui. Saadun palautteen ja selvitystöiden perusteella Oikotien, Välitien ja Suojatien miljööt on merkitty alueiksi, joiden ominaispiirteet säilytetään. Asemakaavaluonnoksen korttelin 25 ja tontin 6 asuinkerrostalojen korttelialue on osoitettu nyt puistoksi.

Entisen terveyskeskuksen rakennus arvuutettiin kulttuuriympäristön kohdekortissa luokkaan 3 joka ei edellyttänyt suojelua. Haukivuoritalon vastaava luokitus on 1 ja sitä on esitetty suojeltavaksi. Luonnosvaiheessa rakennukselle oli merkitty sr (suojeltava rakennus) -merkintä. Rakennuksesta laaditun kuntoarvion perusteella kaupungin tilahallinto katsoo, että arvioidut vuokratulot eivät riitä kattamaan ylläpito- tai remontointikustannuksia ja kohdetta ei kannatta kunnostaa. Kaupunki pyrkii myymään kohteen ja sitä varten kaavaehdotuksessa se on osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi ilman suojelumerkintää. Suojelumerkinnättä jättäminen on suunnitteluprosessin aikana käytyjen keskustelujen perusteella vastoin haukivuorilaisten tavoitteita.

Maankäyttö- ja rakennuslain 54 § todetaan, että rakennettua ympäristöä tulee vaalia eikä niihin liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää. Saman pykälän kolmannessa momentissa todetaan, että asemakaavalla ei myöskään saa asettaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle sellaista kohtuutonta rajoitusta tai aiheuttaa sellaista kohtuutonta haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä voidaan välttää.

Luonnosvaiheessa Keskustie oli virheellisesti merkitty katualueeksi ja se on osoitettu kaavaehdotuksessa maantiealueeksi.

Kaava-alueen pinta-ala on n. 20 ha, kokonaisrakennusoikeus 52 500 k-m² ja aluetehokkuusluku 0,26. Kaavamuutoksen myötä rakennusoikeuden määrä kasvaa n. 14 000 k-m².

Kaavahanke edellyttää maankäyttösopimusta kaupungin ja yksityisten maanomistajien välillä. Maankäyttösopimus voidaan osapuolia sitovasti tehdä vasta sen jälkeen, kun kaavaluonnos tai -ehdotus on ollut julkisesti nähtävillä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti 50. kaupunginosan (Haukivuori) kortteleita 4, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 93 ja osaa kortteleista 14 ja 24 sekä puisto- ja suojaviheraluetta, yleisen tien aluetta sekä katu- ja torialuetta koskevan asemakaavanmuutosehdotuksen (Keskustie Haukivuori) asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus,  Mikkelin kaupungin museot, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin Vesilaitos, rakennusvalvonta, kaupunkiympäristö, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, alueelliset energiayhtiöt ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti 50. kaupunginosan (Haukivuori) kortteleita 4, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 93 ja osaa kortteleista 14 ja 24 sekä puisto- ja suojaviheraluetta, yleisen tien aluetta sekä katu- ja torialuetta koskevan asemakaavanmuutosehdotuksen (Keskustie Haukivuori) asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus,  Mikkelin kaupungin museot, Riihisaari – Savonlinnan museo, Mikkelin Vesilaitos, rakennusvalvonta, kaupunkiympäristö, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, alueelliset energiayhtiöt ja teleoperaattorit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen selosti asiaa kaupunginhallitukselle.

Valmistelija

Ilkka Tarkkanen, kaupunginarkkitehti, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 4. päivänä joulukuuta 2023 päivätyn asemakaavan muutoksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 15.2-17.3.2023. Määräaikaan mennessä saatiin 7 lausuntoa ja 3 muistutusta.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Haukivuoren aluejohtokunta ja Riihisaari - Savonlinnan museo toivat esille mm. Haukivuoritalon rakennushistorialliset arvot ja sen suojelutarpeen.

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus totesi, että Keskustie ja Haukivuorentie tulee osoittaa asemakaavassa katuina koska ne palvelevat pääasiassa kunnan sisäistä liikennettä.

Järvi-Suomen Energia Oy painotti, että sähköverkkoon aiheutuvista muutoksista vastaa tilaaja.

Etelä-Savon maakuntaliitolla ja Etelä-Savon pelastuslaitoksella, ei ollut huomautettavaa kaavaehdotuksesta.

Palautteen pohjalta kaavakarttaa, -määräyksiä ja kaavaselostusta on täydennetty. Haukivuori-talolle on osoitettu sr-1 suojelumerkintä. Sen lisäksi mm. pohjakartta on päivitetty ja rakennusoikeuksia on tarkistettu. Tarkempi kuvaus päivityksistä on asemakaavan selostuksen sivulla 14. Päivitysten seurauksena kaavan kokonaisrakennusoikeus on n. 52 000 k-m² ja aluetehokkuusluku 0,26. Kaavamuutoksen myötä rakennusoikeuden määrä kasvaa n. 12 700 k-m².

Palaute ja vastineet niihin on luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 11.

Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ovat täsmentäviä. Kaavamuutosta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville (MRA 32 §).

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy 50. kaupunginosan (Haukivuori) kortteleita 4, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 93 ja osaa kortteleista 14 ja 24 sekä puisto- ja suojaviheraluetta, yleisen tien aluetta sekä katu- ja torialuetta koskevan asemakaavan muutoksen / Keskustie Haukivuori.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy 50. kaupunginosan (Haukivuori) kortteleita 4, 14, 15, 16, 18, 25, 27, 93 ja osaa kortteleista 14 ja 24 sekä puisto- ja suojaviheraluetta, yleisen tien aluetta sekä katu- ja torialuetta koskevan asemakaavan muutoksen / Keskustie Haukivuori.

Päätös

Hyväksyttiin. 

Tiedoksi

Etelä-Savon Ely-keskus, Pohjois-Savon Ely-keskus, Riihisaari-Savonlinnan museo, Haukivuoren aluejohtokunta, muistutuksen jättäneet

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sen lisäksi, mitä kuntalain (410/2015) 137 §:ssä säädetään valitusoikeudesta, on kaavan hyväksymistä koskevaan päätökseen valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n nojalla myös:

  • alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan, asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.