Kaupunginvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuvien varojen kohdentaminen ja käyttö

MliDno-2020-952

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi
Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginhallitus päätti 6.11.2023 § 343 Etelä-Savon Energia Oy:n 49 %:n vähemmistöosuuden myymisestä. Päätöksen tultua lainvoimaiseksi tuloutuu kaupungille ensivaiheessa yhtiön osakkeiden myymisestä saatava kauppahinta. Seuraavassa vaiheessa kaupunki saa sopimuskokonaisuuden mukaisesti järjestelyyn liittyvänä tuloutuksena Etelä-Savon Energia Oy:lta ylimääräistä osinkoa, minkä lisäksi ESE-konsernin konsernilainat maksetaan kaupungille ennenaikaisesti takaisin. Järjestelyn toteutumisen osalta odotetaan vielä kaupunginhallituksen päätöksen lainvoimaiseksi tuloa sekä kilpailuviranomaisen hyväksyntää.

Kaupunginvaltuuston 13.11.2023 § 122 hyväksymässä talousarviossa ei vielä osoiteta käyttökohdetta energiaomaisuusjärjestelystä kaupungin kassaan aikanaan saataville varoille. Talousarvion sisältämän tuloslaskelman rahoituskustannuksissa ja -tuotoissa on kuitenkin jo huomioitu alustavasti suunnitellun mukaisesti varojen käytön vaikutuksia. Vaikutukset eivät kerry koko vuoden 2024 ajalta, sillä tuloutuvat varat eivät ole suunnitellussa käytössä heti vuoden alusta lukien. Sekä energiaomaisuusjärjestelyä että talouden tasapainottamista koskevien kokouskäsittelyiden yhteydessä on tuotu alustavana suunnitelmana useasti esiin, että noin 100 miljoonaa euroa kassaan saatavista varoista käytettäisiin kaupungin lainojen ennenaikaiseen poismaksuun ja loppuosa sijoitettaisiin matalariskisesti ja pääomia turvaavasti erillistä sijoitustoimintaa varten laadittavaa ohjeistusta noudattaen. Suunnitelman tavoitteena on saavuttaa energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuvien varojen avulla pysyviä positiivisia tuloslaskelmavaikutuksia. Vaikutukset näkyvät tuloslaskelmassa lainojen pois maksamisen myötä aiheutuvana korkomenojen alenemisena, sekä sijoituksista saatavina tuottoina. Nämä positiiviset tuloslaskelmavaikutukset pienentäisivät osaltaan kaupungin käyttötalouteen kohdistuvaa sopeutuspainetta. Suunnitelma on osa kaupungin talouden kokonaisvakauttamisohjelmaa.

Järjestelyn myötä kassaan saatavista varoista esitetään 100 miljoonaa euroa käytettäväksi kaupungin lainojen ennenaikaiseen poismaksuun. Pois maksettavien lainojen valinnasta ja muusta käytännön toteutuksesta vastaa talouspalvelut, joka hyödyntää toimenpiteessä lainasalkkuanalyysia painottaen valinnassa säästyvien korkokulujen merkitystä.

Loppuosa varoista esitetään kohdennettavaksi sijoituksiin. Sijoitustoimintaa määrittävät toimintaohjeet ovat käsiteltävänä omana pykälänään. Sijoitustoiminta toteutetaan lähtökohtaisesti varainhoitopalveluita hyödyntäen. Varainhoitopalvelut kilpailutetaan hankintalain mukaisesti, ja kilpailuttamisesta vastaa talouspalvelut.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuvista varoista 100 miljoonaa euroa käytetään kaupungin lainojen ennenaikaiseen poismaksuun, ja että loppuosa varoista sijoitetaan. Tiedoksi merkitään, että tuloutusten toteutuminen edellyttää päätöksen KH 6.11.2023 § 343 lainvoimaiseksi tulemista.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Pekka Pöyry esitti Petri Pekosen, Jaana Strandmanin ja Kirsi Olkkosen kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat Pekka Pöyryn esitystä asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Pirkko Valtola, Armi Salo-Oksa, Eero Aho, Jani Sensio, Heli Kauppinen, Jatta Juhola) ja 5 ei ääntä (Petri Pekonen, Jaana Strandman, Pekka Pöyry, Kirsi Olkkonen, Jarno Strengell).

Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Esittelijän päätösehdotus tuli kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että Pekka Pöyry, Petri Pekonen ja Kirsi Olkkonen jättivät asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin Pekka Pöyryn esitys.

 

 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuvista varoista 100 miljoonaa euroa käytetään kaupungin lainojen ennenaikaiseen poismaksuun, ja että loppuosa varoista sijoitetaan.
Tiedoksi merkitään, että tuloutusten toteutuminen edellyttää päätöksen KH 6.11.2023 § 343 lainvoimaiseksi tulemista.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana

  • Valtuutettu Kirsi Olkkonen esitti valtuutettujen Petri Pekosen, Kati Häkkisen, Raimo Heinäsen, Pekka Pöyryn ja Marita Hokkasen kannattamana, että asia palautetaan uuteen valmisteluun.
     

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kaupunginhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uuteen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat valtuutettu Kirsi Olkkosen esitystä asian palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 30 jaa ääntä, 19 ei ääntä ja kaksi tyhjää ääntä. Liite 1.
Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

  • Valtuutettu Anne Reponen esitti valtuutettujen Pertti Karhusen ja Petri Pekosen kannattamana toimenpidealoitteen, että kaupunginvaltuustolle järjestetään tammikuussa 2024 erillinen iltakoulu muiden varojen sijoittamisesta. 
     
  • Varavaltuutettu Tapani Korhonen esitti valtuutettu Paavo Barckin kannattamana, että energiaomaisuusjärjestelystä tuloutuvista varoista 180 miljoonaa euroa käytetään kaupungin lainojen ennenaikaiseen poismaksuun.
     
  • Valtuutettu Kati Häkkinen esitti evästyksenä kaupunginhallitukselle (toimenpidealoite), että varoilla perustetaan 2M pääomarahasto tai rahasto/säätiö jonka tuotoilla rahoitetaan mikkeliläisiä kasvuyrityksiä ja start-uppeja.
     

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi, puheenjohtaja totesi, että on tehty kaupunginhallituksen esityksestä poikkeava kannatettu esitys ja asiasta tulee äänestää.

Puheenjohtaja esitti asian ratkaistavaksi äänestämällä siten, että ne jotka kannattavat kaupunginhallituksen esitystä äänestävät jaa ja ne, jotka kannattavat varavaltuutettu Tapani Korhosen esitystä äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 47 jaa ääntä ja 4 ei ääntä. Liite 2.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Merkitään, että varavaltuutettu Tapani Korhonen jätti asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin hänen esitys.

Merkitään, että äänestysluettelot liitetään pöytäkirjaan. Liitteet 1-2.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko valtuutettu Anna Reposen esittämä toimenpidealoite hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Lisäksi puheenjohtaja totesi, että Kati Häkkisen toimenpidealoitetta ei kannatettu, joten se raukesi.

Merkitään, että valtuutettu Petri Tikkanen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varavaltuutettu Anne Puntanen.

Merkitään, että kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja vs. talousjohtaja Janne Skott selostivat asiaa kaupuginvaltuustolle. 

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.