Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 355 Kortteli 8 palveluasumisen yhteistyöhanke Mikalo Oy:n ja Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan kanssa

MliDno-2020-2302

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin ydinkeskustassa, Mannerheimintien varressa sijaitsi ns. viljasiilotonttien kokonaisuus (kortteli 8), jonka kaupunki kaavoitti aiemmin kehittääkseen aluetta osana elinvoimaista kaupunkikeskustaa. Kaavoituskokonaisuus mahdollistaa asukkaiden määrän kasvun keskusta-alueella ja mahdollistaa oleellisen kaupunkikuvallisen kehityksen. Kohteeseen on rakenteilla kaksi yksityistä asumisen kokonaisuutta ja näiden pysäköintivelvoitteet maanalaiseen pysäköintiin. Kaupunki omistaa kokonaisuudesta vielä osan, johon oli valtuuston päätöksellä mahdollisuus rakentaa yksityinen palvelutalokokonaisuus. Hanke raukesi. Kaupunki omistaa edelleen rakennuskelpoisen osan kokonaisuudesta, joka täydentää kaavakokonaisuuden yhtenäisyyden.

Kaupunki ja Essote ovat hakeneet pidempään yhdessä rakennuskelpoista ratkaisua, joka mahdollistaa ikääntyneiden asukkaiden asumisen ja tarvittavien palveluiden kustannustehokkaan yhdistämisen niin, että ns. välimuotoisen asumisen kysyntään ja tarpeeseen voidaan vastata. Kokonaisuuden toinen osa olisi perinteistä keskustan vuokra-asumista, joka voisi tukeutua asukkaiden omien tarpeiden mukaisesti samassa kiinteistössä tarjolla oleviin palveluihin. Kohteen alustavan suunnitelman mukaisesti siihen syntyisi n. 60 palveluasuntoa ja n. 50 vuokra-asuntoa. Ratkaisu mahdollistaisi tonttikokonaisuuden täydennysrakentumisen ja olisi rakennustaloudellisesti kohtuullinen mm. autopaikkavelvoitteiden osalta.

Mikalo Oy:n hallituksen hyväksymän hanke-esityksen mukaisesti Mikalo Oy rakentaisi kokonaisuuden omaan taseeseensa. Essote olisi kokonaisuudessa palvelutuotannon tarpeiden mukaisesti vuokralaisena. Asukkaat talossa olisivat tavanomaisen vuokra-asumisen piirissä.

Hankkeen myöhemmissä vaiheissa Mikalo Oy tulee hakemaan investointia varten kaupungilta lainatakauksen. Tontti tultaisiin vuokraamaan Mikalo Oy:lle tavanomaisin tontin vuokrausehdoin perustuen mm. päivitettävänä olevaan arviokirjaan. Näistä tehdään myöhemmin erilliset päätökset.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus myöntää Mikalo Oy:lle sen hakemuksen mukaisen luvan käynnistää vuokra- ja palvelutalohankkeen Mannerheimintiellä, korttelissa 8 ja varaa samalla korttelista kokonaisuutta varten tarvittavat tontit.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon väestö ikääntyy nopeasti. Etelä-Savossa on vuonna 2030 yli 75-vuotiaita 5074 henkilöä enemmän verrattuna vuoteen 2022. Vaikka kotiin annettavat palvelut ovat aina ensisijaisia, silti osa vanhuksista tarvitsee yhteisöllistä palveluasumista, perhehoitoa mm. turvallisuuden lisäämiseksi tai ympärivuorokautista palveluasumista.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden, Eloisan ikäohjelman tavoitteena on palvelurakenteen keventäminen niin, että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asuu noin 4-5 % yli 75-vuotiaita vuoteen 2025–2030 mennessä. Lisäksi turvataan ympärivuorokautisen paikkojen riittävyys niille, ketkä tarvitsevat jatkuvaa valvontaa ja turvallista ympäristöä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää mm. ikäihmisten välimuotoisen asumisen ratkaisujen lisäämistä. Välimuotoisen asumisen lisäämisen tarve Etelä-Savon hyvinvointialueen näkökulmasta on n. 250 paikkaa vuoteen 2030 mennessä. Palvelurakenteen keventäminen on ollut myös osa Eloisan tuottavuusohjelmaa.  Asumispalvelujen kilpailutukset eivät ole tuoneet riittäviä ratkaisuja palvelurakenteen keventämiseen, joten omaa tuotannon lisäämisen tulee turvata kevyempiä asumisen vaihtoehtoja. Samaan aikaan tarve keskusta-alueelle sijoittuvalle ja keskustan palveluihin tukeutuvalle kuntalaisten vuokra-asumiselle, erityisesti ikääntyvissä ikäryhmissä on ollut ilmeinen. Mikkelin kaupunkikonsernissa vuokra-asumisen palveluita asukkaille tarjoaa Mikalo Oy.  

Viime vuosien aikana on yhdessä Mikalo Oy:n, Mikkelin kaupungin ja Eloisan (ennen vuotta 2023 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän) kanssa valmisteltu ns. Kortteli 8:n talohanketta Mikkelin kaupungin keskusta-alueelle. Mikkelin kaupunginhallitus on kokouksessaan 30.11.2020 myöntänyt Mikalo Oy:lle sen hakemuksen mukaisen luvan käynnistää vuokra- ja palvelutalohankkeen Mannerheimintiellä, korttelissa 8 ja varannut samalla korttelista kokonaisuutta varten tarvittavat tontit. Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue on tehnyt kortteliin 8, Mannerheimintie 10 varauksen Mikalo Oy:lle ARA-rakentamista varten. Mikkelin konserni- ja elinvoimajaosto on kokouksessaan 10.5.2022 on todennut, että Mikalo Oy rakennuttaa seniori- ja palveluasuntojen kokonaisuuden osoitteeseen Mannerheimintie 10. Konserni- ja elinvoimajaoston päätös puoltaa Mikalo Oy:n korkotukilainahakemusta ehdollisen varauksen saamiseksi. Mahdollisen korkotukilainahakemuksen osalta asia päätettiin ottaa tarvittaessa uudelleen käsittelyyn.

Mikkelin kaupunki omistaa palvelu- ja vuokra-asumiseen soveltuvan tontin Mannerheimintien varrella. Rakennushankkeessa toteutetaan palvelu- ja vuokratalokäyttöön tarkoitettu uudiskohde. Projektin tavoitehintalaskelman mukaan rakennusprojektin hinta on n. 23,5 miljoonaa euroa. Rahoitettava osuus investointiavustusten jälkeen on n. 18,8 miljoonaa euroa. Rakennuksen kokonaisneliöt ovat n. 7.000 kerrosneliötä, mikä tarkoittaa n. 59 kpl palveluasuntoa, 60 kpl yhteisöllisen asumisen huoneistoa ja yhteistiloja.  Osa asunnoista (60) tulee Mikalon vuokra-asuntokäyttöön ja osa (59) hyvinvointialueen käyttöön. Talon varustelussa on otettu huomioon asukkaan mahdollisuus asua asunnossaan loppuelämänsä ajan. Taloon tulee Eloisan oma henkilökunta. Mikalo Oy:n ja Eloisan välille allekirjoitetaan vuokrasopimus (palveluasumista palvelevien tilojen sekä palveluasumisen käyttöön rakennettavat tilat), josta on olemassa luonnosversio.

Rakennushanke on tarkoitus toteuttaa Mikalon Oy:n toimesta. Rakennukseen haetaan ARA:n erityisryhmien investointiavustusta. Tuen avulla asukkaiden vuokrakustannukset pidetään KELA-tukien rajoissa. Projektin edistämiseksi on valmistunut tekninen suunnittelu ja rakennushanke on edennyt urakan kilpailutusvaiheeseen. Varsinainen investointi tontilla voi käynnistyä jo vuoden 2024 aikana.

Valmistelutyön yhteydessä on laadittu sopimusluonnos palvelu- ja vuokratalon (Kortteli 8) suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksista Mikalo Oy:n, Eloisan ja Mikkelin kaupungin välille sekä esisopimus palvelutalon vuokraamisesta Mikalo Oy:n ja Eloisanvälille.  Mikäli Mikalo Oy:n ja Eloisan välille ei syntyisi varsinaista vuokrasopimusta vuokrasopimusluonnoksen pohjalta, sitoutuu Eloisa ja Mikkelin kaupunki korvaamaan tällöin Mikalo Oy:lle kukin kolmanneksen (1/3) tämän hankkeen toteutuneista suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksista. Tähän saakka on kertynyt suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksia noin 420.000 €.

Mikkelin kaupunginhallitus on suunnittelukokouksessaan 16.10.2023 linjannut, että asiaa voidaan edistää valmistellulla tavalla.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän hallitus on kokouksessaan 17.2.2022 hyväksynyt sopimuksen palvelu- ja vuokratalon (Kortteli 8) suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksista. Vuokrasopimus (esisopimus) ja siihen liittyvä irtisanomisoikeus -kohta on saatettu Eloisan tiedoksi. Eloisan hallitus käsittelee osaltaan sopimusta kokouksessaan 27.11.2023.

Mikalo Oy:n hallitus käsittelee osaltaan sopimusta kokouksessaan 22.11.2023.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Mikkelin kaupunki sitoutuu edistämään osaltaan hanketta. Hankkeen mahdollisesti jäädessä toteutumatta sitoutuu Mikkelin kaupunki osaltaan 1/3 kustannusvastuuseen hankkeen toteutuneista suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksista laaditun sopimusluonnoksen mukaisesti. Kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunkikehitysjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Pirkko Valtola, Oskari Valtola (aluehallituksen jäsenet), Kirsi Olkkonen ja Jatta Juhola (aluehallituksen varajäsenet) ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokousesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi. Ilmoitukset hyväksyttiin. Pirkko Valtolan tilalle kokoukseen saapui varajäsen Jenni Oksanen.

Tiedoksi

Mikalo Oy, Hannu Sormunen / Eloisa, Velimatti Thure

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.