Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 352 Mikkelin kaupungin sijoitustoiminnan perusteet

MliDno-2023-3910

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi
  • Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 14 §:n mukaan kunnanvaltuuston tehtävänä on päättää varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista. Kuntalain säännöksen tarkoituksena on korostaa valtuuston roolia kunnan varallisuuden hoitoa ja sijoitustoimintaa koskevassa päätöksenteossa osana taloudellisen vallan käyttämistä.

Mikkelin kaupungille on valmisteltu sijoitustoiminnan perusteet ja sijoitussuunnitelma Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnistä (KH 6.11.2023 § 343) tuloutuvan varallisuuden käyttöä varten. Myynnin lopullinen toteutuminen ja siten varojen tuloutuminen kaupungin haltuun edellyttävät vielä edellä mainitun myyntipäätöksen lainvoimaiseksi tulemista ja kilpailuviranomaisen hyväksyntää. Sijoitustoiminnan perusteet ja sijoitussuunnitelma on laadittu SFR Advisors Oy:n asiantuntijoiden tukemana. SFR Advisors Oy:n edustajat esittelevät kokonaisuutta kaupunginhallitukselle kokouksessa. Varsinainen varojen käyttöä koskeva päätös tehdään omassa pykälässään.

Sijoitustoiminnassa kaupungin varat tulee sijoittaa tuottavasti mutta myös turvaavasti ja julkisyhteisölle sopivalla kohtuullisella riskitasolla. Tämä toteutetaan hoitamalla sijoituksia suunnitelmallisesti ja hyviä sijoitusperiaatteita noudattaen. Esitys sijoitustoiminnan periaatteiksi on liitteenä.

Liitteenä on sijoitustoiminnan periaatteiden lisäksi myös tarkemmalle tasolle laadittu sijoitussuunnitelma. Ylemmän tasoisena linjausdokumenttina toimivan sijoitustoiminnan periaatteiden hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuustolle, kun taas sijoitussuunnitelman hyväksymisestä vastaa kaupunginhallitus.

Hyväksyttäväksi esitettävissä asiakirjoissa mainitut varainhoitopalvelut tullaan talouspalveluiden toimiesta kilpailuttamaan hankintalain ja kaupungin hankintaohjeistusten mukaisesti. Kilpailutuksen toteutuksessa talouspalveluiden tukena toimii SFR Advisors Oy.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevat sijoitustoiminnan periaatteet.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan sijoitussuunnitelman edellyttäen, että kaupunginvaltuusto hyväksyy esityksen sijoitustoiminnan periaatteista.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Petri Pekonen esitti Jaana Strandmanin, Pekka Pöyryn ja Kirsi Olkkosen kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteluun.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys asian palauttamisesta uudelleen valmisteluun ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista tässä kokouksessa, äänestävät jaa  ja ne, jotka kannattavat Petri Pekosen esitystä asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 jaa ääntä (Heli Kauppinen, Jatta Juhola, Armi Salo-Oksa, Jani Sensio, Pirkko Valtola, Eero Aho) ja 5 ei ääntä (Petri Pekonen, Jaana Strandman, Kirsi Olkkonen, Jarno Strengell, Pekka Pöyry).

Puheenjohtaja totesi, että asian käsittelyä jatketaan tässä kokouksessa.

Esittelijän päätösehdotus tuli kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että Petri Pekonen, Pekka Pöyry ja Kirsi Olkkonen jättivät asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin Petri Pekosen esitys.

Merkitään, että SFR Advisors Oy:n asiantuntijat Stefan Nordling ja Eero Okkolin selostivat asiaa kaupunginhallitukselle ja olivat läsnä kokouksessa tämän ajan.

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko tämän pykälän käsittelyn jälkeen klo 16.49 - 17.05.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.