Kaupunginhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 371 Päämaja - Mikkelin matkailun kehittämishanke -hankkeen kuntarahoitus

MliDno-2023-3996

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Venäläisten matkailijoiden puuttuminen, koronapandemian vaikutukset, kustannusten nousu ja työvoimapula ovat vaikeuttaneet Mikkelin ja Saimaan alueen matkailuyritysten kasvumahdollisuuksia ja kansainvälistymistä. Tällä hankkeella pyritään auttamaan yrityksiä uudelleen kasvun ja kansainvälistymisen uralle. Päämaja - Mikkelin matkailun kehittäminen -hankkeen tavoitteena on luoda uutta elinvoimaa, uusia ympärivuotisia työpaikkoja ja investointeja alueelle synnyttämällä Mikkelin omiin vahvuuksiin - historiaan ja kulttuuriperintöön - perustuvaa uutta ja kestävää matkailuliiketoimintaa. Hankkeessa parannetaan pk-yritysten kasvu-, kansainvälistymis-, markkinointi- ja innovointivalmiuksia. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei sekä Sodan ja rauhankeskus Muisti. Hankkeen päähallinnoija on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat sekä kansainväliset että kotimaiset matkailijat, jotka arvostavat elämyksellistä historia- ja kulttuurimatkailua, paikallista elämäntapaa ja Saimaan alueen luontoa. Kohderyhmänä ovat myös Mikkelin alueen matkailuyritykset ja muut paikalliset matkailutoimijat sekä kansainväliset yhteistyökumppanit ja muut sidosryhmät ja viranomaistahot.

Hankkeessa käynnistetään Mikkelin matkailun ja vapaa-ajan kehittämisalusta, luodaan sisällöt ja käynnistetään Astuvansalmen kalliotaiteen opastuskeskus Ristiinassa sekä luodaan Mikkelistä Suomen johtava sotahistoriaan ja muistamiskulttuureihin keskittyvä paikkakunta. Hankkeessa vahvistetaan kansainvälistä tutkimus- ja yhteistyötä Euroopan neuvoston kulttuurireittien Prehistoric Rock Art Trails sekä Liberation Route Europe kanssa.

Hanke vastaa osaltaan Etelä-Savon alueellisen oikeudenmukaisen siirtymän suunnitelmaan, jonka tavoitteena on kompensoida turvetuotannosta luopumisen aiheuttamat työpaikkamenetykset, pitää maaseutu kiinnostavana paikkana asua ja yrittää sekä kannustaa innovatiiviseen elinkeinotoiminnan kehittämiseen alueen omien tunnistettujen vahvuuksien avulla. Päämaja-Mikkelin matkailun kehittämishanke toteuttaa Etelä-Savon Älykkään erikoistumisen strategian painopistealuetta "matkailu".

Hankkeessa on seuraavat neljä toimenpidekokonaisuutta:

TP1: Mikkelin matkailun ja vapaa-ajan kehittämisalustan ”Päämajan” käynnistäminen / vastuutaho: Miksei/kehittämispäällikkö, yhteistyössä osatoteuttajan kanssa
TP2: Mikkeli on Päämajakaupunki - konseptointi ja tuotteistus / toteuttajana osatoteuttaja Sodan ja Rauhan keskus Muisti (päätoteuttaja osallistuu osatoteuttajan toimenpiteisiin asiantuntijana tarvittaessa)
TP3: Opastuskeskus Astuva - konseptointi ja tuotteistus / vastuutaho: Miksei/projektipäällikkö, yhteistyössä osatoteuttajan kanssa
TP4: Päämajakaupunki Mikkeli - historia- ja kulttuuriperintömatkailun markkinointi ja myynnin edistäminen /vastuutaho Muisti, yhteistyössä päätoteuttajan kanssa

Hankkeen tuloksena Mikkelin matkailun ja vapaa-ajan kehittämisalusta on luotu ja sen toiminta on vakiintunut. Kehittämisalusta mahdollistaa matkailuyritysten ja -toimijoiden yhteistyön, matkailutulon kasvun ja uusien työpaikkojen syntymisen Mikkeliin. Toimintaa mitataan yritysten liikevaihdon kasvun, syntyvien työpaikkojen määrän ja matkailutulon kehityksen mittareilla. Opastuskeskus Astuva avataan Ristiinan Brahelinnaan. Opastuskeskus palvelee matkailijoita, vapaa-ajan asukkaita ja paikallisia asukkaita monipuolisten ja monikanavaisten kalliotaiteeseen liittyvien tutkimustiedon, teemallisten sisältöjen ja näyttelyjen avulla kotimaassa ja kansainvälisesti. On syntynyt uusia, kokonaisvaltaisia ja ympärivuotisia matkailupalveluja ja -elämyksiä, jotka luovat uutta vetovoimaa Saimaan matkailulle. Astuvansalmen tunnettuus Suomen ja Pohjoismaiden yhtenä merkittävämpänä kalliotaidekohteena kasvaa ja se luo uutta kysyntää kotimaassa ja kansainvälisesti. Yritysyhteistyöverkostojen toiminta on vakiintunut ja on syntynyt uusia palveluja, tuotteita ja uutta yrittäjyyttä, joka hyödyntää historia- ja kulttuurimatkailun mahdollisuuksia uudella, innovatiivisella tavalla.

Päätoteuttajan hanke (Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy)

Hankkeen kokonaiskustannus (Miksei) 473.320 €
Hankkeen kesto 1.11.2023 – 31.10.2025 (hankesuunnitelmaan merkitty)
Kuntarahoitustarve koko hankekaudelle yhteensä 94.667€
Kuntarahoitustarve vuodelle 2024 yhteensä 47.334 €.

Esitys kaupunginhallitukselle. Kuntarahoitusta vuodelle 2024 yhteensä enintään 47.334 €.

Osatoteuttajan hanke (Sodan ja rauhan keskus Muisti)

Hankkeen kokonaiskustannus (Miksei) 310.599 €
Hankkeen kesto 1.3.2024 – 28.2.2026 (hankesuunnitelmaan merkitty)
Kuntarahoitustarve koko hankekaudelle yhteensä 62.119 €
Kuntarahoitustarve vuodelle 2024 yhteensä 31.060 €.

Esitys kaupunginhallitukselle. Kuntarahoitusta vuodelle 2024 yhteensä enintään 31.060 €.

Huomioiden aiemmin tehdyt vuotta 2024 koskevat rahoituspäätökset ja tämä hanke mukaan lukien kaupunginhallituksen alaisesta kehittämismäärärahasta on päätöksentekohetkellä vuodelle 2024 sidottu yhteensä 501.013 €.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää myöntää kuntarahoitusta vuodelle 2024 kustannuspaikalta 1412 (kehittämishankkeet):

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hankkeet:

  • Päämaja - Mikkelin matkailun kehittämishanke, enintään 47.334 €


Sodan ja rauhan keskus Muisti hankkeet:

  • Päämaja - Mikkelin matkailun kehittämishanke (osahanke), enintään 31.060 €


Rahoituksen ehtona on hankkeiden muun rahoituksen toteutuminen suunnitellusti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Miksei Oy, Sodan ja rauhan keskus Muisti

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.