Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 327 Mikkelin kaupungin henkilöstön tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2023-2025

MliDno-2023-1798

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi
Arja Hätinen, työhyvinvointiasiantuntija, arja.hatinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoituksena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, lisätä hyvinvointia ja työssä viihtymistä.  Suunnitelma pohjautuu tasa-arvolakiin (1329/2014), yhdenvertaisuuslakiin (1325/2014) sekä työsopimuslakiin (55/2011). Se kokoaa yhteen toimenpiteet sukupuolten välisen tasa-arvon ja henkilöstön yhdenvertaisuuden edistämiseksi kaupungin henkilöstöpolitiikassa, kuten rekrytoinnissa, palkkauksessa, henkilöstörakenteessa sekä työn ja perheen yhteensovittamisessa. Suunnitelma uudistetaan kahden vuoden välein.

Vuosien 2023- 2025 tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ehdotukset toimenpiteiksi kohdistuvat pääosin yhdenvertaisuutta tukeviin toimiin. Eri sukupuolten välisessä tasa-arvossa ei selvitysten mukaan ole Mikkelin kaupungissa oleellisia puutteita. Lisäksi painopisteenä on organisaation monimuotoisuuden huomioiminen sekä positiivinen erityiskohtelu ja kohtuulliset mukautukset. Lainsäädännön muutoksista on huomioitu Tasa-arvolain 1.6. 2023 voimaan tullut velvoite laatia sukupuolten tasa-arvon edistämiseen tähtäävä tasa-arvosuunnitelma myös varhaiskasvatuksessa sekä työturvallisuuslain muutos, jonka tavoitteena on selkeyttää työnantajan velvoitteita sekä edistää erityisesti 55 vuotta täyttäneiden työssä jaksamista.

Suunnitelman toteuttamisesta vastaavat johtajat, esihenkilöt ja henkilöstö, kukin omalta osaltaan. Johtajien ja esihenkilöiden vastuu perustuu johtamisjärjestelmään ja sitä tukeviin päätöksenteko- ja toimivaltuuksiin. Henkilöstö osallistuu toimenpiteiden toteuttamiseen yksilöinä ja työyhteisön jäseninä.

Suunnitelma käydään läpi yhteistoimintaneuvottelukunnassa työsuojelun ja henkilöstön edustuksen kanssa ja tarvittaessa täydennetään esim. toimenpiteiden osalta ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Suunnitelma on Mikkelin kaupungin sisäinen asiakirja, eikä ota kantaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen laajemmin kunnan palveluiden järjestämisessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Petri Mattila, henkilöstöjohtaja, petri.mattila@mikkeli.fi

Yt-neuvottelukunta käy keskustelun suunnitelmasta ja mekitsee tiedoksi. Henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma viedään kaupunginhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Merkitiin tiedoksi.

Merkitään, että tasa-arvolain mukainen palkkakartoitus tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä. Lisäksi päivitetään ohjelmaan liittyvät henkilöstöohjeet.

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus merkitsee Mikkelin kaupungin henkilöstön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosille 2023-2025 tiedoksi.

Päätös

Merkittiin. 

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.