Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 325 Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden lausunto lomituspalveluista

MliDno-2023-3438

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kuvaus

Sulkavan kunnan- ja Kangasniemen kunnan hallitukset ovat tehneet Mikkelin kaupunginhallitukselle kannanottoesitykset Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden toiminnasta (kannanotot liitteenä). 

Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden kuvaus palvelun toiminnasta. 

Maatalousyrittäjän lomituspalvelujen avulla kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi saada sijaisen hoitamaan eläimiä puolestaan, kun hän pitää vuosilomaa tai esimerkiksi sairastuu. Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista antamalla hänelle mahdollisuuden irrottautua sitovasta kotieläinten hoitotyöstä. Maatalousyrittäjän lomituspalveluja ovat vuosilomalomitus, sijaisapu ja maksullinen lomitus. 

Maatalousyrittäjä voi valita, järjestetäänkö lomituspalvelut paikallisyksikön kautta vai itse järjestettynä. Paikallisyksikön palveluissa paikallisyksikkö järjestää maatalouslomittajan tilalle. Vuosiloman järjestämisessä on joitain rajoituksia, joista ilmoitetaan vuosilomapäätöksellä. Itse järjestetyt lomituspalvelut valinnut maatalousyrittäjä voi valita vapaasti lomittajan, joka tilalle tulee lomittamaan, kunhan ostaa palvelun ennakkoperintärekisteriin merkityltä palvelun tuottajalta, joka täyttää laissa esitetyt kriteerit. 

Lomituspalvelut järjestävät kunnat tai kaupungit, joiden kanssa Mela on tehnyt toimeksiantosopimuksen. Näitä usean kunnan muodostamia alueita kutsutaan paikallisyksiköiksi. Lomitusasioita hoitaa vuoden 2023 alusta lähtien 12 kuntaa tai kaupunkia.  

Kaakkois-Suomen lomituspalvelut on Mikkelin maaseututoimen alaisuudessa toimiva yksikkö, joka tuottaa lomituspalveluja 21 kunnan/kaupungin alueella: Enonkosken, Hirvensalmen, Joroisten, Juvan, Kangasniemen, Lemin, Luumäen, Mäntyharjun, Parikkalan, Puumalan, Rantasalmen, Rautjärven, Ruokolahden, Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Sulkavan kunnissa, sekä Imatran, Lappeenrannan, Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan kaupungeissa. 

Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden alueella on vuonna 2023 819 vuosilomaan oikeutettua maatalousyrittäjää ja 547 maatilaa. Lomituspäiviä kertyi vuonna 2022 yhteensä 36 189 pv, joista vuosilomia 22 677 pv, sijaisapua 9 049 pv ja maksullista lomitusta 4 463 pv. 

Vakituisia tai pidemmällä määräaikaisella työsopimuksella olevia maatalouslomittajia on 120. Määräaikaisin lyhytaikaisin työsopimuksin toimivia lomittajia on noin 175 henkilöä. Lomituspalveluja ostetaan myös noin 50 lomituspalveluyritykseltä. 

Lomitushallinnossa toimii 13 henkilöä. Lomituspalveluiden vastuuhenkilönä toimii virkasuhteinen lomituspalvelupäällikkö. Maaseutuasiamies, toinen virkasuhteinen ja lomituspalvelupäällikön sijainen, toimii osittain myös maaseututoimessa. Virkasuhteisten lisäksi lomitushallinnossa toimii työsuhteisena 8 lomituspalveluohjaajaa, 2 lomituspalveluassistenttia ja lomituspalvelukoordinaattori. 

Maatalousyrittäjien lomituspalveluiden lomituskustannuksiin maksettava hallintokorvaus ja käyttökustannusten ennakot määräytyvät seuraavasti: hallintokorvauksen suuruus paikallisyksikköä kohti määräytyy paikallisyksikön toimialueella sijaitsevissa kunnissa edellistä varainhoitovuotta edeltäneen vuoden aikana lomitettujen päivien määrän perusteella. Vuonna 2023 hallintokorvauksen määrä on Kaakkois-Suomen lomituspalveluissa 874 901,40 euroa, vuoden 2021 lomituspäivien 38 605 pv perusteella. 

Käyttökustannusten ennakon suuruuden Mela arvioi ottaen huomioon paikallisyksikön toimialueella edellistä kalenterivuotta edeltäneen vuoden aikana lomitettujen päivien määrän ja keskimääräisen kustannuksen sekä näissä Melan arvion mukaan tapahtuvan muutoksen. Vuoden 2023 käyttöennakon määrä on Kaakkois-Suomen lomituspalveluissa ollut 6 742 248,00 euroa, lomituspäivien määrän 2023 arvion 34 335 pv mukaisesti. Käyttöennakkoa voidaan tarvittaessa tarkistaa vuoden aikana. 

Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden haasteina ovat olleet: 

  • yleinen maatalousalan työvoimapula 
  • maatalouslomittajien sijoittuminen alueellisesti epätasaisesti 

  • vajaakuntoisten lomittajien työllistäminen 

  • lomittajien ammattitaidon riittämättömyys 

  • hallinnon organisaatiouudistus toimintojen turvaamiseksi 

  • hallinnon vajaamiehitys ja sijaisten puuttuminen 

  • ohjaajien perehtyminen uusiin alueisiin ja lomittajiin 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Sulkavan kunnanhallitukselle ja Kangasniemen kunnanhallitukselle Kaakkois-Suomen lomituspalveluiden laatiman lausunnon.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä ja maaseutujohtaja Kari Mikkonen selostivat asiaa kaupunginhallitukselle. 

Merkitään, että maaseutujohtaja Kari Mikkonen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Sulkavan kunnanhallitus, Kanfasniemen kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.