Kaupunginhallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 300 Kaupunginhallituksen lausunto Etelä-Savon maakuntaliitolle Etelä-Savon maakuntaliiton talouden ja toiminnan suuntaviivoista vuodelle 2024

MliDno-2023-3356

Valmistelija

  • Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntaliitto on pyytänyt Etelä-Savon kunnilta lausuntoa koskien Etelä-Savon maakuntaliiton talouden ja toiminnan suuntaviivoiksi vuodelle 2024. Konserni- ja elinvoimapalveluissa on valmisteltu seuraava alustava lausunto asiaan liittyen.

Kunnille tehdyssä selvityksessä maakuntaliitto esittää kuntien maksuosuuksien 3 % nostamista vuodelle 2024.  Mikkelin kaupunki suhtautuu kielteisesti esitettyyn kuntien maksuosuuksien nostamiseen. Perusteluna Mikkelin kaupunki toteaa, että maakuntaliittojen tehtäviä ja rahoitusta tulee tarkastella uudelleen kun hyvinvointialueet ovat käynnistäneet toimintansa ja jolloin on todennäköistä, että maakuntaliittojen tehtäväkenttä on kaventunut aiemmasta. Lisäksi kuntien talousnäkymät tuleville vuosille ovat erittäin haastavat ja on kohtuullista, että myös maakuntaliitot osallistuvat kuntien talouden tasapainoitukseen pitämällä aiemmin sovitut maksuosuudet voimassa ilman korotuksia.   

Muuten Mikkelin kaupunki toivoo, että alueen edunvalvonta-asioiden hoitamisen ja terävöittämisen osalta syvennetään entisestään Etelä-Savon maakuntaliiton ja maakunnan kuntien välistä vuoropuhelua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus antaa edellä olevan lausunnon Etelä-Savon maakuntaliitolle lausuntonaan esityksestä Etelä-Savon maakuntaliiton talouden ja toiminnan suuntaviivoiksi vuodelle 2024.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä muutti päätösehdotustaan siten, että kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan antaamaan Maakuntavaltuustolle lausunnon. Kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän muutosehdotuksen yksimielisesti. 

Merkitään, että Jaana Strandman poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja tilalle saapui varajäsen Mervi Eskelinen. 

Tiedoksi

Etelä-Savon maakuntaliitto

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.