Kaupunginhallitus, kokous 2.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 308 Mikkelin kaupungin liputusohje

MliDno-2023-3544

Valmistelija

  • Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto käsitteli 28.8.2023 valtuustoaloitetta Mikkelin kaupungin liputusohjeiden laatimiseksi ja linjasi, että kaupunginhallitukselle tuodaan erikseen hyväksyttävät liputusohjeet syksyn 2023 aikana, jossa otetaan huomioon sisäministeriön ohjeistus (https://intermin.fi/suomen-lippu/liputuspaivat) ja Mikkelin erityisolosuhteet (Marskin patsas ja kaupungin vuosipäivä).

Päätöksen pohjalta on valmisteltu Mikkelin kaupungin liputusohje, jossa ohjeistetaan Suomen lipun, EU-lipun ja muiden maiden kansallislippujen käytöstä sekä liputuspäivien, erilaisten teematapahtumien sekä vuotuisten juhlien huomioimisesta kaupungin toiminnassa.

Suomen lipun, EU-lipun ja muiden maiden valtiolippujen osalta valmistelun pohjana on sisäministeriön liputusta koskeva ohjeistus. Kaupungin kiinteistöjen välisestä pitkistä välimatkoista sekä toisinaan viikonloppuihin ajoittuvista liputuspäivistä johtuen ehdotetaan kustannussyistä muiden kuin virallisten liputuspäivien osalta suppeampaa liputusta kuten tähän asti.

Hallintosäännön 36 §:n mukaan juhlaliputuksesta päättää kaupunginjohtaja. Liputuspäivät huomioidaan asiaan kuuluvalla tavalla myös muussa kaupungin toiminnassa.

Teematapahtumien taustalla ovat usein toimintansa vakiinnuttaneet kansainväliset, kansalliset tai alueelliset yhteisöt (esimerkiksi Yhdistyneet kansakunnat, Euroopan unioni, ihmisoikeus- potilas- tai ympäristöjärjestöt ) ja tapahtumien tavoitteena on tuoda julkiseen keskusteluun keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä ja/tai arvostusta sekä tukea jollekin toiminnalle, toimijoille tai ryhmälle.

Erilaisia teemallisia päiviä ja viikkoja on vuosittain useita, joten ohjeen on oltava yleisellä tasolla eikä jokaisen yksittäisen teematapahtuman huomiointia ole ohjeessa tarkoituksenmukaista. Ohjeen avulla on pyritty luomaan kaupungille suunnitelmallinen ja yhtenäinen toimintatapa teematapahtumien huomioinnin osalta ja ohjeeseen on kirjattu, että teeman itsessään sekä huomioimisen tulee olla lain, hyvien tapojen ja kaupungin arvojen mukaista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy Mikkelin kaupungin liputusohjeen.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Eero Aho esitti Petri Pekosen kannattamana, että ohjeesta poistetaan kohta: "Muilla lipuilla liputtamisesta päättää kaupunginjohtaja, lain, hyvien tapojen ja kaupungin arvojen mukaisesti. Tällaisilla liputuksilla tarkoitetaan lähinnä kansainvälisiä tai valtakunnallisia teematapahtumia tai liputuspäiviä, jos toimijalla on käytössä vakiintunut lippu. Näissä tapauksissa liputus tapahtuu hallitustorilla ja mahdollisuuksien mukaan myös muissa kaupungin kiinteistöissä."

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa  ja ne, jotka kanttavat Eero Ahon muutosesitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 5 jaa ääntä (Heli Kauppinen, Jatta Juhola, Armi Salo-Oksa, Antti Pakarinen, Jenni Oksanen) ja 6 ei ääntä (Petri Pekonen, Eero Aho, Mervi Eskelinen, Jani Sensio, Kirsi Olkkonen, Jarno Strengell).

Puheenjohtaja totesi, että Eero Ahon esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.  

Lisäksi asiasta käydyn keskustelun aikana Jenni Oksanen esitti Petri Pekosen kannattamana, että ohjeeseen listään maininta "Muilla lipuilla liputettaessa kaupunki perii lipunnostosta kustannuksen ja liputtaja toimittaa liput ennakolta ohjeistuksen mukaisesti"

Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty esittelijän päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa  ja ne, jotka kanttavat Jenni Oksasen muutosesitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 jaa ääntä (Kirsi Olkkonen, Antti Pakarinen, Heli Kauppinen) ja 8 ei ääntä (Armi Salo-Oksa, Petri Pekonen, Eero Aho, Jani Sensio, Jenni Oksanen, Mervi Eskelinen, Jatta Juhola, Jarno Strengell).

Puheenjohtaja totesi, että Jenni Oksasen esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Muilta osin liputusohje hyväksyttiin. 

 

 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.