Kaupunginhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 228 Paikallisesti neuvoteltavien sopimuskorotusten 1.6.2023 neuvotteluesitys ja järjestelyerän toteuttaminen

MliDno-2023-2642

Valmistelija

  • Sari Häkkinen, HR-päällikkö, sari.hakkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kunnallisten virka- ja työehtosopimusten Kunta-alan yleiseen virka- ja työehtosopimukseen (KVTES), Kunta-alan opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimukseen (OVTES), Kunta-alan teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimukseen (TS), Kunta-alan tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimukseen (TTES), Lääkärien virka- ja työehtosopimukseen (LS) ja muusikoiden sisältyy 1.6.2023 alkaen paikalliset järjestelyerät ja kehittämisohjelman paikallinen järjestelyerä. Työehtosopimusten 2022–2025 mukaisiin neuvoteltaviin palkan korotuksiin vuonna 2023 kuuluvat 0,4 % ja 0,3 % palkkasummista laskettavat järjestelyerät sekä palkkausjärjestelmän kehittämiseen kuuluvat kehittämiserä 1,2 %. Paikallisen järjestelyerän suuruus lasketaan tämän sopimuksen piiriin kuuluvien palkkasummasta mahdollisimman tavanomaiselta kuukaudelta.

Sopimuksen mukaan paikallista järjestelyerää kohdennettaessa ensisijaisia tavoitteita ovat paikallisten palkkausjärjestelmien edelleen kehittäminen, paikallisten palkkausepäkohtien korjaaminen sekä tuloksellisuutta edistävien toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyjen tukeminen. Samalla pitää huolehtia siitä, että johto- ja esimiesasemassa sekä muiden palkkahinnoittelun ulkopuolella olevien palkkaus on oikeassa suhteessa heidän alaistensa tai verrokkiryhmien palkkaan nähden.

Paikallisen järjestelyerän kohdentamisessa työnantajan tulee ottaa huomioon, että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti liitteiden palkkasummat huomioiden eri palkkahinnoitteluliitteiden välillä. Palkkahinnoittelun ulkopuoliset muodostavat tässä tarkastelussa oman ryhmänsä. Paikalliset järjestelyerät käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin tai vastaaviin korotuksiin.

Paikallisen työnantajan edustajat ja pääsopijajärjestöjen edustajat neuvottelivat paikallisen järjestelyerän käyttämisestä. Paikalliset neuvottelut järjestelyerin kohdentamisesta on käyty KVTES:n, OVTES:n, TS:n, LS:n, TTES:n ja muusikoiden sopimusalan osalta pääluottamusmiesten ja työnantajan kesken 10.5. –13.6.2023 välillä. Kaikkien sopimusalojen osalta neuvotteluissa saavutettiin yhteinen neuvottelutulos. Neuvotteluissa on tarkoitus antaa henkilöstölle tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus ja pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yksimielisyyteen kuulemalla tasavertaisesti neuvotteluosapuolia.

Paikallinen järjestelyerä on sopimusaloittain seuraavat laskettuna maaliskuun 2023 palkkasummasta pl. kansalaisopisto, jonka osalta paikallinen järjestelyerä on laskettu marraskuun 2022 palkkasummasta.  

KVTES 1,9 % järjestelyerän suuruus 46 094,73 euroa

TS 1,9 % järjestelyerän suuruus 6 779,80 euroa

OVTES 1,9 % järjestelyerän suuruus 52 177,90 euroa

LS 1,5 % järjestelyerän suuruus 543,24 euroa

TTES tuntipalkkaiset 1,9 % järjestelyerän suuruus 10,95 euroa

Muusikot 0,7 % järjestelyerän suuruus 177,62 euroa

Palkkasumma jakautuu KVTES sopimusalan osalta tehtäväkohtaisiin palkkoihin 1,6 % ja henkilökohtaisiin 0,4%, TS sopimusalan osalta tehtäväkohtaisiin palkkoihin 1,7 % ja henkilökohtaisiin lisiin 0,3% , TTES ja muusikoiden osalta koko palkkasumma käytetään tehtäväkohtaisiin palkkoihin sekä henkilökohtaisiin lisiin. OVTES ja LS osalta palkkasumma käytettiin kokonaan tehtäväkohtaisiin palkkoihin.

KVTES:n osalta paikallisia eriä kohdennettiin neuvottelun tuloksen mukaisesti asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin, toimistohinnoittelun vaativuustason kaksi tasokorotukseen, ruoka- ja puhtauspalveluiden palvelutyöntekijöiden sekä tilahuoltajien tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Lisäksi koulunkäynnin ohjaajien osalta tehtiin tasokorotuksia sekä varhaiskasvatuksen hoiva- ja huolenpitotehtävien tehtäväkohtaisia tehtävän vaativuuden mukaisia palkkoja korotettiin.

Teknisten sopimusalalla korotuksia suunnattiin tuotevastuussa oleviin insinööri- ja päällikkötehtäviin sekä tulosaluejohtajien tehtäviin. Lisäksi korotuksia suunnattiin palkkaryhmä I ammattimies ja palkkaryhmä III johto- ja eritysasiantuntija tehtäviin.

Muusikoiden järjestelyerä jaettiin tasaisesti kuukausipalkkaisille muusikoille. Tuntipalkkaisen henkilöstön paikallisilla erillä korotettiin perustuntipalkkoja sekä henkilökohtaisi lisiä.

Lääkärisopimuksen paikallisilla erillä korotettiin eläinlääkärien tehtäväkohtaisia palkkoja.

OVTES:n G liitteen osalta neuvottelutulos perustui pääsopijajärjestön sekä työnantajan yhteiseen esitykseen kohdennusten painottamisesta varhaiskasvatuksen johtajiin, apulaisjohtaja, eritysvarhaiskasvatuksen opettajiin sekä varhaiskasvatuksen opettajiin.  Palkkaohjelmassa tehdyn priorisoinnin mukaisesti varhaiskasvatuksen opettajien osalta palkkaohjelma jatkuu vuonna 2024. OVTES osalta jatkossa maksetaan yleissivistävälle opetushenkilöstölle ”Mikkeli” lisää. Lisäksi eriä kohdennetaan perusopetuksen ja lukiokoulutuksen rehtoreiden TVA lisiin.

Neuvotellut korotukset tulevat maksuun kesäkuun palkanmaksun yhteydessä, lukuun ottamatta OVTES:n korotuksia, jotka tulevat maksuun elokuussa 2023. Tuntipalkkaisten osalta korotukset tuntipalkkoihin tulee voimaan 8.6.2023 palkkakaudesta lukien.

Neuvottelujen pohjana ovat työnantajan ja pääsopijajärjestöjen laatiman kaksi vuotisen  palkkaohjelman mukaiset korotusesitykset, joiden osalta on käyty myös keskustelua ja neuvotteluja palvelualueilla.

Korotusten prosentuaalinen kustannusvaikutus on 1,9 %. Kaikki sopimusalat huomioiden järjestelyerän kustannus on noin 105 784,24 euroa ilman sivukuluja.

KVTES 2022-2025 allekirjoituspöytäkirjan 3 §:n 2 momentin mukaan paikallisen järjestelyerä kohdentamisessa työnantaja ottaa huomioon, että paikallisen järjestelyerän käyttö jakaantuu mahdollisimman tasapuolisesti liitteiden palkkasummat huomioiden eri palkkahinnoitteluliitteiden välillä.

KVTES palkkaliitteiden 1-8 järjestelyerästä käytetään tehtäväkohtaisiin palkkoihin 30 720,68 euroa, perhepäivähoitajien liitteeseen 359,71 euroa sekä hinnoittelemattomiin tehtäviin 8095,94 euroa. Lisäksi palkkasummasta 11 099,94 euroa on jaettu henkilökohtaisiin lisiin. Palkkasummaan on lisätty KVTES palkkausluvun II 11 § Henkilökohtainen lisää koskevan pöytäkirjamerkinnän mukaisesti hinnoittelemattomien osalta 982,13 euroa ja liitteen 5 varhaiskasvatuksen henkilöstö sekä eräät koulun ammatti- ja peruspalvelutehtävien osalta 3167,79 euroa. Pöytäkirjamerkinnän mukaan työnantajan on käytettävä henkilökohtaisiin lisiin 1.2.2013 mennessä vähintään 1,3 % laskettuna kunnan/kuntayhtymän palveluksessa olevan KVTES:n piiriin kuuluvan henkilöstön tehtäväkohtaisten palkkojen yhteismäärästä. Jos palkkahinnoitteluliitteen soveltamispiiriin kuuluu vähintään 30 henkilöä, työnantajan on käytettävä tämän henkilöstön harkinnanvaraisiin henkilökohtaisiin lisiin vähintään 1,3 % 1.2.2013 mennessä, heidän yhteenlasketusta tehtäväkohtaisten palkkojen palkkasummasta. Tarkistus suoritetaan vuosittain.

OVTES :n osalta palkkasumma käytettiin kokonaisuudessa tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin. Palkkasummaa käytettiin yleissivistävän ja lukion osalta virkarehtoreiden tehtävien vaativuuden järjestelmään uudistamiseen. Lisäksi jatkossa huomioidaan Taituri opetus sekä musiikkiluokan opetus. Suurin osa palkkasummasta käytetään ”Mikkeli” lisän käyttöönottoon. ”Mikkeli” lisän suuruus on 70 euroa. Kansalaisopisto järjestelyerä suunnattiin tuntiopetuspalkkioihin.

Otavian OVTES järjestelyerä on 2134,16 euroa. Järjestelyvaraerä käytettiin kansanopiston opettajien tehtäväkohtaisten palkkojen korotukseen.

Lisäksi OVTES sopimuksen soveltamisalalla jaetaan kaupunginhallituksen päätöksen 15.5.2023 § 178 kertaeränä erillinen euromääräinen lisä paikallisen sopimuksen mukaisesti. Kertaerä maksetaan opetushenkilöstölle, joka on ollut palvelussuhteessa 1.5-1.6.2023 kesäkuun palkanmaksun yhteydessä ja euromääräinen lisä määräytyy maaliskuun 2023 OVTES palkkasumman suhteessa päätoimisen opetushenkilöstön määrään. Kertakorvauksen suuruus 42 9329,40 euroa ilman sivukuluja.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy neuvottelutulosten mukaiset palkankorotukset täytäntöön pantaviksi ja kaupunginjohtaja vahvistaa henkilökohtaiset palkantarkistukset konserni- ja elinvoimapalveluiden toimintasäännön mukaisesti. Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa henkilöstöjohtajan ratkaisemaan neuvottelutuloksista mahdollisesti suoraan aiheutuvat palkankorotustarpeet sellaisen henkilökunnan osalta, joka neuvottelulistojen ulkopuolisena on otettu palvelukseen ennen 1.6.2023 voimassa olleella palkkatasolla, sekä huolehtimaan mahdollisesti ilmenevien oikaisuluonteisten korjausten tekemisestä.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Henkilöstöpalvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin kaupunki/Kaupunginhallitus.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.