Kaupunkikehityslautakunta, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Asemakaavan muutos 9. kaupunginosa (Lähemäki) ja 10. kaupunginosa (Tuppurala) / Ratinlampi

MliDno-2022-5909

Valmistelija

  • Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 24 päivänä 2023 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen kaupunkikehityskunnan käsiteltäväksi.

Ratinlammen asemakaavan muutos laaditaan 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala) alueille, jotka sijoittuvat Mikkelin ydinkeskusta-alueen itäpuolelle. Suunnittelualue koostuu kahdesta osa-alueesta, jotka sijoittuvat valtatie 5 pohjois- ja eteläpuolille. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 15,6 hehtaaria.

Alueella on voimassa asemakaavat ovat vahvistettu vuosina 1978, 1992 ja 2014.  Ratinlampi on osoitettu puistoalueeksi (P) ja Motonetin tontti on asemakaavassa osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi ja suojaviheralueeksi.

Suunnittelualue on valtaosin kaupungin omistuksessa. Motonetin kiinteistöt ovat yksityisomistuksessa.

Hankkeen käynnistäminen ja kaavaprosessi

Kaavamuutos on tullut vireille 29.11.2022 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä 29.11. – 30.12.2022, siitä saatiin 4 lausuntoa. Lausunnon antoivat Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus, Savonlinnan museo ja Etelä-Savo pelastuslaitos.

Tarkemmat lausunnot ja vastineet ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteestä.

Asemakaavan muutoksen tavoite

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on vahvistaa Motonetin kiinteistön rajat ja käyttötarkoitus tilaa vaativana kauppana. Asemakaavan muutoksella mahdollistetaan kaupallinen lisärakentaminen. Rakennusoikeuden määrä on kokonaisuudessaan 6 000 k-m2, joka vastaa tehokkuuslukua e=0,50. Rakentaminen mahdollistetaan kahteen kerrokseen.

Valtatien 5 pohjoispuolella sijaitsevalle Ratinlammelle osoitetaan suojaviheraluemerkintä (EV) ja alueelle osoitetaan liito-oravien elinpiiriksi soveltuvat alueet s-1 merkinnöin. Ratinlampi varataan hulevesien käsittelyalueeksi ohjeellisella hule-määräyksellä.

Asemakaavan muutoksella vahvistetaan sitova tonttijako.

Asemakaavamääräykset noudattavat kantakaupungin osayleiskaavaan 2040 linjauksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä alustavasti Mikkelin kaupungin 9. kaupunginosan (Lähemäki) ja 10. kaupunginosan (Tuppurala) asemakaavojen muutosehdotuksen (Ratinlampi), asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, , Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Väylävirasto,  teleoperaattorit, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että asemakaavapäällikkö Kalle Räinä ja palvelujohtaja Linda Asikainen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkirakenne / asemakaavapäällikkö, toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.