Kaupunkikehityslautakunta, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Asemakaavan muutos 1. kaupunginosa (Savilahti) / Porrassalmenkatu 19-21

MliDno-2023-955

Valmistelija

  • Kalle Räinä, asemakaavapäällikkö, Kalle.Raina@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 13. päivänä huhtikuuta 2023 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen kaupunkikehityskunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutos koskee 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelin 6 osaa tonttia 8.

Suunnittelualue sijaitsee ydinkeskustassa torin laidalla osoitteessa Porrassalmenkatu 19-21. Kaava-alueen pinta-ala on 6 064 m2. Alue on yksityisomistuksessa.

Alueella on voimassa 12.6.2003 lainvoiman saanut asemakaava.  Tontti on asemakaavassa osoitettu keskustatoimintojen korttelialueeksi (C).

Asemakaavan muutos

Asemakaavanmuutoksen lähtökohtana on kiinteistön omistajien tarve jakaa tontti. Nykyiset rakennusoikeudet säilyvät ennallaan. Kaavanmuutoksella tarkistetaan tonttijako siten, että se mahdollistaa rakennusoikeuksien jaon tonttien kesken nykytilanteen mukaisesti ja päivitetään pysäköintipaikkanormi kantakaupungin osayleiskaavan 2040 mukaiseksi.

Kaavamuutosalueelle ei osoiteta uutta rakennusoikeutta, mutta tonttien välillä olevat rakennusoikeuden määrät muutetaan. Korttelin osan käyttötarkoitus säilyy keskustatoimintojen alueena (C).

Pysäköinti sijoitetaan tontille pysäköintikannen alle ja kiinteistöjen välisin sopimuksin toriparkkiin.

Rakennusoikeus suunnittelualueella on yhteensä 15 150 k-m², joka vastaa tehokkuuslukua e= 2,5

Kaavamuutos on tullut vireille 15.2.2023 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavahahmotelma on ollut nähtävillä 15.2 – 17.3.2023, siitä saatiin kaksi lausuntoa ja yksi mielipide. Lausunnon antoivat Telia ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä naapurustossa sijaitsevat asunto-osakeyhtiöt.

Asunto-osakeyhtiöiden mielipide koski rasitesopimusten siirtämistä muodostettaville uusille tonteille. Taloyhtiöt pyysivät myös arvioimaan kulkuyhteysrasitteen tarpeellisuuden.

Tarkemmat lausunnot, mielipiteet ja vastineet ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää hyväksyä alustavasti 1. kaupunginosan (Savilahti) korttelin osaa 6 tonttia 8 koskevan asemakaavan muutosehdotuksen ja asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon pelastuslaitos, asukasyhdistykset, Etelä-Savon Energia Oy, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Savonlinnan maakuntamuseo, teleoperaattorit,  Infra-aluepalvelut sekä rakennusvalvonta- ja jätehuoltopalvelut.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkirakenne / asemakaavapäällikkö, toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.