Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 11.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Mikalo Oy:n varsinainen yhtiökokous

MliDno-2023-1341

Valmistelija

  • Janne Skott, taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikalo Oy:n varsinainen yhtiökokous järjestetään keskiviikkona 26.4.2023. Kokouksessa käsitellään Mikkelin kaupungin konserniohje sekä yhtiöjärjestyksen edellyttämät asiat. 

Yhtiöjärjestyksen mukaan Mikalo Oy:n hallitukseen kuuluu seitsemän jäsentä, joista viisi henkilöä nimetään Mikkelin kaupungin esityksen pohjalta ja kaksi Mikalo Oy:n vuokralaisneuvoston ehdokkaista. Mikkelin kaupungin esittämät jäsenet säilyvät pääsääntöisesti samana koko valtuustokauden ajan. Mikalo Oy on toimittanut Mikkelin kaupungille tiedoksi, että kaupungin esittämistä hallituksen jäsenistä Eveliina Naumanen (sd) ja Aija Himanen (kesk) ovat eronneet yhtiön hallituksesta 24.3.2023 alkaen. Heidän tilalleen tulee esittää uudet jäsenet yhtiökokouksesta alkaen valtuustokauden loppuun saakka. 

Yhtiökokous vahvistaa vuosittain hallituksen jäsenten palkkiot. Mikalo Oy on toimittanut Mikkelin kaupungille tiedoksi, että yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle muutosta hallituksen jäsenille maksettavaan vuosipalkkioon. Mikalo Oy:n hallituksen puheenjohtajan vuosipalkkio on ollut 2 175 euroa ja jäsenten vuosipalkkio on ollut 850 euroa. Hallitus esittää, että vuodesta 2023 alkaen hallituksen vuosipalkkiot ovat seuraavat: Puheenjohtaja 4 350 euroa, varapuheenjohtaja 2 025 euroa ja jäsenet 1 620 euroa.

Mikkelin kaupungin konserniohjeessa määritellään yhtiöiden hallituspalkkioista (kohta 4.2) seuraavasti:  

Yhtiöiden hallituksen jäsenten palkkioista päättää yhtiökokous yhtiön hallituksen esityksestä. Mikkelin kaupungin strategisesti merkittävissä, talousarviotavoittein seurattavissa konserniyhtiöissä tulee noudattaa Mikkelin kaupungin hallintosäännön mukaisia palkkiokäytäntöjä. Konserni- ja elinvoimajaosto antaa tarvittavat toimintaohjeet yhtiökokousedustajalle siitä, mitä palkkiotasoa yhtiöissä kulloinkin noudatetaan. Yhtiöiden hallitusten kokouspalkkiot maksetaan samoin perustein kuin kaupunginhallituksen jäsenille. Yhtiön hallituksen puheenjohtajalle ja jäsenelle voidaan kokouspalkkioiden lisäksi maksaa liiketoimintaan nähden kohtuullista vuosipalkkiota, jos liiketoiminnan laatu ja laajuus sitä edellyttää. Ohjeelliset vuosipalkkiotasojen ylärajat on määritelty liikevaihdon mukaan seuraavasti:

Yhtiön liikevaihto

Puheenjohtaja

Varapuheenjohtaja

Jäsen

yli 20 milj. euroa

4350e

2025e

1620e

3-20 milj. euroa

4350e

2025e

850e

alle 3 milj. euroa

2025e

Ei vuosipalkkiota

Ei vuosipalkkiota

 

Mikalo Oy:n liikevaihto on säännöllisesti ylittänyt 20 miljoonan euron rajan. Mikkelin kaupungin konserniohjausryhmä katsoo, että Mikalo Oy:n hallituksen esittämä muutos on konserniohjeen mukainen. Yhtiökokouksessa Mikkelin kaupungin edustajana toimii kaupunkikehitysjohtaja ja varalla kaupunginlakimies (konserni- ja elinvoimajaosto 14.3.2023 § 26).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto nimeää kaksi Mikalo Oy:n hallitukseen esitettävää henkilöä. Lisäksi konserni- ja elinvoimajaosto ohjeistaa kokousedustajaa yhtiön hallituksessa noudatettavasta vuosipalkkiotasosta sekä tarvittaessa muista asioista.

Päätös

Konserni- ja elinvoimajaosto nimesi esitettäväksi Mikalo Oy:n hallitukseen Heikki Seilaa ja Anni Panula Ontto-Suurosta.

Lisäksi konserni- ja elinvoimajaosto ohjeisti kokousedustajaa yhtiön hallituksessa noudatettavasta vuosipalkkiotason muutoksesta ja siihen liittyvästä esityksestä.

Tiedoksi

Mikalo/toimitusjohtaja, nimetyt henkilöt, kokousedustajat

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.