Kaupunginhallitus, kokous 15.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 290 Korona-avustuksiin liittyvän siirtosaamisen poistaminen kirjanpidosta

MliDno-2021-4067

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Kirjanpitolautakunnan hyvinvointialue- ja kuntajaosto antoi 12.10.2021 lausuntonsa nro 126, jossa ohjeistettiin vuoden 2021 covid-epidemian johdosta eräisiin sosiaali- ja terveydenhoidon menoihin myönnettävien valtionavustusten jaksottamista kirjanpidossa. Lausunnon perusteella kunnat ovat voineet kirjata vuoden 2021 toisella covid-avustushakukierroksella haettavana olleet loppuvuoden toimintokohtaiset avustukset tilinpäätöksiinsä vuoden 2021 tuloksi, vaikka avustuspäätökset saapuivat vasta myöhemmin keväällä tilinpäätösten lakisääteisen valmistumisajankohdan jälkeen. Avustustulon määrä on ollut laskettavissa valtionavustushakemuksissa ilmoitettujen suoritemäärien ja valtioneuvoston asetuksessa (860/2021) ilmoitettujen toimintokohtaisten korvausten euromäärien perusteella, ja siten tulon määrää on voitu pitää oikean ja riittävän kuvan muodostumisen kannalta riittävän varmana, vaikka päätöksiä ei ole vielä tilinpäätöshetkellä saatu. Kirjanpitolautakunnan lausunnon mukaan avustustuloksi kirjatun määrän ja lopullisesti maksetun avustuksen erotus kirjataan tulonoikaisuna sille tilikaudelle, jolloin avustuksen maksettava määrä on tiedossa.

Mikkelin kaupunki on laatinut valtionavustushakemuksensa Essote-kuntayhtymältä saatujen toimintokohtaisten suoritetietojen perusteella. Tilinpäätöksessä korona-avustukset on kirjattu kirjanpitolautakunnan ohjetta noudattaen tuloksi ja siirtosaamiseksi Essoten ilmoittamien toimintokohtaisten suoritemäärien perusteella laskien. Essoten ilmoittamat suoritetiedot ovat poikenneet THL:n virallisesta tilastosta, jonka tietoja sosiaali- ja terveysministeriö on käyttänyt avustusten myöntämisperusteena. Essoten ilmoittamien ja THL:n virallisten tilastotietojen välisten erojen vuoksi vuoden 2021 tilinpäätökseen kirjattu tulo ja sitä vastaava siirtosaaminen ovat myöhemmin saadun avustuspäätöksen perusteella 96 470 euroa liian suuret. Asiaa on selvitetty sosiaali- ja terveysministeriön kanssa perusteellisesti, ja oikea avustusten myöntämisperuste on virallinen THL:n tilasto. Tilinpäätöksessä oletetun ja toteutuneen avustussumman ero on kirjattava tulonoikaisuksi (tuloja vähentävä vaikutus) ja sitä vastaava siirtosaaminen on poistettava aiheettomana kaupungin kirjanpidosta.

Sosiaali- ja terveysministeriön vuodelta 2021 myöntämien korona-avustusten toteutunut yhteismäärä ensimmäiseltä ja toiselta hakukierrokselta on 7 703 507 euroa. Vuoden 2021 harkinnanvarainen korona-avustusta on haettu 31.5.2022 päättyneellä hakukierroksella, josta ei ole vielä tehty päätöksiä. Mahdollisesti myönnettävä harkinnanvarainen korona-avustus tuloutuisi vuodelle 2022.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy siirtosaamisen poistamisen ja siihen liittyvän tulonoikaisun (96 470,00 e). Kirjaukset tehdään kirjanpidon tileille 3302 Tuet ja avustukset STM (kust.p. 1419) ja 1791 Valtionosuussaamiset (kust.p. 1425).

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä poistui kokouksesta tämän pykälän aikana. 

Tiedoksi

talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.