Kaupunginvaltuusto, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 107 Valtuustoaloite Mikkelin kaupungin ostolaskujen julkaisemiseksi

MliDno-2022-1204

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jenni Oksanen ym. esittivät 21.3.2022 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Mikkelin kaupungin tulee julkaista kaikki ostolaskut avoimesti tutkittavaksi ja hyödynnettäviksi. Kaupungin arvot ovat reilu, rohkea ja rakentava ja ostolaskujen julkaiseminen vahvistaa hallinnon läpinäkyvyyttä ja demokratiaa sekä tukee kunnan kustannustietoista toimintatapaa.

Julkisen sektorin kaiken tiedon pohjana on avoimuus. Avoimuus parantaa kaupungin mainetta ja luottamusta päätöksentekoon ja virkamiesten toimintaan sekä mahdollistaa säästöjen syntymisen. Kuntalaisille tiedot kunnan ostokäytännöistä avaavat mahdollisuuden tarkastella yhteisten varojen käyttöä ja muodostaa käsitys ajantasaiseen taloustietoon perustuen.

Ostolaskujen julkaiseminen myös edistää kilpailua, mistä seuraa kustannussäästöjä. Ostolaskujen avaamisella voidaan lisätä myös kustannustietoisuutta ja hakea sitä kautta mahdollisia säästöjä. Julkistaminen on myös osa kunnan sisäistä valvontaa, ja vahvistaa sitä, että kunnanhankinnat toteutetaan määräysten ja lainsäädännön mukaisesti.

Jo yli 40 kaupunkia tai kuntaa (muutamia mainitakseni Helsinki, Tampere, Lappeenranta, Pieksämäki, Mäntyharju ja Puumala) ja muuta julkista toimijaa julkistaa vuosittain ostolaskudatansa avoimena datana joko kaupungin / kunnan nettisivuilla tai muilla avoimen datan alustoilla. Ostolaskutietojen julkaisemiseen liittyvät tekniset ratkaisut ovat olemassa, eivätkä tekniset haasteet tai kustannukset aseta ylitsepääsemättömiä esteitä tietojen julkaisemiselle.

Jotta tiedot ovat hyödynnettävissä, data tulee julkaista kuten esimerkiksi Helsingissä, eli pitää näkyä kuka toimittaa, kustannuspaikka, summa ja mihin on tiliöity. Myös luottokorttiostot tulee sisällyttää julkaistavaan aineistoon.

Avaamalla ostolaskut avoimena datana, lisäämme päätöksenteon avoimuutta ja lisäämme veronmaksajien luottamusta päätöksentekoa ja kaupungin toimintaa kohtaan. Se jos mikä on reilua.

Ystävällisin terveisin
Jenni Oksanen

Soile Kuitunen, Jani Sensio, Olli Marjalaakso,
Jatta Juhola, Jukka Härkönen, Juha Ropponen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen konserni- ja elinvoimapalveluiden palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään elokuussa 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki julkaisi ostolaskudatansa 31.3.2022. Julkaistu aineisto kattaa vuoden 2021 ja sisältää niin palvelujen, aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden ostot kuin muutkin ostolaskuin maksetut menot kaikilta toimialoilta. Ostolaskudata sisältää käyttötalouteen ja investointeihin liittyvien laskujen lisäksi myös tiettyjä rahoitusmenoihin liittyviä ostoreskontran tapahtumia. Julkaistava data on koostettu kaupungin talousjärjestelmän sisältämistä ostoreskontratiedoista, ja sitä on täydennetty muun muassa toimittajayritysten y-tunnuksilla.

Ostolaskudatan julkaisulla Mikkelin kaupunki haluaa osaltaan olla mukana julkisen varojenkäytön avoimuuden ja toiminnan läpinäkyvyyden lisäämisessä. Ostolaskutietojen julkaisemista on valmisteltu Mikkelin kaupungin talouspalveluiden, hankintapalveluiden sekä kaupungille tilitoimistopalveluita tuottavan Meidän IT ja talous Oy:n yhteistyönä marraskuusta 2021 alkaen.

Vuosikohtaiset ostolaskutiedot julkaistaan jatkossa kerran vuodessa aina tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen. Ostolaskudata julkaistaan excel-muodossa avoimena datana. Aineistot julkaistaan kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.mikkeli.fi/ostolaskudata sekä valtakunnallisessa avoindata.fi -palvelussa. Lisäksi excel-muodossa julkaistusta ostolaskudatasta on elokuun alussa julkaistu edellä mainitulle kaupungin verkkosivulle myös Power BI -visualisointi, joka havainnollistaa aineistoa avoimen datan julkaisumuotoa paremmin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi konserni- ja elinvoimapalveluiden vastauksen valtuutettu Oksasen ym. valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä täydensi päätösehdotustaan seuraavasti:  "ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi."

Esittelijän täydennetty päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi konserni- ja elinvoimapalveluiden vastauksen valtuutettu Oksasen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.