Kaupunginvaltuusto, kokous 29.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 106 Valtuustoaloite: Mikkelin kestävän kehityksen strategia seudun yritysten kilpailuvaltiksi

MliDno-2022-1306

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Veli Liikanen ym. esittivät 28.3.2022 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Tulevaisuuden markkinoilla voittajia ovat kestävää kehitystä edistävät yritykset. Uutiset toisensa jälkeen kertovat, kuinka sijoittajien investoinneissa ja yritysten hankinnoissa korostuvat vastuullisuuskriteerit ja kestävän kehityksen tavoitteet. Venäjän hyökkäyssodan synnyttämä turvallisuuskriisi vauhdittaa entisestään siirtymää pois fossiilienergiasta vähähiilisiin ratkaisuihin.

Tulevaisuuden globaaleilla markkinoilla kilpailuetu on yrityksillä, joiden liiketoiminta edistää vastuullista kestävää kehitystä ja jotka pystyvät osoittamaan toimintansa positiiviset vaikutukset. Yritysvastuullisuuden kehittämistyössä puhutaan nettopositiivisuudesta: nettopositiiviset yritykset tavoittelevat liiketoimintaa, joka tuottaa kokonaisuudessaan enemmän yhteiskunnallisia, ympäristö- ja taloushyötyjä kuin haittoja. Siis liiketoimintaa, joka antaa enemmän kuin ottaa. 

Mikkeli tarjoaa erinomaiset olosuhteet vastuullisen ja nettopositiivisen liiketoiminnan ympäristöksi. Kaupungin tarjoaman infran ja palveluiden kestävyys ja jalanjälki vaikuttaa osaltaan myös seudulla toimivien yritysten kestävyystilinpitoon. Mikkelin puhtaan veden ja energian ratkaisut, pyöräilyolosuhteet ja julkinen liikenne, sekä luonnon hyvinvointivaikutukset ovat kilpailuvaltteja, joita yritykset voivat hyödyntää. Nämä vahvuudet eivät kuitenkaan ole tällä hetkellä helposti yritysten tunnistettavissa ja kuvattavissa. Mikkelin ilmasto-ohjelmakin tunnistaa yritysten roolin kiertotalouden, jakamistalouden ja ilmastotavoitteiden edistäjänä - mutta kiinnittää vähemmän huomiota kaupungin ja yritysten vastuullisuustyön merkitykseen yritysten kilpailuvalttina.

Edellä olevan perusteella me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkelin kaupunki yrityspalveluineen jalostaa kaupungin strategian, kestävän kehityksen indikaattoreiden sekä ympäristötavoitteiden pohjalta 

  1. Yritysten käyttöön Mikkelin kestävän kehityksen tietopaketin, joka tukee seudun elikeinoelämän omaa vastuullisuustyötä, sekä
  2. valmistelee yhteistyössä yritysten kanssa Mikkelin seudun nettopositiivisuusohjelman, joka vahvistaa yritysten kilpailukykyä vastuullisuutta korostavilla markkinoilla.


Mikkelissä 28.3.2022

Veli Liikanen

Jarmo Lautamäki, Soile Kuitunen, Heli Kauppinen,
Olli Marjalaakso, Minna Pöntinen, Katriina Janhunen,
Jatta Juhola, Hannu Tullinen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen konserni- ja elinvoimapalveluiden palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään elokuussa 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että hallintojohtaja Ari Liikanen ja viestintäpäällikkö Heidi Hänninen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Valmistelijan lisäksi asian valmisteluun ovat osallistuneet Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kiertotalousasiantuntijat Raimo Lilja ja Kimmo Haapea, Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen, Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen sekä Mikkelin kaupungin viestintäpäällikkö Heidi Hänninen.

Aloite jakaantuu kahteen toimenpiteeseen, joita esitetään kaupungin ja sen kehitysyhtiön yrityspalveluiden tehtäväksi. Lisäksi vastauksessa käsitellään omana kohtanaan kestävää kehitystä edistäviä kaupunkikonsernin hankintoja.

1. Mikkelin kestävän kehityksen vahvuuksien dokumentointi siten, että yritykset voivat hyödyntää tietoja omassa vastuullisuuteen liittyvässä viestinnässään

Mikkelin imago puhtaan veden pääkaupunkina ja Saimaan alueen ekologisesti kestävän matkailun yhtenä solmukohtana on jo vahvasti hyödynnetty Mikkelin strategiatyössä ja markkinoinnissa. EcoSairila (osa-alueina Blue Economy Mikkeli (BEM) ja Green Economy Mikkeli (GEM) ja kestävän kehityksen matkailuohjelmat ovat kaikki Mikkelin strategisia kehittämisalustoja, jotka osaltaan jo toteuttavat tätä imagoa ja voivat tuottaa fakta-aineistoa kaupungin omaan viestintään. Yrityksillä ja kuntalaisilla voi kuitenkin olla vaikeuksia löytää aloitteessa tarkoitettua aineistoa kestävän kehityksen indikaattoreista.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on aloittanut kestävää kehitystä koskevan tiedon kokoamista Ecosairila- nettisivuille. EcoSairilalla ei tässä yhteydessä tarkoiteta pelkästään jätevedenpuhdistamon, BioSairilan, Metsäsairilan ja niihin liittyvän teollisuuspuiston maantieteellistä aluetta. EcoSairila-sivustoa on alettu kehittää kiertotalouden tiedotusalustaksi, joka palvelee Mikkelin asukkaita, kesäasukkaita, yrityksiä ja oppilaitoksia. Tämä alusta on käytettävissä Mikkelin kestävän kehityksen vahvuuksien viestintään.  Kaupungin nettisivuilla on tällä hetkellä tekninen verkkosivu-uudistus. Kun tekninen muutos on tehty, kaupungin verkkosivujen sisältökokonaisuuksia tullaan päivittämään ja tässä yhteydessä EcoSairila-alusta on tarkoitus linkittää nykyistä selkeämmin kaupungin verkkosivukokonaisuuteen.

Tällä hetkellä EcoSairila sivuston sisältöä tuotetaan Miksein ja sen kumppaneiden hallinnoimissa hankkeissa, joita ovat tällä hetkellä esimerkiksi Blue Economy Mikkeli, CityLoops, Rapurc ja Arjen kiertotalous-hankkeet. Hankkeet ovat tärkeitä myös kansainvälisten kokemusten ja hyvien käytäntöjen välittämiseksi kaupunkikonsernin ja paikallisten yritysten käyttöön.

Sivusto palvelee myös BEM ja GEM teemojen kansainvälistä ja paikallista viestintää, invest-in Mikkeli -viestintää sekä kiertotalousalalla toimivien paikallisten yritysten viestintää.  Metsäsairila Oy ja Mikkelin Toimintakeskuksen Kieppi käyttävät jo EcoSairila-sivustoa.  Uutena lisäyksenä on huolto- ja korjauspalveluja sekä hirsien uudelleenkäyttöä tarjoavien pienyritysten esittelyt.  Sivustoa ollaan kehittämässä vahvemmin visuaaliseen suuntaan videoiden ja vuorovaikutteisten työkalujen avulla (digitaalisten showroomien tekeminen).

EcoSairila-sivusto on käytettävissä myös valtuustoaloitteessa tarkoitetun tietoaineiston esittämiseen ja havainnollistamiseen. Tämä työ vaatii jonkin verran resursseja, joita voidaan osittain irrottaa käynnissä olevista hankkeista, mutta myös uuden hankerahoituksen hakeminen voi olla tarpeen. Miksei Oy on käynyt asiasta keskusteluja mm. Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen, ilmastokoordinaattorin ja jäteasiain käsittelijän kanssa. Kehittäminen on syytä kytkeä kaupungin ilmasto-ohjelman vuosiraportointiin. Kaupunki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2035 mennessä ja raportoimaan vuosittain toimenpiteistä ja päästökehityksestä eri sektoreilla, ja tästä kehityksestä on hyvä viestiä niin kaupungin omilla sivuilla kuin tiedotusalustalla.

Jotta tietoaineisto hyödyttäisi konkreettisesti alueen kaikkien yritysten ympäristövastuullisuuden viestintää, on seurannan tuloksia viestittävä siinä muodossa, että yritykset voivat suoraan käyttää niitä omien hankintojensa hiilijalanjäljen tai vastaavan indikaattorin laskemisessa. Kyse on tällöin kaupungin ekologisesti kestävien toimintojen tuottaman hiilikädenjäljen viestinnästä. (Tuotteen, prosessin tai palvelun ilmastohyödyt eli päästövähennyspotentiaali käyttäjälle. Sitä voi luoda niin valtio, yritys, yhdistys kuin yksittäinen ihminen. Kun esimerkiksi yritys tuottaa hiilikädenjälkeä asiakkaalleen, asiakas pystyy alentamaan omaa hiilijalanjälkeään. Korostaa myönteisiä päästövaikutuksia tulevaisuudessa, kun taas hiilijalanjälki keskittyy kielteisiin päästövaikutuksiin nyt). Tällaisia hankintoja, joissa Mikkelin kaupunkikonsernin tuottamat palvelut ovat keskeisiä ovat ainakin kaukolämpö, sähkö, liikenteen biokaasu, vesi ja jäteveden puhdistuspalvelut.

Toinen ympäristöviestinnän tavoite on vaikuttaa Mikkelin houkuttelevuuteen yritysten sijoittumispaikkana ja yritysten henkilöstön asuinpaikkana.  Tähän voidaan vaikuttaa viestinnällä alueen luonnosta, maankäytön suunnittelusta, kaupungin palvelujen kestävyydestä, jätehuollosta ja siihen liittyvästä kiertotaloudesta, ja kestävän kehityksen osuudesta kaupungin strategiassa. Matkailualan yritysten kilpailukykyyn puolestaan vaikuttaa matkailualan palvelujen synergia ja profiloituminen kestävän matkailun alueena. Näitä imagollisia näkökohtia on jo vahvasti mukana kaupungin ja matkailuyksikön viestinnässä.

2) Nettopositiivisuusohjelman valmistelu alueen yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseksi ympäristövastuullisuutta korostavilla markkinoilla.

Aloitetta valmistelleet asiantuntijat eivät pidä tarpeellisena ottaa viestinnässä käyttöön nettopositiivisuus -käsitettä, joka ei ole yleisesti käytössä. Samaa tavoitetta voidaan edistää jo vakiintuneilla käsitteillä. Näitä ovat esimerkiksi yrityksen ja sen tuotteen tai palvelun päästöt, hiilijalanjälki, hiilikädenjälki ja tuotannon resurssitehokkuus (energia- ja materiaalitehokkuus). Nämä kuvaavat yrityksen toiminnan aiheuttamaa ympäristön kulutusta ja kuormitusta. Kaupungin ekotehokkaasti tarjoamat palvelut yrityksille vaikuttavat osaltaan kyseiseen kuormitukseen.

Yrityksen toiminnan ja tuotteiden positiivia ympäristövaikutuksia eli hiilikädenjälkeä puolestaan ovat sen asiakkaille tuottamat vaikutukset, jotka parantavat asiakkaan energia- tai materiaalitehokkuutta, pienentävät päästöjä, ehkäisevät jätteiden syntymistä, pidentävät asiakkaan omaisuuden käyttöikää, korvaavat tuotteiden kulutusta palveluilla jne. Mikkeli on Miksein ja Xamkin toteuttamien hankkeiden kautta jo useiden vuosien aikana kehittänyt sidosryhmien kanssa tätä yritysten ns. vihreää siirtymää erilaisilla hankkeilla, edistämällä teollisten symbioosien syntymistä ja tuottamalla digitaalisia vaihdanta-alustoja yritysten sivuvirtojen ja ylijäämän hyödyntämistä varten. Tätä toimintaa jatketaan ja kiihdytetään myös tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa haussa olevissa MIksein ja Xamkin yhteishankkeissa.

Asiassa tehdään myös yhteistyötä Kauppakamarin ja Etelä-Savon Yrittäjien kanssa, joille vastuullisuuden teemat ovat erittäin ajankohtaisia. Heidän toimestaan on mm. suunnitteilla koulutusohjelma yrityksille vastuullisuuden eri osa-alueista. Yhteistyötä tehdään mm. avustamalla ja kannustamalla myös pk- ja mikroyrityksiä päästölaskennassa ja päästöjen vähentämisessä sekä materiaalitehokkuuden osalta. Yrityksiä myös avustetaan vastuullisuusviestinnän kehittämisessä ja toteuttamisessa mm. Miksein ja Esedun ARKI-hankkeessa ja tulevassa Miksein ja Xamkin toteuttamassa hankkeessa. Tämä työ on siis jo aloitettu ja useat pienemmätkin yritykset ovat aloittaneet toimenpiteet asian suhteen. Jatkossa keskeistä on yrityskentän laaja osallistaminen vaikuttavien toimenpiteiden tunnistamiseksi ja vastuullisuustoimenpiteiden käynnistämiseksi yrityksissä.

Lisäksi on jo nyt mahdollista, että jos yrityksen positiiviset ympäristöteot eivät riitä kompensoimaan niiden päästöjä ja luonnonvarojen kulutusta, yritys voi tavoitella hiilineutraalisuutta ostamalla vastaavan määrän hiilikompensaatioita. Tämä voidaan toteuttaa rahoittamalla välittäjäorganisaatioiden kautta luotettavasti dokumentoituja toimenpiteitä, jotka lisäävät hiilensidontaa tai vähentävät päästöjä muilla toimialoilla tai esimerkiksi kehitysmaissa. Metsityshankkeet, soiden ennallistaminen tai hiiltä sitovat viljelymenetelmät ovat tällaisia esimerkkejä. Mikkelin kaupunki on sopinut yhteistyöstä tällaista palvelua tarjoavan mikkeliläisen Puuni Oy:n kanssa. Yritykset voivat vaivattomasti liittyä tähän sopimusjärjestelyyn ja saada todistuksen hankkimastaan kompensaatiosta.

Aloitteen valmistelijat eivät pidä tarpeellisena erillistä nettopositiivisuusohjelmaa, vaan kyseistä tavoitetta voidaan edistää ilmasto-ohjelman toimeenpanolla sekä Miksein kehittämishankkeissa ja räätälöidyissä yrityspalveluissa.

Miksei Oy on uusinut tiimirakennettaan vuonna 2022. Tässä yhteydessä on perustettu uusi tiimi, kestävän kehityksen tiimi, jonka tehtävänä on mm. hakea ja hallinnoida toimintaympäristön kehittämiseen liittyviä hankkeita, josta nykyisellään suuri osa liittyy ilmastokestävyyteen tai kiertotalouteen. Mikkelin yrityspalvelut -yksikkö puolestaan tukee yrityksiä ns. vihreässä siirtymässä, avustaa niitä kehittämishankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä avustaa mm. kiertotalousalan yrityksiä sijoittumisessa Mikkeliin ja työvoiman rekrytoinnissa.

Miksei Oy tarjoaa yrityksille kysyntään vastaavaa koulutusta ja neuvontaa mm. ympäristövastuullisuuteen liittyvästä yritysviestinnästä ja hiilijalanjäljen laskemisesta tai auttaa tuotannollisia yrityksiä ja alan konsulttipalveluja tarjoavia yrityksiä kohtaamaan. Mikseissä toimii myös Motivan aluekoordinaattori, joka edistää mm. materiaalikatselmusten teettämistä ja teollisten symbioosien mahdollisuuksien tunnistamisessa. Miksein hallinnoimat www.mansyns.fi ja www.kiertoon.fi ovat digitaalisia markkinapaikkoja, joissa yritykset ja kuluttajat kohtaavat ja voivat toteuttaa laitteiden ja materiaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.

Miksei Oy on yhdessä kumppaneiden kanssa kehittänyt ”EcoS” ympäristötiedon hallinnan järjestelmää, jonka tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa EcoSairilan ekoteollisuuspuistoon sijoittuvien yritysten ympäristölupamenettelyä. Järjestelmän avulla saavutetaan synergiaetuja ja kustannussäästöjä lakisääteisessä ympäristötarkkailussa.

3) Kestävää kehitystä edistävät kaupunkikonsernin hankinnat

Kaupunkikonsernin hankinnat ovat keskeisen tärkeä vaikuttamismahdollisuus siihen, minkälaisia kestävää kehitystä edustavia tuotteita ja palveluja Mikkelin seudulla tarjotaan ja kehitetään.

Kaupungin strategiaan on kirjattu, että vuonna 2025 kaupunkikonsernin hankinnoista 25%:ssa (rakentaminen ja purkaminen, biojätteen käsittely) käytetään kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteiden toteutumista tukevia vaatimuksia ja/tai kriteerejä (erityisesti ilmastovaikutukset). Voidaan toteuttaa nykyisellä resurssilla. Vastuutahoina kaupunki ja Miksei.

Kaupungin purkuhankkeiden kilpailutuksesta on laadittu oma hankintaohje, jossa annetaan suosituksia kilpailutuksen vähimmäisvaatimuksista ja esitetään esimerkkejä kiertotaloutta edistävistä kriteereistä. Vastaavia ohjeita on tarkoitus laatia myös korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen sekä maarakentamisen hankinnoista. Tämä toimenpide sisältyy kaupungin ilmasto-ohjelmaan. Vähitellen hiilineutraalisuutta ja kiertotaloutta edistävää ohjeistusta ja hankintaneuvontaa sovelletaan myös muihin keskeisiin hankintaryhmiin. Hankintatoimen resursseja tulisi kuitenkin lisätä, jotta tavoitteeseen päästään.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi konserni- ja elinvoimapalveluiden vastauksen valtuutettu Veli Liikasen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee tiedoksi konserni- ja elinvoimapalveluiden vastauksen valtuutettu Veli Liikasen ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Päätös

Merkittiin ja hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.