Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 18.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Kiinteistön jätevesien käsittely ja ympäristöön johtaminen, Mikkeli

MliDno-2022-4497

Valmistelija

  • Heikki Tanskanen, ympäristösuunnittelija, heikki.tanskanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun ympäristöpalveluihin on tehty vuonna 2021 kantelu puutteellisesti käsitellystä jätevedestä aiheutuvasta hajuhaitasta. Kiinteistön piha-alueelle purkautuu enimmän osan vuotta puuteellisesti käsiteltyä haisevaa jätevettä. Asian paikalla tapahtuneessa selvittelyssä ilmeni, että jätevesi purkautuu lännen suunnasta, jossa on kaksi mahdollista haitan aiheuttajakiinteistöä. Toisessa kiinteistössä ei haitan kärsijältä saatujen tietojen perusteella asuta vakituisesti ja kiinteistön käyttö on satunnaista loma-asumista. Toiseen, vakituisessa asuinkäytössä olevalle kiinteistölle, tehtiin tarkastus 11.8.2021. Tarkastuksella todettiin, että kiinteistöllä syntyy tavanomaisia kotitalouden jätevesiä (harmaita vesiä ja käymälävesiä) ja että ne johdetaan ympäristöön käsittelytarpeeseen nähden riittämättömän käsittelyn jälkeen. Tarkastuksella todettiin myös jätevesijärjestelmän käyttöön ja muuhun kiinteistön jätehuoltoon liittyviä laiminlyöntejä.

Käynnistä laaditussa tarkastusmuistiossa annettiin ympäristönsuojelulain 175 § ja 182 § mukaiset kiellot ja määräykset laiminlyönnin oikaisemiseksi ja ympäristön pilaantumisien vaaran rajoittamiseksi. Määräykset annettiin viranhaltijan tilapäisinä määräyksinä. Asian yhteydessä tehtiin myös YSL 185 § tarkoitettu kuuleminen myöhemmin tarvittaessa annettavan viranomaisen määräyksen tehostamiseen (YSL 184 §) liittyen. Oikaisevat toimet tuli käynnistää jätevesijärjestelmän huollon ja pilaantumisen rajoittamista koskevien toimien osalta välittömästi. Järjestelmän uusimista koskevat selvitykset, suunnittelu ja tarvittavan jätevesijärjestelmän rakentamista ja  rakenteen sijoittamista koskevan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen luvan hakeminen tuli käynnistää viimeistään 31.7.2022. Alue, jolla mainitut kiinteistöt sijaitsevat, on käytännössä taajamaa vastaavalla tiiveydellä rakennettua vanhaa kylää. Kiinteistön rakennuspaikalla sovelletaan uutta jätevesijärjestelmää rakennettaessa Mikkelin ympäristönsuojelumääräyksissä ja YSL 156c § tarkoitettua pilaantumiselle herkkien alueiden vaatimustasoa (jätevesien käsittelypaikalla rajoitteita ja edellytykset jätevesien turvalliselle ympäristöön johtamiselle puutteelliset). 

Kiinteistönomistaja on ollut Mikkelin seudun ympäristöpalveluihin yhteydessä 20.7.2022. Keskustelussa ilmeni, että aiemmassa asian selvittelyssä mainittu saostussäiliö on rakenteeltaan pohjaton imeytyskaivo. Ympäristöpalveluihin 23.7.2022 saapuneen ilmoituksen mukaan lietetilat on tyhjennetty ja kuvattu tyhjinä vaaditulla tavalla. Kerrotun mukaan säiliöön ei ole johdettu talousjätevesiä tyhjennyksen jälkeen.  

Asia viedään YSL 182.2 § nojalla kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimivan Mikkelin seudun ympäristölautakunnan ratkaistavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Kiinteistöllä 491-529-2-13 sijaitsevan vakituiseen asumiseen käytettävän omakotitalon talousvesien käsittelyyn ja ympäristöön johtamiseen käytettävä jätevesisien käsittelyjärjestelmä (YSL 154§) ja tähän liittyvä lietehuoltotapa katsotaan saadun ja hankitun selvityksen perusteella olevan kokonaisuutena siinä määrin puutteellisia, että YSL 155.1 § mukainen jäteveden haitattomaksi puhdistamista koskeva vaatimus ei toteudu. Puutteellisesti puhdistettujen jätevesien johtamisesta ympäristöön aiheutuu naapurikiinteistön käytölle sellaista naapurussuhdelaissa 26/1920 tarkoitettua kohtuutonta pitkäkestoista haittaa, että sen katsotaan vastaavan YSL 5.1 § 2 kohdassa tarkoitettua ympäristön pilaantumista. 

Mikkelin seudun ympäristölautakunta antaa YSL 175 § nojalla seuraavat kiellot ja määräykset:

  1. Kielletään lain vastaisen menettelyn jatkaminen kiinteistön talousjätevesihuollon osalta. Jätevesien käsittelyjärjestelmästä ei saa johtaa jätevettä ympäristöön ennen, kun kiinteistölle on rakennettu YSL 155.1§ ja 156c§ vaatimukset täyttävä jätevesien käsittelyjärjestelmä.
  2. Annetaan tilapäinen määräys koetun haitan lievittämiseksi. Mikäli säiliöön on tarpeellista johtaa jätevettä ennen vaatimukset täyttävän jätevesien käsittelyjärjestelmän rakentamista, tulee nykyinen imeytyskaivo muuttaa umpisäiliöksi, jotta käsittelemätöntä jätevettä ei pääse kulkeutumaan ympäristöön. Säiliön tilapäisen muuttamisen voi toteuttaa sulkemalla imeytyskaivon pohja 0-6 mm murskeella tai vastaavalla tiivistyvällä mineraaliaineksella ja tiivistämällä täyttökerros. Pohjan ohella säiliöstä johtava ylivuotoputki tulee sulkea. Vaihtoehtoisesti tilapäinen varastointi voidaan toteuttaa valamalla säiliöön tilapäinen pohja tai asentamalla paikalle tilapäinen säiliö. Toteutus tulee dokumentoida kuvaamalla ja toimittaa tiedot Mikkelin seudun ympäristöpalveluille. Lietehuollosta tulee pitää kirjaa ja siirtoasiakirjat /tositteet tulee säilyttää.
  3. Kiinteistön omistajan/haltijan tulee käynnistää viivytyksettä jätevesijärjestelmän uusimiseen tähtäävät selvitykset ja suunnittelu. Jätevesijärjestelmän rakentamislupa ja sijoituspaikkalupa ratkaistaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisella toimenpideluvalla. Uusiminen katsotaan käynnistetyksi, kun rakennusvalvontaviranomaiselle on jätetty uusimista koskeva lupahakemus. Lupahakemukseen liitetään YSL 157a§ ja VNA 157/2017 6 § mukaiset tiedot sisältävä jätevesijärjestelmää koskeva suunnitelma. Uusiminen tulee käynnistää viimeistään 30.9.2022 ja loppuunsaattaa 31.1.2023 mennessä.
     

Annetaan lisäksi seuraavat paikalliseen lakia tarkentavaan normiin perustuvat kiellot:

Jätteen hävittäminen polttamalla ja hautaamalla on Mikkelin jätehuoltomääräysten nojalla kielletty. Kiellon vastaisesta menettelystä voi aiheutua YSL kiellettyä ympäristön pilaantumista tai jätelaissa (JL) kiellettyä roskaantumista.

Todetaan, että YSL 185 § mukaisessa kuulemisessa ei ole jätetty 31.7.2022 mennessä mielipidettä, vastinetta tai vaatimuksia.

 

Sovelletut oikeusohjeet:

Ympäristönsuojelulaki 527/2014 (YSL), 16 luku, 155§,155.2,157a§c,175,182§,184§

Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkoston ulkopuolisilla alueilla VNA 157/2017 6§

Vesihuoltolaki119/2001 VHL

Mikkelin kaupungin ympäristönsuojelumääräykset 27.1.2021

Mikkelin jätehuoltomääräykset 1.1..2016

Maankäyttö ja rakennuslaki 132/1999 (MRL)

Naapurussuhdelaki (26/1920) 17§

Hallintolaki (434/2003  HL)

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Anne Korhola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 17.02.

Tiedoksi

Kiinteistön omistaja (haitan aiheuttaja)