Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 18.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Tiedoksi

Valmistelija

  • Heikki Tanskanen, ympäristösuunnittelija, heikki.tanskanen@mikkeli.fi
  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Kuvaus

20 kV:n sähkökaapelin ja valokuitukaapelin sijoittaminen kahden vesistön alitse suuntaporaamalla Porrassalmella Mikkelissä

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 22.6.2022 antamallaan päätöksellä myöntänyt vesitalousluvan otsikossa mainittuun hankkeeseen. ESE-Verkko Oy on hakenut vesilain (587/2011) mukaista lupaa 20 kV:n sähkökaapelin ja valokuitukaapelin asentamiseen suuntaporaamalla kahden vesistön alitse Mikkelissä. Työn tarkoituksena on sähkönjakeluverkon saneeraus, jonka yhteydessä ilmajohdot puretaan. Vesistönalitukset sijoittuvat Porrassalmen harjulle paikalle, jossa Pikku-Surnu laskee Porrassalmen harjun poikki menevää uomaa myöten Saimaaseen. Alueeseen liittyy paljon kulttuurihistoriaan, muinaismuistoihin, luonnonsuojeluun, pohjavesiin ja muilla alueidenkäyttösuunnitelmilla ratkaistuihin asioihin liittyviä käyttörajoituksia. Työt tehdään osin näiden syiden takia mahdollisimman vähän maastoa rikkovalla tekniikalle eli suuntaporaamalla.

 

Eläinlääkäritilanne

Praktikkoeläinlääkäreiden rekrytoinnissa ollut haasteita syksystä 2020 lähtien kesäkausia lukuun ottamatta ja eläinlääkintähuollon henkilöstövajeen ennustetaan jatkuvan koko vuoden 2022. Eläinlääkäreiden toiminnan luonteesta johtuen (mm. päivystysvelvoite 24/7) tilanne on haastava muun muassa eläinlääkäreiden jaksamisen ja lakisääteisten palveluiden turvaamisen kannalta. Ongelma on valtakunnallinen ja koskettaa sekä julkista että yksityistä sektoria.

Syyskuun alussa eläinlääkintähuollon henkilöstötilannetta heikentää yhden kaupungineläinlääkäripraktikon siirtyminen yksityiseläinlääkäriksi. Myös valvontaeläinlääkäriresurssit ovat tällä hetkellä vajaat.

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut etsivät yhdessä henkilöstöpalveluiden kanssa keinoja eläinlääkärivajeen ratkaisemiseksi ja riittävien resurssien turvaamiseksi kaikissa tilanteissa lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi. Tavoitteena on saada mahdollisimman pian täytettyä avoimet virat.

Uusi eläinlääkintähuoltolaki on eduskunnan käsittelyssä syksyllä 2022. Lain arvioitu voimaantuloaika on 1.1.2024. Laki tulee muuttamaan kunnallisten eläinlääkäripalveluiden järjestämistapaa. Lakiehdotuksessa ympärivuorokautisen kiireellisen eläinlääkäriavun järjestäminen on jäämässä edelleen kuntien vastuulle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi.

Päätös

Merkittiin.