Kaupunginhallitus, kokous 6.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 254 Mikalo Oy:n ja Mikkelin opiskelija-asunnot Oy:n tertiäärilainojen takaisinmaksu

MliDno-2021-4443

Valmistelija

  • Tiia Tamlander, vt. talousjohtaja, tiia.tamlander@mikkeli.fi
  • Susanna Turunen, controller, susanna.turunen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää lainan ottamisen ja lainan antamisen periaatteista. Kaupunginhallitus päättää lainan ottamisesta ja lainan antamisesta noudattaen kaupunginvaltuuston hyväksymiä periaatteita. Kaupunginhallitus voi siirtää lainan ottamiseen ja antamiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle. Muutoin kaupungin rahatoimesta vastaa kaupunginhallitus. Rahatoimen käytännön hoitamisesta vastaa talousjohtaja.

Mikalo Oy:n ja Mikkelin opiskelija-asunnot Oy:n hallitukset ovat esittäneet, että kaupunki sallisi velkakirjojen ehdoista poiketen eräiden talokohteiden tertiäärilainojen ennenaikaisen takaisinmaksun. Esitystä perustellaan lainojen korkotasolla.

Aravajärjestelmään liittyvän kolmoissijalainan eli tertiäärilainan enimmäiskorko on määritetty 4 prosentiksi arava-asetuksen (1587/1993) 58 §:ssä. Mikkelin kaupungin myöntämistä tertiäärilainoista perittävät korot ovat arava-asetuksen enimmäisrajan mukaisia. Tertiäärilaina on omistajan antamaa lainaa, joka on tarvittu aravakohteissa omarahoitusosuuden kattamiseksi ja jonka Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA rinnastaa yhtiön omiin varoihin. Koska laina on annettu kohteen omarahoitusosuuden kattamiseksi, lainaa saa lyhentää vasta sen jälkeen, kun varsinainen aravalaina on kokonaan maksettu pois. 

Kaupunginvaltuuston päätöksessä 24.3.2014 § 35 on käsitelty vastaavaa hakemusta tertiäärilainojen ennenaikaisesta takaisinmaksusta. Tuolloin valtuusto on kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti päättänyt, että ennenaikainen takaisinmaksu ei ole mahdollista. Kaupunginhallituksen 17.3.2014 § 132 samaan asiaan liittyvässä esityslistatekstissä todetaan, että tertiäärilainojen ennenaikainen takaisinmaksu ei ole suotavaa. 

Kyseessä olevien tertiäärilainojen velkakirjoihin on lyhennysohjelmaa koskien kirjattu seuraavat ehdot:  

  • Lainan lyhentäminen alkaa vasta, kun yhtiölle myönnetty asuntolaina [eli alkuperäinen aravalaina] on tullut korkoineen kokonaan suoritetuksi, kuitenkin siten, että lainaa ei saa irtisanoa eikä lyhentäminen saa alkaa sinä aikana, joksi laina on alkuaan myönnetty.
  • Lainakohtaisista ehdoista riippuen, 
    • laina erääntyy maksettavaksi sitten, kun asuntorahaston myöntämän lainan viimeiset lyhennyserät on maksettu, kuitenkin siten, että lainaa tulee lyhentää enintään kaksi (2) kertaa vuodessa vähintään viiden (5) vuoden aikana tai
    • laina maksetaan neljänä (4) yhtä suurena eränä kahden (2) vuoden aikana sen jälkeen, kun asuntotuotantolain mukaiset rajoitukset päättyvät. 

 

Mikkelin kaupunginhallitus on 18.12.2000 § 143 hyväksynyt tertiäärilainojen takaisinmaksun osalta seuraavat perusperiaatteet:  

  • Velkakirjaehtojen mukaisesti tertiäärilaina erääntyy maksettavaksi, kun sitä koskeva aravalaina on maksettu takaisiin alkuperäisten lainaehtojen mukaisesti: lainansaajan on ilmoitettava kaupungille aravalainan loppumisesta, jolloin tertiäärilainan lyhennykset alkavat seuraavan koronmaksun yhteydessä 

  • Tertiäärilaina voidaan halutessa maksaa pois, vaikka kohteeseen on myönnetty aravalainaa perusparantamista varten silloin, kun alkuperäiseen tarkoitukseen myönnetty aravalaina on maksettu alkuperäisten lainaehtojen mukaisesti pois: lainansaajan on toimitettava ilmoitus kaupungille aravalainan loppumisesta, jolloin tertiäärilainan lyhennykset alkavat seuraavan koronmaksun yhteydessä 

  • Lainanantajan erikseen antamalla suostumuksella tertiäärilaina voidaan maksaa pois [ts. lyhennysten maksaminen aloittaa] ennen aikaisesti ennen alkuperäisen aravalainan laina-ajan loppumista, jos aravalaina on maksettu pois ennenaikaisesti, suostumus on haettava kaksi kuukautta ennen haluttua lainan takaisinmaksua  

  • Muista mahdollisista menettelytavoista päätetään erikseen tapauskohtaisesti.  

 

Mikalo Oy pyytää lupaa yhteensä 15 tertiäärilainan ennenaikaiseen takaisinmaksuun.  Näiden lainojen avoinna oleva saldo per 31.12.2021 oli 1.595.010,68 euroa. Maksettavaksi esitetyt tertiäärilainat kohdistuvat kiinteistöihin, joiden alkuperäiset aravalainat on maksettu pois vuosina 2012 ja 2021.  

Mikkelin opiskelija-asunnot Oy pyytää lupaa yhteensä viiden tertiäärilainan ennenaikaiseen takaisinmaksuun.  Näiden lainojen avoinna oleva saldo per 31.12.2021 oli 270.766,00 euroa. Maksettavaksi esitetyt tertiäärilainat kohdistuvat kiinteistöihin, joiden alkuperäiset aravalainat ovat maksettu pois vuonna 2015.  

Mikäli Mikalo Oy maksaisi esitetyt tertiäärilainat ennenaikaisesti takaisin, kaupungin saamatta jäävät korkotuotot 4 prosentin korolla olisivat nykyisillä lyhennysohjelmilla yhteensä 290.781,00 euroa. Vastaavasti Mikkelin opiskelija-asuntosäätiö Oy:ltä saamatta jäävien korkotuottojen summa olisi 46.904,23 euroa.  

Mikalo Oy:n takaisinmaksettavaksi esitetyistä tertiäärilainoista yhden lainan lyhennykset ovat alkaneet 31.12.2020 ja kuuden lainan lyhennykset alkavat vuoden 2022 aikana. Mikkelin opiskelija-asunnot Oy:n viidestä lainasta neljän lainan lyhennykset alkavat vuoden 2022 aikana.

Mikäli edellä mainittujen lainojen lyhennysohjelmat pidettäisiin velkakirjojen mukaisina ja myöhemmin, vuoden 2022 jälkeen alkavat lainojen lyhennykset muutettaisiin alkamaan jo 31.12.2022, Mikalo Oy:n lainojen kokonaiskorkotuotot pienenisivät 103.067,21 euroa ja Mikkelin opiskelija-asunnot Oy:n lainojen korot 19.607,81 euroa 1.1.2022 alkaen. Lyhennyserien suuruudet ja frekvenssit pysyisivät velkakirjojen ehtojen mukaisina. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että tertiäärilainojen ennenaikainen takaisinmaksu ei ole mahdollista. 

Kaupunginhallitus valtuuttaa talouspalvelut tarkistamaan ja päivittämään yhtiöiden kanssa kyseessä olevien lainojen lyhennysohjelmat, mutta kuitenkin siten, että velkakirjoihin kirjatut, esityslistatekstissä mainitut alkuperäiset ehdot lainojen maksuaikataulusta toteutuvat. 

Päätös

Hyväksyttiin.
 

Tiedoksi

Mikalo Oy ja Mikkelin opiskelija-asunnot Oy/Hannu Sormunen