Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 173 Strategiset toimenpideohjelmat 2022-2023

MliDno-2021-3551

Valmistelija

  • Aki Kauranen, strategia- ja kehityspäällikkö, aki.kauranen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 13.12.2021 § 186 hyväksynyt Mikkelin kaupunkistrategian vuosille 2022-2025. Samassa yhteydessä hyväksyttiin, että kevään 2022 aikana valmistellaan kaksi strategista toimenpideohjelmaa: Elinvoimaohjelma ja Hyvän elämän ohjelma. Lisäksi valtuusto päätti, että kehittämisalustoille (EcoSairila, Memory Campus, Kalevankangas ja Matkailu ja vapaa-aika) laaditaan omat kasvuohjelmat osana elinvoimaohjelman laadintaa. Työ käynnistettiin kaupunginhallituksen kokouksessa 10.1.2022 § 11.

Ohjelmatyön ohjausryhmänä on toiminut konserni- ja elinvoimajaosto, joka vuoden 2022 puolella käsitteli ohjelmia kokouksissaan 11.1., 26.1., 8.2., 22.2.,8,3 ja 22.3. ja lisäksi 5.4. järjestettiin erillinen strategiatyöpaja. Lisäksi ohjelmatyön valmistelu on ollut vakiopykälänä kaupungin johtoryhmän alkuvuoden 2022 kokouksissa.

Elinvoimaohjelmaa on valmisteltu yhteistyössä kaupungin omien (ml. Miksei) ja muiden alueen eri elinvoimatoimijoiden (ml. yrittäjät, kauppakamari, korkeakoulutoimijat ja 2. asteen koulutus) asiantuntijoiden kanssa. Ohjelmaa on käsitelty aiemmalla valtuustokaudella nimetyn elinvoimaohjelman seurantaryhmän kokouksissa ja lisäksi alueen keskeisten yritysten johtajille on järjestetty kaksi strategiaan liittynyttä keskustelutilaisuutta. Elinvoimaohjelman valmisteluvastuu on ollut kaupunginjohtaja Timo Halosella ja valmistelua on koordinoinut strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen.

Hyvän elämän ohjelmaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä, johon ovat osallistuneet kuntalaiset marraskuussa 2021 järjestetyssä asukasillassa. Valmistelussa ovat olleet säännöllisesti sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen johtoryhmät sekä Hyvän elämän ohjelmaryhmä, joka koostuu kaikista kaupungin toimialojen sekä sidosryhmien edustajista. Evästystä ohjelmatyöhön erityisryhmien osalta on kuultu vammais- ja vanhusneuvostoilta. Valmistelutyötä on johtanut sivistysjohtaja Virpi Siekkinen ja valmistelua koordinoinut hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen.

Valmistelun lähtökohtana on ollut johtaa joulukuussa hyväksytystä kaupunkistrategiasta molemmille ohjelmille keskeiset strategiset tavoitteet ja määritellä niille toimenpiteet seuraavalle kahdelle vuodelle. Tarkoituksena on, että ohjelmia tarkistetaan valtuustokauden puolessa välissä.

Elinvoimaohjelmalle on määritelty seuraavat strategiset tavoitteet:

  1. Kasvuohjelmat kehittämisalustoille
  2. Uusi liiketoiminta ja investoinnit
  3. Osaava työvoima
  4. Vaikuttavat korkeakoulutoiminnot
  5. Verkostoituneet yritykset
  6. Yrittäjien Mikkeli
  7. Tiivistyvä kaupunkirakenne
  8. Mahdollistava maaseutu
  9. Resurssiviisas kiertotalous
  10. Tyytyväinen asukas ja asiakas


Hyvän elämän ohjelman strategiset tavoitteet ovat:

  1. Vaikuttavat palvelut
  2. Elinikäinen oppiminen
  3. Yhdyspintatyö
  4. Monimuotoinen ja virikkeellinen ympäristö
  5. Kulttuuri, taide ja liikunta läpileikkaavana
  6. Väestön moninaisuus rikkautena ja elinvoiman lähteenä
  7. Yhteisöllisyys ja osallisuus
  8. Tapahtumakaupunki Mikkeli
  9. Osallistuva budjetointi


Molempien ohjelmien tavoitteiden mukaiset toimenpiteet kahdelle seuraavalle vuodelle on kuvattu liitteessä. Lisäksi ohjelmakokonaisuuden loppupuolella liitteenä on kullekin kehittämisalustalle laaditut kasvuohjelmat.

Strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen ja hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen esittelevät ohjelmakokonaisuutta kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Elinvoimaohjelman, Hyvän elämän ohjelman sekä kehittämisalustoille valmistellut kasvuohjelmat.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan asettamaan ja nimeämään keskeisten sidosryhmien asiantuntijoista koostuvat, operatiivista toimintaa ohjaavat ja seuraavat strategisten toimenpideohjelmien ohjausryhmät sekä kehittämisalustojen ohjausryhmät. 

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen ja hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen selostivat asiaa kaupunginhallitukselle ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Merkitään, että kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelä saapui kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.