Kaupunginhallitus, kokous 11.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 178 Mikkelin kaupunginhallituksen lausunto Itä-Suomen hallinto-oikeudelle kaupunginvaltuuston päätöksestä 24.01.2022 § 5 tehtyyn valitukseen koskien Saimaan rantaosayleiskaavan muutosta / Valkola 491-469-1-82

MliDno-2020-1481

Valmistelija

  • Minna Frosti, kaavoitusinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi
  • Juha Ruuth, hallintopäällikkö, juha.ruuth@mikkeli.fi

Kuvaus

Viite: Dnro 394/2022, päivämäärä 22.2.2022

Lausuntona valituskirjelmässä esitettyihin väitteisiin Mikkelin kaupunginhallitus esittää kohteliaimmin seuraavaa:

Tilan 491-469-1-87 omistaja (valituksessa mainitulla tilalla 491-469-1-98 on kiinteistötietorekisterissä eri omistaja) on tehnyt valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 24.01.2022 § 5, jolla on hyväksytty Saimaan rantaosayleiskaavan muutos koskien tilaa Valkola 491-469-1-82. Hallinto-oikeus on kehottanut kaupunginhallitusta antamaan lausuntonsa asian johdosta. Määräaikaa lausunnon antamiselle on pyynnöstä jatkettu 18.4.2022 saakka.

Viittaamme kaupunginvaltuuston päätökseen ja kaikkiin sen perusteena olleisiin lausuntoihin sekä kaavamuutoksen luonnos- ja ehdotusvaiheessa jätettyihin mielipiteisiin ja niistä annettuihin vastineisiin.

Lisäksi toteamme:

Voimassa olevassa 30.10.2000 hyväksytyssä Saimaan rantaosayleiskaavassa sekä tilan Valkola 491-469-1-82 vanha maatilan talouskeskus kookkaine ulkorakennuksineen että rannassa olevat sauna ja vaja kuuluvat samaan asuntoalueeseen (A/2). Tilan Valkola pohjoispuolella olevat tilat 491-469-1-64 ja 491-469-1-95 muodostavat asuntoalueen toisen rakennuspaikan. Saimaan rantaosayleiskaavan muutoksella Valkolan tilan rannalle jää voimaan merkintä A/1. Muilta osin tila muuttuu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M-1). Valkolan päärakennuksen ympärille osoitetaan lisäksi merkintä maatilan talouskeskus (am). Valkolan tilan päärakennus pihapiireineen ei muodosta yleiskaavan tarkoittamaa rantarakennuspaikkaa, eikä sille kaavamuutoksessa osoitettu rantaan myöskään saunan rakennusalaa. Tilan päärakennus pihapiireineen siirtyy hajarakennusoikeuden piiriin. Tilalle ei siten muodostu uutta rantarakennuspaikkaa.

Valkolan tila oli voimassa olevassa rantaosayleiskaavassa katsottu olevan alueen alkuperäinen emätila, jolle oli osoitettu rantarakennusoikeus. Kaavamuutoksella Valkolan tilan asuntoalueelle (A/1) on osoitettu rantaviivaa noin 80 metriä, mikä täyttää hyvin Mikkelin kaupungin rakennusjärjestyksen määräykset rakennuspaikan koosta. Tilalle jää vielä rakentamiselta vapaata rantaviivaa, joka on osoitettu M-1 alueena.

Voimassa olevan Saimaan rantaosayleiskaavan yleismääräyksissä A-, R-, RA-, RM- ja am-alueilla rakennuspaikkojen koosta ja rantaviivan pituudesta sekä rakentamisen määrästä, maastoon sopivuudesta ja rakennusten etäisyydestä rantaviivasta on säädökset kunnan rakennusjärjestyksessä. Rakennusjärjestyksessä määritellään ranta-alueen syvyydeksi noin 150 metriä. Syvyys voi rakennusjärjestyksen mukaan olla suurempikin, jos tapauskohtaisesti arvioidaan maisemaa, maasto-olosuhteita ja rakentamistiheyttä. Valkolan tilan talouskeskus sijaitsee n. 220 metrin päässä rannasta ennen voimassa olevan rantaosayleiskaavan laatimista rakennetun Valkolantien yksityistien sekä puustoisen alueen takana, joten tilakeskuksen alueella tapahtuvaa rakentamista ei voida pitää rantaan tukeutuvana.

Valkolan tilan eteläpuolella sijaitseva rantaan rajoittuva tila 491-469-1-102 on voimassa olevassa rantaosayleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaisesta aluetta (M-1), jolla ei ole rantarakennusoikeutta. Tilalle oli 5.11.2004 myönnetty rakennuslupa asuinrakennukselle ja autotallille n. 150 metrin päähän rannasta Valkolantien yksityistien rannan puolelle. Rakentaminen oli tulkittu hajarakentamiseksi.

Rantaosayleiskaavan muutoksen selostuksessa on riittävällä tavalla selvitetty MRL 39 § sisältövaatimukset yleiskaavoille sekä MRL 73 § sisältövaatimukset ranta-alueiden yleiskaavoille. Kaavamuutos täyttää siten MRL:n vaatimukset.

Yhteenveto:

Mikkelin kaupunki katsoo, että Saimaan rantayleiskaavan muutos koskien tilaa Valkola 491-469-1-82 on laadittu ja sen käsittely on tapahtunut voimassa olevan maankäyttö- ja rakennuslain sekä hallintolain- ja asetuksen mukaisesti sekä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kaikkien alueen maanomistajien ja -haltijoiden suhteen sekä luonnonolosuhteet huomioiden. Kaava-alueen rantarakennuspaikkojen määrä ei muutu, joten maanomistajien tasapuolinen kohtelu ei siten kaavamuutoksen johdosta vaarannu.

Edellä olevaan viitaten Mikkelin kaupunki katsoo, ettei valituksessa ole esitetty mitään sellaista, joka estäisi Saimaan rantayleiskaavan muutoksen toteuttamista kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymässä muodossa.

Valitus tulee hylätä perusteettomana. Vaatimus valittajien oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta on samoin perusteettomana hylättävä. Vaaditun korvauksen määrää ei ole vielä ilmoitettu, joten varataan oikeus ottaa siihen kantaa viranhaltijalausuntona, kun eritelty korvausvaatimus on esitetty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa Itä-Suomen hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksestä 24.01.2022 § 5 tehdyn valituksen johdosta.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Itä-Suomen hallinto-oikeus.

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.