Kaupunginhallitus, kokous 7.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Itäisen alueen päiväkoti- ja kouluratkaisu

MliDno-2019-581

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Sivistysjohtaja Virpi Siekkinen kertoo valmistelutilanteen ja suunnitelman aikataulutuksen liittyen itäisen alueen päiväkoti- ja kouluratkaisuihin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Maria Närhinen, henkilöstöjohtaja, Maria.Narhinen@mikkeli.fi

Merkitään tiedoksi

Päätös

Merkittiin tiedoksi. Merkitään, että sivistysjohtaja Virrpi Siekkinen esitteli valmistelutilanetta. 

Pöytäkirja tämän pykälän osalta takastettiin kokouksessa.

Valmistelija

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 18.6.2018 § 71 kaupunkirakenneselvityksen, jossa on linjattu toimenpiteet kaupungin päiväkotien ja peruskoulujen palveluverkkoon. Esitettyjä toimenpiteitä on toteutettu määrätietoisesti. Ns. Itäisen alueen palveluverkkoratkaisu on edelleen toteutumatta. Kaupunkirakenneselvityksessä esitettiin ns. Itäisen alakoulun rakentaminen ja tähän uuteen kouluun on suunniteltu yhdistettäväksi koulut Launiala, Lähemäki, Peitsari ja Rämälä. Samaisessa selvityksessä alueen päiväkotiratkaisuksi on esitetty Tikanpellon päiväkodin korvaaminen uudisrakennuksella tai vaihtoehtoisesti uuteen Itäiseen alakouluun yhdistyvän Launialan koulun koulukiinteistön saneeraamista alueen päiväkodiksi.

Viime syksynä alueen sekä päiväkoti- että kouluverkkoon esitettiin ratkaisu. Päätöksenteko ko. alueen palveluverkkoratkaisusta siirretiin vuoden 2022 puolelle ja aineistoa päätöksenteon tueksi on loppuvuoden 2021 ja tammikuun 2022 aikana päivitetty ja täydennetty sekä asiaa on esitelty päättäjille.

Päivitettyjen ja täydennettyjen aineistojen, valtuuston iltakoulun (17.1.2022) ja valtuutetuille pidetyn infon (teams-info 21.1.2022), kaupungin taloudellisen tilanteen sekä asiasta käytyjen keskustelujen pohjalta itäisen alueen palveluverkkoratkaisuksi esitetään seuraavaa:

  • Itäisen alakoulun valmistelu- ja suunnittelutoimenpiteet käynnistetään syksyllä 2023. Vuoden 2023 talousarvioon varataan em. toimenpiteisiin määräraha.
  • Lähemäen koulun tyhjillään olevat kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön, saneerauksen kustannusarvio on noin 200.000 euroa. Suunnitelma ja muutostyön kustannusarvio tulee esittää kaupunkikehityslautakunnalle ennen muutostyön käynnistämistä.
  • Lähemäen koululle tehdään perusteellinen kuntokartoitus, jota hyödynnetään uuden Itäisen alakoulun rakentamisaikataulun määrittämisessä.
  • Peitsarin entinen koulukiinteistö puretaan.
  • Paukkulassa väistötiloissa toimiva Peitsarin koulu yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun, jolloin väistötiloista voidaan luopua. Tällä toimenpiteellä saavutetaan noin 260.000 euron käyttötaloussäästö. Käyttötaloussäästö muodostuu Paukkulan vuokrasta, koulun hallinnosta, ruoka- ja puhtauspalveluista sekä koulukuljetuksista. On huomioitava, että kun Peitsarin koulu yhdistetään Lähemäen kouluun, ei mahdollinen Launialan koulukiinteistön saneeraaminen itäisen alueen päiväkodiksi voi alkaa ennen kun koulutoiminta siirtyy uuteen Itäiseen alakouluun.
  • Itäisen alueen päiväkodit jatkavat edelleen toimintaansa nykyisissä kiinteistöissä. Talonrakennuspalvelut on ilmoittanut, että päiväkotirakennusten tekninen käyttöikä on pääosin ylitetty.  Rakennuksissa ei ole vakavaa terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä ja hyvällä ylläpidolla toimintaa pystytään jatkamaan noin 5 vuotta. Näin ollen itäiselle alueelle tulee ko. aikana rakentaa alueen varhaiskasvatustarvetta vastaava/vastaavat päiväkoti/päiväkodit.
  • Itäisen alueen pienten varhaiskasvatusyksiköiden toimintaa jatketaan, jos alueen varhaiskasvatustarve tätä edellyttää.
     

Peitsarin koulun oppilaaksiottoalueen huoltajien kuuleminen pidetään 2.2.2022 ja kuulemistilaisuuden muistio liitetään tähän pykälään. Peitsarin ja Lähemäen koulujen henkilöstön kuuleminen pidetään 1.2.2022 ja kuulemistilaisuuden muistio liitetään tähän pykälään.

Asia käsitellään YT-neuvottelukunnassa 3.2.2022. Neuvottelukunnan pöytäkirja liitetään tähän pykälään.

Itäisen alueen varhaiskasvatuksen kuuleminen huoltajille on pidetty 26.1.2022 ja henkilöstön kuuleminen samoin 26.1.2022, kuulemisten muistiot ovat liitteenä.

Lapsivaikutusten arvioinnit Peitsarin koulun yhdistämisestä Lähemäen kouluun ja Launialan koulun yhdistämisestä Lähemäen kouluun sekä lapsivaikutusten arviointi itäisen alueen päiväkotiratkaisusta ovat liitteenä.

Liitteenä oleva aineistot (Itäinen alue, aineisto, Itäinen alue tuloslaskelmavaikutuksia 1 ja 2 ja kartta itäisestä alueesta), lapsivaikutusten arvioinnit (LAVA) ja kuulemistilaisuuksien muistiot esitellään kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Peitsarin koulu lakkautetaan ja yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunkikehityslautakunnalle, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten, että saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Esittelijä muutti päätösehdotuksen toisen kappaleen muotoon:

"Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta esittää kaupunkikehityslautakunnalle, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten, että terveelliset ja turvalliset saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen."

Asiasta käydyn keskustelun aikana Olli Marjalaakso esitti Hanne Vainion kannattamana päätösehdotukseen seuraavan lisäyksen.

Ennen lopullista päätöstä, siirtyvätkö lapset opintoihin Lähemäen koulurakennukseen:

  1. Tehdään kuntokartoitus koko Lähemäen koulun kiinteistölle. Mikäli kartoituksessa todetaan kiinteistön olevan terveysturvallinen koulukäyttöön, toteutetaan jatkotoimenpiteet kohtien 2. ja 3. mukaisesti.
  2. Selvitetään, onko koulussa jo nyt valmiita tiloja, joihin Peitsarin koulun oppilaat voivat siirtyä ja selvitetään, miten tarkoituksenmukainen ja tasa-arvoinen ryhmäjako toteutuisi siirron jälkeen.
  3. Selvitetään kirjastotilan saneeraus, sen tarkka kustannusarvio ja vaikutukset koulun toimintaan sekä Peitsarin koulun oppilaiden siirtymiseen.
     

Lisäksi Jaana Strandman esitti Olli Ylösen, Jenni Oksasen ja Jussi Marttisen kannattamana, että vuoden 2023 talousarvioon varataan 20.000 euron suunnittelumääräraha itäistä aluekoulua varten.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Olli Marjalaakson esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko Jaana Strandmanin esitys hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Edelleen Elina Jäntti esitti, että vuoden 2023 talousarvioon varataan vähintään 20.000 euron suunnittelumääräraha itäistä aluekoulua varten. Koska kukaan kannattanut esitystä, se raukesi.

Muilta osin esitelijän muutettu päätäsehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että pöytäkirjaan liitettiin muistiot kuulemistilaisuuksista 1.2. ja 2.2.2022 sekä YT-neuvottelukunnan pöytäkirja 3.2.2022.

Merkitään, että sivistysjohtaja Virpi Siekkinen selosti asiaa kasvatus- ja opetuslautakunnalle.

Merkitään, että kaupunginhallituksen edustaja Pirkko Valtola poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Peitsarin koulu lakkautetaan ja yhdistetään 1.8.2022 alkaen Lähemäen kouluun.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jarno Strengell esitti, että Lähemäen koulun kiinteistölle tehdään kuntotutkimus (joka on laajempi kuin noin 1000 - 2000 euron kuntokartoitus) vuoden 2022 aikana sekä mahdollisille löydetyille ongelmille korjaussuunnitelma, joka toimitetaan lautakuntakäsittelyyn. Koska kukaan ei kannattanut Jarno Strengellin esitystä, se raukesi. 

Esittelijä täydensi päätösehdotustaan seuraavasti: Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että Lähemäen koulun kirjastotilat saneerataan koulukäyttöön siten,​ että terveelliset ja turvalliset saneeratut tilat ovat valmiina koulukäyttöön 1.8.2022 alkaen.

Esittelijän täydennetty päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että henkilöstöjohtaja Maria Närhinen ja kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.