Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 12.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 OOOEse Ruskij Les -yhtiön myyntilupa

MliDno-2021-3846

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Etelä-Savon Energia Oy on pyytänyt Mikkelin kaupungilta lupaa ESE-konserniin kuuluvan tytäryhtiönsä OOO Russkij Les -metsänvuokrayhtiön mahdolliselle myymiselle.

Hallintosäännön § 28 kohdan 8 mukaisesti konserni- ja elinvoimajaosto laatii esitykset yhtiöiden ja muiden yhteisöjen perustamista, lakkauttamisesta, osakkeiden ja osuuksien ostamista ja myymistä sekä säätiöiden perustamista koskevista asioista.

Konserniohjeen (KV 7.6.2021 § 82, kohta 2) mukaisesti valtuusto määrittelee konsernin rakenteen päättämällä konsernin osien perustamisesta, lakkauttamisesta ja muusta muuttamisesta.

Etelä-Savon Energia Oy (ESE) hankki Venäjän Tihvinästä OOO Russkij Les metsänvuokrayhtiön huhtikuussa 2010. Yhtiöllä on hallussa metsänvuokra-aluetta yhteensä 75 156 ha ja vuosittainen metsäsuunnitelmaan perustuva hakkuuoikeus on 78 700 m3/v.

Metsänvuokrayhtiön hankinnan pääsyy on aikoinaan ollut varmistaa ESElle strategisesti tärkeän metsähakkeen saatavuus vaihtelevassa markkinatilanteessa. Metsistä vuosittain hakattava ainespuu myydään Venäjän markkinoille ja energiapuuta on tuotu Suomeen muutama prosentti Pursialan voimalaitoksen käyttämästä metsähakkeesta.

ESEllä on Venäjällä myös toinen yhtiö OOO ESE, joka vastaa rankapuun haketuksesta ja logistiikasta Suomeen. Vuosien varrella toiminta on kehittynyt siten että nykyään vain pieni osa OOO ESEn välittämästä hakkeesta tulee Russkij Les:n metsistä.

Näin ollen Russkij Les:n alkuperäinen merkitys on vähentynyt. Venäjällä kuten koko Euroopassa on tällä hetkellä korkeasuhdanne puumarkkinoilla ja raakapuun hinta on noussut. On tullut mahdolliseksi myydä Russkij Les voitollisella kaupalla.

Russkij Les:n mahdollinen myynti pienentäisi merkittävästi ESEn riskiä Venäjän suhteen, mutta ei vähentäisi mahdollisuutta tuoda metsähaketta, jos ja kun se jatkossa on tarpeellista.

Mikkelin kaupungin konserniohjausryhmä puoltaa edellä esitetyin perustein myyntiluvan myöntämistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Etelä-Savon Energia Oy:lle myönnetään lupa OOO Russkij Les -yhtiön myynnin toteuttamiseksi.

Päätös

Hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Etelä-Savon Energia Oy/toimitusjohtaja, Mikkelin kaupunki/hallintojohtaja, talousjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.