Konserni- ja elinvoimajaosto, kokous 12.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Vuokrakodit Holding Oy osakkeet

MliDno-2021-3527

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. taloussuunnittelupäällikkö, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki omistaa 108 974 kappaletta Vuokrakodit Holding Oy:n osakkeita. Vuokrakodit Holding Oy:n toimialana on asuin- ja muiden vastaavien tilojen omistaminen joko osakkeiden tai muiden yhteisöosuuksien perusteella tai kiinteistönä rakennuksineen, näiden tilojen vuokraus, sekä edellä mainittua toimintaa palveleva rakentaminen, osake-, muu yhteisöosuus- ja kiinteistökauppa.

Avara Oy (Vuokrakodit Holding Oy:n pääomistaja) on lähestynyt Mikkelin kaupunkia osakkeiden ostotarjouksella. Avara Oy tarjoutuu ostamaan Mikkelin kaupungin omistuksessa olevat Vuokrakodit Holding Oy:n osakkeet. Tarjouksen taustalla on Avara Oy:n sekä Vuokrakodit Holding Oy:n omistusten ja sijoitusten uudelleenjärjestely. Mikkelin omistusosuus Vuokrakodit Holding Oy:stä on alle 0,5 prosenttia.

Avara Oy tarjoaa osakkeista 0,5991 euroa per osake, kokonaishinta 65 287,29 euroa. Osakkeen hinnan peruste on johdettu yhtiön välitilinpäätöksestä ja perustuu osakkeiden käypään arvoon.

Mikkelin kaupungin omistajapoliittisten linjausten mukaisesti (KV 20.2.2017) Omistaminen ei ole kaupungille itsetarkoitus, vaan sen tulee aina olla harkittua toimintaa, joka perustuu valittuihin kriteereihin. Tärkein kriteeri on, että omistus on olennaista kaupungin strategian toteuttamisen kannalta ja tukee valittuja päämääriä lisäksi omistamisen tulisi aina olla taloudellisesti kannattavaa ja sen tulisi mahdollistaa korkealaatuisten palveluiden tuottaminen kustannustehokkaasti.

Mikkelin kaupunki ei ole käyttänyt Vuokrakodit Holding Oy:n palveluita, eikä yhtiöllä katsota olevan omistuksen myötä strategista, taloudellista eikä toiminnallista merkitystä kaupungin toiminnalle. Omistajapoliittisiin linjauksiin perustuen Mikkelin kaupungin on perusteltua luopua osakeomistuksesta hyväksymällä esitetty ostotarjous.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto esittää kaupunginhallitukselle, että Mikkelin kaupungin omistamat Vuokrakodit Holding Oy:n osakkeet 108 974 kappaletta myydään Avara Oy:lle hintaan 0,5991 euroa per osake.

Päätös

Hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Tiedoksi

Avara Oy, Vuokrakodit Holding Oy, talousjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.