Kaupunginhallitus, kokous 10.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 189 Meijeripuiston asemakaava-alueen tonttien luovutus

MliDno-2021-1946

Valmistelija

  • Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Kuvaus

Efika Oy ja Mikkelin kaupunki ovat neuvotelleet Meijeripuiston asemakaava-alueen tonttien luovutuksesta Efika Oy:lle. Meijeripuiston asemakaava sai lainvoiman 25.1.2021. Alue on asemakaavassa keskustatoimintojen aluetta asemakaavamerkinnällä C ja sille muodostuu neljä rakennustonttia ja yksi pysäköintitontti. Rakennusoikeutta alueella on yhteensä 2 000 + 1 850 + 1 850 + 1 850 = 7 550 k-m2.

Asemakaava-alueella on yksi yksityinen maanomistaja, jonka kanssa kaupunki teki maankäyttösopimuksen. Efika Oy on tehnyt samaisen maanomistajan kanssa esisopimuksen kyseisen maa-alueen luovuttamiseksi Efika Oy:lle. Tämä maa-alue näkyy liitteenä olevassa kaavakartassa harmaana merkittynä kiinteistötunnuksella 491-402-1-31. Asemakaava-alueen rakennusoikeudesta 6 024 k-m2 on kaupungin omistuksessa ja loput 1 526 k-m2 ovat em. yksityisen maanomistajan omistuksessa.

Yksityisen maanomistajan maanomistus sijaitsee Meijeripuiston asemakaava-alueella erittäin keskeisesti ottaen huomioon alueen rakentamisen toteuttamisjärjestys. Koska Efika Oy jo esisopimuksen nojalla hallitsee tätä keskeistä aluetta, on perusteltua neuvottelumenettelyllä luovuttaa loppu kaupungin omistama rakennusoikeus suoraan Efika Oy:lle. Tämän takia Efika Oy ja Mikkelin kaupunki ovat neuvotelleet esisopimuksesta, jolla kaupunki luovuttaisi Efika Oy:lle Meijeripuiston asemakaava-alueella omistamansa rakennusoikeuden.

Meijeripuiston asemakaava-alueella on voimassa kaupunginvaltuuston 12.6.2017 § 38 hyväksymä tonttihinnoittelu, jonka mukaisesti kerrostalorakennusoikeuden hinta on 160 euroa / k-m2 elinkustannusindeksin pisteluvun 1923 tasossa. Päätöshetken hintatasossa (elinkustannusindeksin pisteluku 1999) em. hinta on 166,32 euroa / k-m2. Kaiken luovutettavan rakennusoikeuden hinta päätöshetken hintatasossa olisi siis 6 024 k-m2 x 166,32 euroa / k-m2 = 1 001 911,68 euroa.

Esisopimuksen mukaisesti vastaisia tontin- ja tontinosaluovutuksia voitaisiin tehdä viiden vuoden kuluessa asemakaavan lainvoimaistumisesta lukien. Mikäli kiinteistökauppoja ei määräajassa tehdä, raukeavat sopijapuolien velvollisuudet eikä kummallakaan sopijapuolella ole sen jälkeen mitään muita vaateita toisiaan kohtaan

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Efika Oy:n ja Mikkelin kaupungin välisen esisopimuksen allekirjoitettavaksi.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jukka Pöyry esitti asian palauttamista uuteen valmisteluun. Koska kukaan ei kannattanut esitystä, se raukesi. Jukka Pöyry jätti eriävän mielipiteen.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus lisäsi tämän pöytäkirjan liitteeksi kaupunginvaltuuston 12.6.2017 § 38 liitteet 1-3 hinnanmäärityksestä.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs selosti asiaa kaupunginhallitukselle.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.