Kaupunginhallitus, kokous 10.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Kyyhkylän ranta-asemakaavan kumoaminen / Kyyhkylänniemi

MliDno-2020-2375

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Minna Frosti, maanmittausinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Maankäyttö ja kaupunkirakenne -yksikkö lähettää otsikossa mainitun 23. päivänä helmikuuta 2021 päivätyn rantaa-asemakaavan kumoamisehdotuksen kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavan kumoamisen on laatinut Insinööritoimisto Alpo Leinonen Oy maaomistajien aloitteesta.

Kyyhkylän ranta-asemakaava, jonka Mikkelin maalaiskunnan kunnanvaltuusto on hyväksynyt ja lääninhallitus vahvistanut 9.7.1976. Alue, jossa kaava kumotaan, sijaitsee Mikkelin keskustasta noin viisi (5) kilometriä kaakkoon olevassa Ajosaaressa ja sen itäpuolella olevan Kyyhkylänniemen ranta-alueella. Muutosalue käsittää tilat 491-404-1-191, -1-192, -1-193, -1-194,-1-189, -1-9,- 1-259, -1-224 ja -1-237.

Kaavan kumoaminen on tullut vireille 2.12.2020 päivätyllä kirjeellä, jonka liitteenä on ollut osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä kaavaluonnos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä kaavaluonnos olivat nähtävillä 2.12.2020 – 4.1.2021.

Määräaikaan mennessä OAS:sta saatiin 2 lausuntoa. Etelä-Savon ELY-keskuksen lausunnossa 14.1.2021 on esitetty mm., että asiassa on otettava huomioon Saimaan rantaosayleiskaavan, jonka alueisiin kumottava asemakaava-aluekin sisältyy, alkuperäisen mitoitus- ja suunnitteluperiaatteet maanomistajan tasapuolisen kohtelun vaatimusten takia. Alueen asemakaavan rakennuspaikkojen määrä suhteessa sille kuuluneen rantaviivan pituuteen, on selkeästi enemmän kuin em. Saimaan yleiskaavan mitoitusperiaatteet lähtökohtaisesti olisivat alueelle sallineet. Etelä-Savon ELY-keskus toteaa myös, että vireillä olevassa Saimaan rantayleiskaavan muutos / Ajosaari yleiskaavamuutoksessa lienee tavoitteena rakennuspaikkojen määrän pysyttäminen ennallaan asemakaavan mukaisena, ja tavoitella rakennusjärjestyksen sallimaa asemakaavassa osoitettua huomattavasti suurempaa rakennusoikeutta. On kyseenalaista toteutuisiko näin maanomistajien yhdenvertainen kohtelu. Jos rakennuspaikkojen lukumäärä pysytetään ennallaan, on syytä pohtia rakennuspaikkakohtaisen rakennusoikeuden määrä. Osoittamalla se pienempänä kuin rakennusjärjestys sallii, voisi ELY- keskuksen näkemyksen mukaan kompensoivan alueen tavanomaista yleiskaava-alueen sallittua suurempaa rakennuspaikkamäärää.

Vastineena edelliseen todetaan, että ranta-asemakaava on käsittänyt koko Kyyhkylän kantatilan 491-404-1-237 (entinen RN:o 1:48), joka pinta-ala on ollut 130 ha ja siinä on ollut todellista rantaviivaa n. 3,8 km ja muunnettua rantaviivaa n. 2,3 km. Mitoitus 5-6 rp/ mrv olisi 2,3 x 5 – 6 = 12—14 rakennuspaikkaa. Koko kantatilan rakennusoikeus on siirretty Ajosaareen, jonne rakennusoikeutta on ranta-asemakaavalla muodostettu yhteensä kahdeksan (8) rakennuspaikkaa eli 3,5 rakennuspaikkaa/ mrv. Tämä mitoitus koskee vireillä olevaa Ajosaaren alueen Saimaan rantaosayleiskaavaa, mutta tämä on syytä tässä vaiheessa selventää. Näin ollen rakennuspaikkojen määrä verrattuna mitoituksen mahdollistavaan rakennuspaikkojen määrään kompensoi alueen tavanomista yleiskaava-alueen sallittua suurempaa rakennuspaikkamäärää.

Etelä-Savon maakuntaliitolla ei ollut lausuttavaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, tekninen johtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy alustavasti Kyyhkylän ranta-asemakaava kumoamisehdotuksen tiloilla 491-404-1-191, -1-192, -1-193, -1-194,-1-189, -1-9,- 1-259, -1-224 ja -1-237 / Kyyhkylänniemi, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Minna Frosti, maanmittausinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy alustavasti Kyyhkylän ranta-asemakaava kumoamisehdotuksen tiloilla 491-404-1-191, -1-192, -1-193, -1-194,-1-189, -1-9,- 1-259, -1-224 ja -1-237 / Kyyhkylänniemi, asettaa sen julkisesti nähtäville ja pyytää siitä lausunnot rakennusvalvonnalta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon pelastuslaitokselta ja Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Minna Frosti, maanmittausinsinööri, minna.frosti@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaavamuutosehdotus oli nähtävillä 17.3.-16.4.2021.

Nähtävilläoloaikana saatiin kaksi lausuntoa määräaikaan mennessä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksella ei ollut huomauttamista.

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunnon mukaan kaavan kumoamisen vaikutus kohdistuu joidenkin rakennuspaikkojen rakennusoikeuden nousemiseen, mutta tällä seikalla ei (ELY-keskus) käsityksen mukaan ole kuitenkaan sellaista laajempaa merkitystä, että se vaarantaisi maanomistajien yhdenvertaisen kohtelun heidän maankäyttöhankkeissaan. ELY-keskuksella ei näin ollen huomauttamista ranta-asemakaavan kumoamisen takia. ELY-keskus kuitenkin muistuttaa, että alueen jatkosuunnittelussa tulee ottaa huomioon emätilan ranta-alueella on voimassa olevassa Saimaan rantaosayleiskaavassa siirrettyjen rakennuspaikkojen lisäksi oleva loma- ja matkailualue, johon on yleiskaavassa osoitettu 7000 k-m2:n rakennusoikeus. Tämä seikka on syytä jatkosuunnittelussa huomioida ja tarvittaessa ratkaista, onko tällä seikalla vaikutusta mahdollisen tulevan yleiskaavamuutoksen sisältöön. Vastine: Ranta-asemakaavan kumoaminen liittyy Saimaan rantaosayleiskaavan muuttamiseen, jonka kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 26.4.2021. Jatkosuunnittelussa huomioidaan emätilalla oleva RM-alueen rakennusoikeus 7000 k-m2.

Ehdotusvaiheesta saadun palautteen perusteella kaavaan ei ole ollut tarvetta tehdä muutoksia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy Kyyhkylän ranta-asemakaavan kumoamisen.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.