Kaupunginhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 290 Valtuustoaloite: Lähemäen koulun liikenneturvallisuutta parannettava

MliDno-2023-3325

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jenni Oksanen ym. esitivät 28.8.2023 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Kouluverkon supistamisen myötä Lähemäen koulun oppilasmäärä on kasvanut (2023-2024 409 oppilasta). Koululla on nykyään entistä laajempi oppilaaksiottoalue, mutta valitettavasti liikenneturvallisuusasiat eivät ole kehittyneet samassa suhteessa.

Esimerkkinä mainittakoon vilkkaasti liikennöidyn Juvantien linja-autopysäkki kaupungin suunnasta tultaessa (kisatien ja Juvantien risteyksen läheisyydessä). Pysäkillä oppilaat eivät mahdu odottamaan, ilman että häiritsisivät kevyen liikenteen väylällä ohi liikkuvia. Muutenkin koulun linja-autopysäkit sijaitsevat Tupalan / Peitsarin / kaupungin suunnasta tullessa vilkkaasti liikennöidyn Juvantien varrella, jonka nopeusrajoitus on 50 km / h.

Lähemäen koululla on toteutettu Fiksusti Kouluun -selvitys, jossa tunnistettiin toimia aktiivisten koulumatkojen edistämiseen. Peräti 49 % vastaajista (vastaajia yli 200) ilmaisi huolensa autojen ajonopeuksista koulumatkan varrella.

Vastauksissa tuotiin myös esiin se, ettei esimerkiksi Tupalasta ole mahtunut aina bussin kyytiin ja pienille oppilaille ei riitä bussissa istumapaikka. Myöskään bussien aikataulut eivät palvele koulumatkaa (oppilaat eivät kerkeä tunneilta bussiin ilman kiirettä). Bussiaikatauluihin ja kapasiteettiin liittyvää ongelmaa on tuotu viime lukukauden aikana laajasti esiin ja esitetty siihen ratkaisuja.

Lähemäen koulun liikenneturvallisuuden parantamisen osalta ratkaisuja voisivat olla esimerkiksi (ratkaisuja esitetty lisää Fiksusti kouluun – selvityksessä):

  • Koulun bussipysäkin siirtäminen koulupäivän aikana 8-15 välillä Alakadun varteen urheilukentän pohjoispäähän (olisi huomattavasti turvallisempi lapsille, kun ko. kadulla nopeusrajoitus on 30 h / h) tai vaihtoehtoisesti
  • Vanhan Juvantien nopeusrajoituksen laskeminen 30 km / h Launialankadun ja Paukkulantien välisellä osuudella.
  • Suonsaareen menevän linja-autoreitin muuttaminen Juvantien kautta Tupalaan ja siitä Suonsaareen sekä takaisin toisinpäin
  • Linja-aikataulujen muuttaminen kaupungista lähtevien bussien osalta siten, että lähtöaika nykyiseen verrattuna myöhästettäisiin 5–10 min., jolloin oppilaat ehtisivät turvallisesti siirtyä pysäkille


Me valtuutetut esitämme, että Lähemäen koulun liikenneturvallisuutta parannetaan ja samalla tutkitaan, onko muiden koulujen oppilasmäärissä tapahtunut muutoksia, jolloin myös niiden liikenneturvallisuusolosuhteita tulisi kehittää.

Mikkelissä 25.8.2023

Jenni Oksanen

Armi Salo-Oksa, Pirkko Valtola, Suvi Kähkönen-Valtola
Jukka Härkönen, Hannu Tullinen, Jarmo Lautamäki,
Veli Liikanen, Tanja Hartonen, Mervi Eskelinen,
Jenni Tissari, Anna Reponen, Juha Ropponen,
Raine Lehkonen, Paavo Barck, Soile Kuitunen,
Petri Pekonen, Heli Kauppinen, Katriina Janhunen,
Tomi Sikanen, Eero Aho, Kati Häkkinen,
Antti Pakarinen, Juha Vuori"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään tammikuussa 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunkikehityslautakunnan tulee pyytää aloitteeseen lausunto myös nuorisovaltuustolta.

Tiedoksi

Asumisen ja toimintaympäristön palvelualue/kaupungininsinööri, kaupunkikehitysjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.