Kaupunkikehityslautakunta, kokous 20.5.2025

§ 56 Asemakaavan muutos 4. kaupunginosa (Kaukola) / Marskinaukio

MliDno-2023-4235

Valmistelija

  • Nea Nykänen, kaavoittaja, nea.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Suunnittelualue

Maankäyttö- ja kaupunkirakenneyksikkö lähettää otsikossa mainitun 20.5.2025 päivätyn asemakaavan muutosluonnoksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Asemakaavan muutos koskee Mikkelin 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelia 21, 26 sekä lähiympäristöä. Kaava-alueen pääpaino sijaitsee Marskinaukiolla. Marskinaukion alueen pinta-ala on noin 1.2 ha. Kaava-alueen kokonaispinta-ala on noin 10.5 ha. Alueen maanomistus jakautuu Mikkelin kaupungin, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan ja yksityisen maanomistajan kesken. Kaupunki on vuokrannut alueelta määräalaa yksityiselle toimijalle.

Hankkeen käynnistyminen ja kaavatilanne

Kaavatyö on asetettu vireille talvella 2023. Asemakaavamuutos on käynnistynyt kaupungin aloitteesta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin lähialueen osallisille, yhdistyksille sekä tarvittaville viranomaistahoille 19.12.2023. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta lausuntoja saatiin yhteensä 13 kappaletta. Tarkemmat lausunnot, mielipiteet ja vastineet ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteenä.

Alueella on voimassa Etelä-Savon maakuntakaava (2010) sekä vaihemaakuntakaavat 1 ja 2 (2016). Alueella on voimassa Mikkelin kantakaupungin osayleiskaava 2040, joka on hyväksytty vuonna 2019.

Suunnittelualueella on voimassa yhdeksän asemakaavaa vuosilta 1938 (kaava numero 22), 1950 (kaava numero 98), 1962 (kaava numero 299), 1968 (kaava numero 388), 1974 (kaava numero 450), 1975 (kaava numero 456), 1979 (kaava numero 514), 1984 (kaava numero 575). Alueella on voimassa vuonna 2005 lainvoiman saanut asemakaava (kaava numero 808). Alue on osoitettu asemakaavassa opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on mahdollistaa toteutumattoman opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueen ottaminen muuhun käyttöön (asuminen ja vähäisemmässä määrin liiketoiminnat). Muuttaa Marskinaukio puistoalueeksi, jossa on mahdollisuus järjestää vapaa-ajan urheilutoimintaa. Mahdollistaa monipuolinen ulkoilun, virkistymisen ja liikunnan paikka. Kulttuuriympäristön osalta tarkennetaan kaavamääräyksiä kirkonmäen ympäristöön ja vanhan kunnantalon kaavamääräys muutetaan mahdollistamaan asumis- ja liiketoiminnot. Tuomiokirkkoseurakunnan ja pohjoisen hautausmaan välinen puistoalue muutetaan osaksi kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialueen kokonaisuutta.

Rakennusoikeutta asumis- ja liiketoimintojen korttelialueella on yhteensä 1200 k-m2. Yleisten rakennusten korttelialueella rakennusoikeutta osoitetaan 1 000 k-m2 aikaisemman 4 000 k-m2 sijaan. Kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialueelle rakennusoikeutta osoitetaan 30 k-m2. Urheilu- ja virkistyspalvelujen alueelle rakennusoikeutta osoitetaan 200 k-m2 kioskin kiinteistölle. Yhteensä koko suunnittelualueella on rakennusoikeutta 2 430 k-m2.

Pysäköinti on esitetty ohjeellisena urheilu- ja virkistyspalvelujen alueelle.

Autopaikkoja tulee varata seuraavasti:

Kioskit 1 ap/25 k-m2

Asuin- ja liikerakennukset 1 ap/85 k-m2

Vapaa-ajan urheilualueella polkupyöräpaikkoja on osoitettava vähintään 1 pp/30 k-m2, josta vähintään puolet on oltava suojattuna esim. katoksin.

Asemakaavan muutosluonnoksen kaavakartta on selostuksen liitteenä 3.

Laaditut selvitykset

Maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuuden perusselvitys on laadittu Marskinaukion 491-4-22-1 kiinteistöön 12.12.2005.

Uusi maaperän ja pohjaveden pilaantuneisuustutkimus on laadittu Marskinaukion 491-4-22-1 kiinteistöön 2.7.2024.

Yleissuunnitelma luonnos Otavankatu - Otto Mannisenkatu – Puistokatu – Anni Swaninkatu kiertoliittymästä. Joos. Sajaniemenkatu/Anni Swaninkatu YS/RS.

Urheilupuiston yleissuunnitelma Marskinaukiolle.

Kaavaratkaisun sisältö ja perustelut

Urheilu- ja virkistyspalvelujen alue (Marskinaukio)

Opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue muutetaan urheilu- ja virkistysalueeksi. Alueelle osoitetaan ohjeellinen parkkipaikka sekä puistomuuntamo parkkipaikan läheisyyteen. Kioskirakennuksen osalta rakennusalan rajoja ja rakennusoikeutta päivitetään. Rakennusoikeutta kiinteistöllä on 200 k-m2 ja suurin sallittu kerrosluku on II. Poleninkatu rauhoitetaan jalankulku- ja pyöräilytieksi, jossa urheilu- ja virkistysalueen parkkipaikalle ajo on sallittu. Marskinaukion itäpuoli kaventuu uuden liikenneympyrän myötä ja kaarteeseen tulee uutta puustoa, jotta ne saartavat koko aukion. Ajoneuvoliittymäkielto pysyy Otavankadun suunnasta sekä osittain Poleninkadun puolelta.

Voimassa olevan kaavan mukaiset maanalaiset tilat poistetaan tulevalta urheilu- ja virkistysalueelta.

Kortteli 21 (Asuin-, liike- ja toimistorakennusten sekä kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialue – Vanha kunnantalo)

Rakennusoikeutta asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueella on 1200 k-m2 ja suurin sallittu kerroskorkeus on II. Alueella sijaitsee maalaiskunnan vanha kunnantalo, joka saa asemakaavan muutokseen suojeltavan rakennuksen merkinnäksi sr-1 (Mikkelin kantakaupungin osayleiskaavassa sr 190).

Alueelle osoitetaan ohjeellinen talousrakennuksen sijoituspaikka, istutettavaa aluetta sekä jalankulkuun osoitettu väylä. Alue on yksityisen omistuksessa.

Aikaisempi yleisten rakennusten korttelialue ja puistoalue osoitetaan kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialueeksi alueen yhtenäistämiseksi. Ajoyhteydet tonteille säilytetään. Rakennusoikeutta osoitetaan 30 k-m2. YK-korttelialue on Mikkelin kaupungin omistuksessa.

Kortteli 26 (Yleisten rakennusten korttelialue – Suur-Savon museo)

Museoiden ja niihin verrattavien rakennusten korttelialue muutetaan yleisten rakennusten korttelialueeksi. Rakennusoikeutta osoitetaan 1000 k-m2 ja suurin sallittu kerroskorkeus on II. Alueelle osoitetaan istutettavia alueen osia ja voimassa olevan kaavan jalankulku- ja pyörätie siirretään turvallisemmalle paikalle, josta jatkuu ohjeellinen polku kohti Kaukolankallionpuistoa ja hobittilaa. Yleistä pysäköintialuetta selkeytetään rajaamalla sitä mm. istutuksin. Alueen rakennussuojelukohteena oleville rakennuksille osoitetaan suojelumerkinnät asemakaavan muutokseen. Kiiskinmäen rakennusryhmän suojeltavien rakennuksien merkinnäksi tulee sr-2 (Mikkelin kantakaupungin osayleiskaavassa sr 187) ja Suur-Savon museon suojelumerkinnäksi tulee sr-1 (Mikkelin kantakaupungin osayleiskaavassa sr 188).

Hautausmaa-alue

Vuoden 1938 asemakaavassa hautausmaa-alue on merkitty risteillä. Merkintä päivitetään nykyisen asetuksen mukaiseksi EH/s-merkinnäksi, joka tarkoittaa hautausmaa-aluetta, jonka ympäristö säilytetään.

Puistoalueet

Kaukolankallionpuisto

Puisto nimetään uudelleen selkeyttämään alueen tunnistettavuutta. Puistoa on kutsuttu useilla eri nimillä, mutta vakiintunut ja kuvaava nimi tuo esiin paikan luonteen ja parantaa alueen käytännön ylläpitoa. Kallioaiheinen nimistö tukee kaupunginosan identiteettiä ja Museomäen kehittämistä.

Katualueet

Katualueet on huomioitu yleissuunnitelmien mukaisesti ja niille on osoitettu omat tilavaraukset. Saattotien ja Otavankadun puoleinen kiertoliittymä kaventaa osittain Kaukolankallionpuistoa. Otavankadun, Otto Mannisenkadun, Raatihuoneenkadun, Anni Swaninkadun ja Puistokadun risteykseen muodostuva kiertoliittymä kaventaa Marskinaukion kiinteistöä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että se hyväksyy alustavasti 4. kaupunginosan (Kaukola) korttelia 21-, korttelia 26-, hautausmaa-aluetta-, kirkkojen ja muiden seurakunnallisten rakennusten korttelialuetta-, katu- ja pysäköintialueita-, puisto-, urheilu- ja virkistyspalvelujen aluetta koskevan asemakaavan muutosluonnoksen (Marskinaukio) asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: rakennusvalvonta, ympäristöpalvelut, kaupunkiympäristö, Mikkelin Vesilaitos, Mikkelin kaupungin museot, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (alueidenkäyttö ja kaavoitus),Etelä-Savon maakuntaliitto, alueellinen vastuumuseo / Riihisaari – Savonlinnan museo, Etelä-Savon pelastuslaitos, Etelä-Savon Energia Oy, teleoperaattorit, asukasyhdistykset, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta, Mikkeli-seura ry, Mikkelin yrittäjät ry ja Puolustusvoimat.

Tiedoksi

Maankäyttö ja kaupunkiympäristö / kaavoittaja, toimistosihteeri