Kasvatus- ja opetuslautakunta, kokous 20.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Valtuustoaloite: Nuorten maksuton toinen aste Mikkelissä säilytettävä

MliDno-2024-1565

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Satu Taavitsainen ym. esittivät 22.4.2024 valtuustoaloitteenaan otsikkoasiasta seuraavaa:

"Me allekirjoittaneet esitämme, että Mikkelin kaupunki valmistellessaan vuoden 2025 talousarviota, säilyttää toisen asteen koulutuksen maksuttomana, siitä huolimatta, että maan hallitus kaavailee maksuttoman toisen asteen koulutuksen heikentämistä. On tärkeää, että Mikkelin kaupunki ei lopeta maksutonta koulutusta päättymään kaavailtuun 18 vuoden ikään, vaan jatkaa nykyisen lainsäädännön mukaisesti maksuttomuutta 20 vuoden ikään asti. 

Mikkelin kaupungille maksuton toinen aste tuo vetovoimaa nuorten ja lapsiperheiden näkökulmasta. Nuorten kouluttaminen on investointi tulevaisuuteen. Koulutus antaa nuorille työkalut, joilla he voivat rakentaa itselleen vakaan ja menestyksekkään elämän, sekä tukea yhteiskunnan kehittymistä. Siksi on keskeisen tärkeää, että ensimmäisen toisen asteen tutkinnon suorittaminen on opiskelijalle maksutonta sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta. Tämä ei ainoastaan vahvista taloutta luomalla korkeampaa osaamista, vaan myös edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kaikille yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Koulutuksesta leikkaaminen riskeeraa paitsi yksittäisten nuorten tulevaisuuden, myös koko kansakunnan tulevaisuuden. Tästä syystä jokainen euro, jonka panostamme nuorten koulutukseen, on arvokas sijoitus, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Me allekirjoittaneet esitämme lisäksi, että Mikkelin kaupunki tekee edunvalvontaa ja vaikuttamistoimia nuorten puolesta, jotta oppivelvollisuuslakia ei muutettaisi, vaan nykyinen lainsäädäntö säilyisi voimassa. Jos ikärajaa alennetaan 20 vuodesta 18 vuoteen, asettaa se neljässä vuodessa valmistuvat, kuten erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat, vammaiset nuoret, kilpaurheilevat nuoret äärimmäisen haasteelliseen ja epäoikeudenmukaiseen asemaan. Nuorilla voi olla taustallaan myös terveydellisiä haasteita, joiden vuoksi toisen asteen koulutuksen aloittaminen on tapahtunut myöhemmin kuin tavanomaisesti. Pääsääntöisesti neljässä vuodessa lukion tai ammatillisen koulutuksen käyvät ovat kirjoittaessaan / valmistuessaan 20-vuotiaita, kolmessa vuodessa 19-vuotiaita. Päätöksen seurauksena opintojen keskeyttämiset nousisivat ja yhteiskunnan rahat valuvat hukkaan, kun ensimmäiset kaksi vuotta koulutetaan nuoria maksuttomasti ja juuri valmistumisen kynnyksellä nuoret joutuvat keskeyttämään opintonsa rahan puutteen vuoksi. 

Nuorten hyvinvoinnin ei tulisi olla neuvottelun aihe. On väärin, että nuoret joutuvat kärsimään lyhytnäköisistä taloudellisista päätöksistä. Mikkelin on omalta osaltaan löydettävä ratkaisuja, jotka tukevat ja edistävät nuorten hyvinvointia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia sen sijaan, että heikennämme niitä. Mikkelin kaupunki säilyttäessään maksuttomuuden 20 vuoteen saakka kuuntelee nuoria ja heidän tarpeitaan, eikä käännä selkäänsä tulevaisuuden sukupolville.

Mikkelissä 22.4.2024

Satu Taavitsainen (Liike Nyt)

Hannu Tullinen, Jenni Tissari, Anne Hujala,
Jarno Strengell"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään syyskuussa 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Marja Ukkonen, Mikkelin lukion rehtori, marja.ukkonen@sivistys.mikkeli.fi

Kuvaus

Petteri Orpon hallitus tiedotti 16.4.2024, että se aikoo rajata oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit ja ylioppilaskokeet sekä koulumatkatuen sen kalenterivuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Opiskelijat, vanhemmat ja lukuisat muut tahot toivat tämän jälkeen esille, miten vahingollisia seurauksia maksuttoman toisen asteen perumisella voisi olla. Lukiolaisten Liitto järjesti valtakunnallisen lukiolaisten ulosmarssin oppitunneilta torstaina 25.4.2024. Ulosmarssiin osallistui yli 40 000 lukiolaista – myös Mikkelin lukiosta. Laaja mielenilmaus oli vastalause hallituksen esitykselle romuttaa maksuton toinen aste.

Hallitus perui syksyllä 2024 koulutusleikkauksen, jossa toisen asteen opiskelijoiden opiskelun maksuttomuus rajoitettaisiin 18 ikävuoteen. Toisen asteen koulutuksen säästöt päätettiin kohdistaa hankerahoitukseen ja ammatillisen koulutuksen strategiarahoitukseen.

Voimassaolevan oppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollisuuden tavoitteena on turvata kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellinen perusosaaminen ja sivistys sekä edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia kehittää itseään kykyjensä ja tarpeidensa mukaisesti. Lisäksi oppivelvollisuuden tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja ja lisätä koulutuksellista yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja lasten ja nuorten hyvinvointia.

Valtuustoaloitteessa korostetaan nuoren yhtäläisiä mahdollisuuksia edetä valitsemallaan koulupolulla ja myöhemmin tulevaisuudessa valitsemallaan uralla riippumatta perheen sosioekonomisesta taustasta tai nuoren henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Maksuton toisen asteen koulutus mahdollistaa sen, että kaikilla nuorilla on yhtäläiset mahdollisuudet jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen riippumatta heidän perheensä taloudellisesta tilanteesta. Toisen asteen opinnot maksavat opiskelijaa kohden jopa 2500–3000 euroa lukukaudessa oppimateriaalien, välineiden ja muiden kustannusten vuoksi. Kustannusten määrä vaihtelee riippuen opiskelijan valitsemasta koulutusalasta ja opinnoissa tarvittavasta oppimateriaalista ja muista välineistä. Jos nämä kustannukset siirrettäisiin perheille, pienituloiset perheet voisivat joutua valitsemaan lastensa koulutuksen ja muiden välttämättömien menojen, kuten asumisen ja ruoan, välillä.

Valtuustoaloitteessa todetaan, että opintojen maksullisuus lisäisi opintojen keskeyttämistä. Keskeyttämisvaarassa olisivat erityisesti ne nuoret, jotka ovat jo lähtökohtaisesti haastavammassa asemassa. Tämä saattaisi johtaa nuorten syrjäytymiseen ja haasteisiin vakaan tulevaisuuden rakentamisessa.

Nykyisellään maksuton toisen asteen koulutus edesauttaa sitä, että jokaisella nuorella on mahdollisuus kehittää osaamistaan ja edetä valitsemallaan uralla henkilökohtaisten suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti. Aiempaa useammin nuoret suorittavat lukion neljässä vuodessa. Taustalla voi olla valtuustoaloitteessakin mainittuja seikkoja kuten terveydelliset haasteet tai erityisen tuen tarve. Toisen asteen maksuton koulutus mahdollistaa yksilöllisen opinto-ohjelman ja opintojen loppuun suorittamisen myös haasteellisessa asemassa oleville nuorille. Maksuton toisen asteen koulutus on keskeinen perusta yhdenvertaisuuden, osaavan työvoiman ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin turvaamiselle.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Kasvatus- ja opetuslautakunta antaa tehtyyn valtuustoaloitteeseen yllä olevan vastauksen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.