Kaupunkikehityslautakunta, kokous 18.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Asemakaavan muutos 24. kaupunginosan (Oravinmäki) / Hormikuja

MliDno-2021-974

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ville Nykänen, kaavoittaja, ville.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunkisuunnittelu lähettää otsikossa mainitun 29. päivänä lokakuuta 2024 päivätyn asemakaavanmuutosehdotuksen kaupunkikehityslautakunnan käsiteltäväksi.

Kaavamuutos koskee 24. kaupunginosan (Oravinmäki) Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueita, lähivirkistysaluetta ja katualuetta.

Suunnittelualue sijoittuu Oravinmäen teollisuusalueelle Hormikujan, Temmikadun ja Näverinkadun varsille. Alue on jo olemassa olevaa teollisuusaluetta ja siellä sijaitsee runsaasti yritystoimintaa. Suunnittelualueen pinta-ala on 24,8 ha. Alue on suurelta osin kaupungin omistuksessa, mutta osa alueesta on yksityiselle myyty tai vuokrattuna. Alueelle laadittiin kaavaa varten liito-oravaselvitys ja hulevesisuunnitelma.

Alueella on ilmennyt asemakaavan päivitystarvetta ja osaa alueen maankäytön muutostarpeista on jouduttu hoitamaan poikkeamisluvin. Tämän kaavan tavoitteena onkin päivittää asemakaava vastaamaan tämänhetkistä maankäyttöä, sekä tutkia voidaanko osaa jo olemassa olevista teollisuustonteista laajentaa alueella toimivien yrittäjien toiveiden mukaisiksi.

Alueella on voimassa lukuisia asemakaavoja vuosilta 1980, 1986, 1991 2004 ja 2013. Alueelle on kyseisissä kaavoissa muodostunut teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueita katujen varsille. T-kortteleiden väleihin on jäänyt Puistoa P ja lähivirkistysaluetta VL.

Asemakaavan muutos

Asemakaavalla kortteli 20 yhdistyy kortteliin 11. Kyseinen kortteli laajenee suunnitelmassa yrittäjän toiveiden mukaisesti pohjoiseen ja itään.  Aiemmalle korttelille 20 kulkeva Temmikuja lyhenee 60 metriä. Alueen keskellä kulkeva Hormikuja jatketaan kulkemaan suunnittelualueen läpi. Hormikujan pohjoispuolelle jäävä teollisuuskortteli 28 laajenee hieman itään. Hormikujan varteen on myös kaavatyön aikana rakennettu poikkeamisluvalla masto. Maston kohdalle kaavaan on osoitettu EMT-, eli mastoalue.  Korttelia 7 laajennetaan alueen yrittäjän toiveiden mukaisesti hieman Oravinmäen rinteeseen. Kaavaan on merkitty jokaiselle nykyiselle tontille ohjeellinen sijainti hulevesien käsittelyyn/viivästykseen. Kaikilla kaavan korttelialueilla kerrosluvuksi on asetettu kaksi (II) ja rakennusoikeus määräytyy tehokkuusluvulla e=0.5.
Eli rakennusoikeutta on puolet tontin pinta-alasta.

Asemakaavalla ei muodostu uutta asemakaava-aluetta T-aluetta tulee 1,4 hehtaaria lisää, joka lisää alueen rakennusoikeutta n. 7000k-m2.

Kaavamuutos on tullut vireille 23.3.2021 ja osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) on ollut nähtävillä 23.3.2021 alkaen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin viisi lausuntoa. Lausunnon antaneilla Etelä-Savon pelastuslaitoksella, Savonlinnan maakuntamuseolla ja maakuntaliitolla ei ollut huomioitavaa kaavan OAS:n johdosta. Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus kehotti selvittämään alueen hulevesien muodostumista ja laatimaan asiaan kuuluvan suunnitelman. Etelä-Savon ELY-keskus kehotti laatimaan asemakaavatasoisen luontoselvityksen ja hulevesisuunnitelman. Lisäksi ELY-keskus Yleiskaavan mukaisen Ma-20 merkinnän merkityksen maankäytön suunnittelulle. Kaavoittaja on laatinut vastineet lausuntoihin ja ne ovat luettavissa asemakaavan selostuksen liitteessä 7 ”Lausunnot ja vastineet”.

Päätösehdotus

Esittelijä

Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää alustavasti hyväksyä Mikkelin kaupungin 24. kaupunginosan (Oravinmäki) kortteleita 7, 10, 11, 12, 18 ja 20, sekä katu- ja lähivirkistysalueita koskevan asemakaavan muutosehdotuksen, asettaa sen julkisesti nähtäville sekä pyytää siitä viranomaislausunnot seuraavilta tahoilta: Mikkelin Seudun Ympäristöpalvelut, rakennusvalvonta, kaupunkiympäristö, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus ELY, Etelä-Savon maakuntaliitto, Väylävirasto, Riihisaari - Savonlinnan museo, Mikkelin kaupungin museo, Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin Vesilaitos, Etelä-Savon Energia Oy , Suur-Savon Sähkö Oyj, Mikkelin Puhelin Oyj, Telia Finland Oyj, Elisa Oyj sekä Mikkeli-seura.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Ville Nykänen, kaavoittaja, ville.nykanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Asemakaavan muutosehdotus on ollut nähtävillä 13.11. – 16.12.2024.

Kaavaehdotuksesta saatiin kahdeksan lausuntoa. Lausunnon antajista Telialla, Järvi-Suomen energialla, pelastuslaitoksella, Savonlinnan museolla taikka maakuntaliitolla ei ollut hankkeesta huomautettavaa.

ESE-Verkko Oy lausunnossaan pyysi kaavakarttaan merkittävän paikat neljälle puistomuuntamolle, joista kaksi oli uutta ja lisäksi lausunnossa pyydettiin merkitsemään johtovarauksia. Kaavaan lisättiin tarpeelliseksi katsotut merkinnät ESE:n toiveiden mukaisesti.

Etelä-Savon ELY-keskuksen lausunnossa kaavakarttaan pyydettiin merkitsemään vesilain mukaiset luontoarvot, jotka olivat tulleet esille alueelle laaditussa luontoselvityksessä. Lisäksi ELY-keskus pyysi pohtimaan kaavassa yleiskaavan maisemallisia arvoja koskevaa merkintää Oravinmäen kaavan osalta. Palautteen pohjalta kaavaan merkittiin pyydetyt luontoarvot ja kaavaan lisättiin §34 koskemaan alueella tapahtuvia maisemallisesti merkittäviä toimia.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikenteen ja infrastruktuurin vastuualue pyysi lisäämään kaavaselostukseen arvion liikenteellisistä vaikutuksista ja kuvaamaan alueen tavoitettavuutta jalan, pyörällä ja joukkoliikenteellä. Kaavaselostusta täydennettiin tältä osin palautteen takia.

Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ovat täsmentäviä ja korjaavia. Kaavaehdotusta ei tarvitse asettaa uudelleen nähtäville (MRA 32§).

Asemakaavamuutos hyväksytään kaupunkikehityslautakunnassa, Mikkelin kaupungin hallintosääntö, 6 luku, 34 § kohta 1.: Kaupunkikehityslautakunta päättää sellaisten asemakaavojen ja asemakaavamuutosten hyväksymisestä, jotka eivät ole vaikutuksiltaan merkittäviä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi

Kaupunkikehityslautakunta päättää, että se hyväksyy Mikkelin kaupungin 24. kaupunginosan (Oravinmäki) kortteleita 7, 10, 11, 12, 18 ja 20, sekä katu- ja lähivirkistysalueita koskevan asemakaavan muutosehdotuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Sen lisäksi, mitä kuntalain (410/2015) 137 §:ssä säädetään valitusoikeudesta, on kaavan hyväksymistä koskevaan päätökseen valitusoikeus maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 191 §:n nojalla myös:

  • alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella sen toimialaan kuuluvissa asioissa,
  • maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia, sekä
  • rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan, asianosaisten ja muiden tahojen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.