Mikkelin seudun ympäristölautakunta, kokous 12.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Ympäristönsuojelun taksa ja maa-ainestaksa 2025

MliDno-2024-3781

Valmistelija

  • Hanna Pasonen, ympäristöpäällikkö, Hanna.Pasonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa ja maa-ainestaksa 2024 on hyväksytty Mikkelin seudun ympäristölautakunnassa 12.10.2023 § 85. Taksa on tullut voimaan 1.1.2024.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi periä maksuja ympäristönsuojelulain (527/2014), vesilain (587/2011), jätelain (646/2011), merenkulun ympäristönsuojelulain (1672/2009), maa-aineslain (555/1981) ja maasto- (1710/1995) ja vesiliikennelain (782/2019) mukaisista asioista. Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen mahdollisuudet kattaa toimintamenojaan maksuilla laajenivat 1.9.2014 voimaan tulleessa ympäristönsuojelulaissa ja 10.9.2014 voimaan tulleessa ympäristönsuojeluasetuksessa (713/2014). Uudistunut ympäristönsuojelulaki mahdollisti maksujen perimisen valvonnasta rajoitetusti. Hyväksytty valvontaohjelma ja taksa ovat edellytyksiä sille, että valvonnasta voidaan periä maksuja. 

Maa-aineslakiin (MAL 1981/555) 10.4.2015 tehtyjen muutosten myötä maa-aineslain noudattamista on valvonut 1.7.2016 lähtien kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetussa laissa tarkoitettu kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on käsitellyt 1.7.2016 alkaen maa-aineslain mukaiset lupahakemukset, ja toiminut maa-aineslain valvontaviranomaisena (MAL § 14). Mikkelin seudun ympäristölautakunta toimii Mikkelin, Hirvensalmen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Kangasniemen ympäristönsuojeluviranomaisena.

Ympäristönsuojeluviranomaisen maksut perustuvat luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelyn keskimääräiseen omakustannusarvoon, joka sisältää asian käsittelystä viranomaiselle aiheutuneet kokonaiskustannukset. 1.1.2024 voimaan tulleessa ympäristöviranomaisen taksassa ja maa-ainestaksassa omakustannusarvo oli 65 €/h. Nyt Mikkelin ympäristönsuojeluviranomaisen asian käsittelyn omakustannusarvo on 66,5 €/tunti. Omakustannusarvo muodostuu käsittelyyn osallistuvien työntekijöiden palkkakuluista sivukuluineen, toimintakuluista (toimisto- ja matkakulut, palvelujen ostot jne.) ja käsittelyn aiheuttamasta osuudesta hallinto-, toimitila- ja pääomakustannuksista sekä lautakuntakustannuksista. Kuulutuskustannukset sekä käsittelyn kannalta tarpeellisten, ulkopuolisten asiantuntijalausuntojen ja -selvitysten kulut peritään todellisten kustannusten mukaisina luvan hakijalta.

Maa-aineslain 23 §:n mukaan lupahakemuksen ja ottamissuunnitelman tarkastamisesta sekä ottamistoiminnan valvonnasta aiheutuvien kustannusten perimisestä on soveltuvin osin voimassa, mitä rakentamislain (751/2023) 79 §:ssä säädetään rakennustyön valvonnasta kunnalle suoritettavista maksuista. Rakentamislain 79 §:n mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- tai valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun.

Mikkelin kaupungin 22.4.2024 § 35 hyväksytyssä hallintosäännössä (§ 31) määritellään lautakuntien yleiset tehtävät, joita ovat mm. palveluista ja muista suoritteista perittävistä maksuista ja yleisistä maksuperusteista päättäminen, jollei toisin ole säädetty tai määrätty. Maa-aineslain mukaisten maksujen suuruudesta voi päättää Mikkelin seudun ympäristölautakunta. 

Maksutaulukossa on huomiotu lainsäädännössä tapahtuneet muutokset. Maksujen korotus ympäristönsuojelun taksan ja maa-ainestaksan osalta on noin 2,5 %.

Maksutaksoja sovelletaan Mikkelin kaupungissa sekä Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Maria Tirkkonen, terveysvalvonnan johtaja, maria.tirkkonen@mikkeli.fi

Mikkelin seudun ympäristölautakunta hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden ympäristönsuojeluviranomaisen taksan ja maa-ainestaksan. Maksutaksat tulevat voimaan koko Mikkelin seudun ympäristöpalvelujen toimialueella 1.1.2025.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan kunnat.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Mikkelin kaupungin kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Mikkelin seudun ympäristölautakunta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen, ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua,
  • se, millaista oikaisua vaaditaan,
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10, 50100 Mikkeli
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.