Kaupunginhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 380 Veturitallien alueen tontinluovutuksen esisopimus Nordic Icon Consulting Oy:n kanssa

MliDno-2023-3432

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi
  • Annaliisa Leinonen, kaupunginlakimies, annaliisa.leinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki ja Nordic Icon Consulting Oy (Nordicon) ovat neuvotelleet helmikuusta 2023 Veturitallien alueen kehittämisestä siten,​ että alueelle tehdään asemakaavamuutos ja uudet korttelialueet luovutetaan Nordiconille. Tarkoituksena on luoda uusi vetovoimainen erikoistavarakaupan alue Mikkeliin. Kaupallinen alue palvelee laajemmin koko Mikkelin talousaluetta ja vahvistaa Mikkelin keskikaupungin roolia maakunnallisena kaupan keskuksena. Nordiconin päätoimialana ovat kiinteistökehitysliiketoiminta ja kiinteistökonsultointi.

Tässä vaiheessa on tarpeen tehdä Mikkelin kaupungin ja Nordiconin välinen esisopimus,​ jossa määritellään asemakaavamuutoksen lainvoimaistumisen jälkeen tehtävän kiinteistökaupan ehdot. Esisopimuksessa sovitaan asemakaavan mukaisten kaupan alan korttelialueiden luovuttamisesta Nordiconille ja muista tähän liittyvistä tarpeellisista seikoista. Myös veturitallien suojeltu rakennus luovutetaan Nordiconille.

Korttelialueiden luovutushinnaksi on sovittu 155 euroa/ke​m2​,​ joka on kahden alueen rakennusoikeuden arvosta pyydetyn kiinteistöarvion keskiarvon mukainen hinta. Luovutettavilla korttelialueilla olevien pilaantuneiden maiden puhdistamisen kustannuksista vastaa osin Mikkelin kaupunki (veturitallirakennuksen määräalalta) ja osin VR-​Yhtymä Oy sekä Väylävirasto.

Sopimusalueen asemakaavamuutoksen toteuttamisen edellyttämät yleisten alueiden järjestelyvastuut jakautuvat siten,​ että Savon radan alikulkuyhteydestä vastaa kustannuksellaan Nordicon ja kaikista muista em. järjestelyistä vastaa kaupunki.

Esisopimus on voimassa enintään kolmen vuoden ajan sen allekirjoittamisesta lukien. Lopullinen kiinteistökauppa on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa siitä,​ kun asemakaavamuutos on saanut lainvoiman tai muutoin sopimus raukeaa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle,​ että se hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin ja Nordic Icon Consultin Oy:n välisen esisopimuksen allekirjoitettavaksi ja oikeuttaa maankäyttöjohtajan allekirjoittamaan sen sekä tekemään sopimukseen vähäisiä teknisiä muutoksia.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä teki muutosehdotuksia liitteenä olevaan esisopimukseen (muutokset sinisellä sekä tekniset poistot ja tarkennukset punaisella yliviivauksella), jotka kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti.

Muilta osin kaupunginhallitus hyväksyi esittelijän päätösehdotuksen.

Merkitään, että maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs selosti asiaa kaupunginhallitukselle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.