Kaupunginhallitus, kokous 8.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Kaupunginhallituksen vastaselitys Vaalijalan kuntayhtymän yhtymäkokouksen päätöksistä Itä-Suomen hallinto-oikeudelle

MliDno-2022-463

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki on osakkaana (12,37 %) Vaalijalan kuntayhtymässä, jonka toiminta on pääosin siirtymässä kahdelle hyvinvointialueelle. Kuntayhtymän taseessa on kumulatiivista ylijäämää yhteensä 21,5 Me ja vuoden 2021 tulos oli 7,6 Me ylijäämäinen. Kuntayhtymän ennuste vuodelle 2022 on 1,9 M€ ylijäämäinen.

Kertyneiden ylijäämien palauttamisesta päättäminen liittyy kuntayhtymän toimintaan kuntien järjestämisvastuun aikana, ja sen voidaan katsoa kuuluvan kun-tayhtymälle.

Mikäli hyvinvointialueelle siirtyvän kuntayhtymän taseeseen on kertynyt ylijäämiä, jäsenkunnilla on mahdollisuus päättää ylijäämän käsittelystä kuntayhtymän perussopimuksen mukaisesti ennen kuntayhtymän siirtämistä hyvinvointialueelle (laki sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta 33 § ja sitä kos-keva hallituksen esitys 241/2020).

Kuntayhtymän taseessa oleva ylijäämä kuuluu siten yksiselitteisesti kuntayhtymän osakkaina oleville kunnille ja laki mahdollistaa sen palauttamisen kunnille ennen kuntayhtymän sulautumista hyvinvointialueeseen.

Palauttamista koskeva päätös tulee tehdä kuntayhtymän yhtymäkokouksessa, joka pidetään 14.12.2022. Vaalijalan kuntayhtymän hallintosäännön mukaan hallitus vastaa yhtymäkokouksen päätösten valmistelusta.

Mikkelin kaupunki edellyttää, että kuntayhtymän hallitus ottaa huomioon kuntayhtymän osakkaina olevien kuntien oikeuden kuntayhtymän varallisuuteen ja huolehtii kuntien eduista valmistelemalla vähintään puolen kumulatiivisen ylijäämän palauttamista koskevan ehdotuksen yhtymäkokoukselle. Tämä vastaa myös Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen linjausta ylijäämän käsittelystä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää, että Mikkelin kaupunki ilmoittaa edellä mainitun Vaalijalan kuntayhtymän hallitukselle.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Vaalijalan kuntayhtymän yhtymäkokous pidetään Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen juhlasalissa Nenonpellossa keskiviikkona 14.12.2022 klo 14 alkaen. Myös etäyhteydellä osallistuminen on mahdollista.

Mikkelin kaupunginhallitus on nimennyt kuntayhtymän yhtymäkokouksiin kaksi edustajaa ja heille henkilökohtaiset varajäsenet (KH 23.8.2021 § 337 ja KH 6.9.2021 § 362). Edustajista Soile Kuitunen sekä hänen henkilökohtainen varajäsenensä Eveliina Naumanen ovat estyneitä osallistumaan kokoukseen, joten konserni- ja elinvoimajaoston tulee nimetä heidän tilalleen kokoukseen yksi Mikkelin kaupungin edustaja. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Konserni- ja elinvoimajaosto nimeää Mikkelin kaupungin edustajaksi kokoukseen vt. kaupunginjohtaja Ari Liikasen, sekä antaa edustajalle kokousta varten tarvittavan ohjeistuksen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Konserni- ja elinvoimajaosto ohjeisti kokousedustajaa toimimaan kaupunginhallituksen päätöksen  21.11.2022 § 444 mukaisesti.

Valmistelija

  • Annaliisa Leinonen, kaupunginlakimies, annaliisa.leinonen@mikkeli.fi

Kuvaus

Hallinto-oikeudessa on vireillä Etelä-Savon hyvinvointialueen ja Varkauden kaupungin valitukset Vaalijalan kuntayhtymän 14.12.2022 yhtymäkokouksen päätöksistä koskien Vaalijalan kirjanpidollisten ylijäämien osittaista maksamista jäsenkunnille sekä Vaalijalan vuoden 2022 ylijäämän maksamista jäsenkunnille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginlakimiehen ja kaupunginjohtajan laatimaan vastaselitykset Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Etelä-Savon hyvinvointialueen ja Varkauden kaupungin valitusten johdosta ja hoitamaan vireillä oleviin valitusasioihin tarvittavat toimenpiteet.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että Pirkko Valtola, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola, Jaana Strandman, Jatta Juhola ja Kirsi Olkkonen (Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallituksen jäsenet ja varajäsenet) ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi, Jaana Strandman poistui kokouksesta kokonaan. Ilmoitukset hyväksyttiin. Pirkko Valtolan tilalle kokoukseen saapui varajäsen Jenni Oksanen ja Jaana Strandmanin tilalle Mervi Eskelinen. 


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.