Kaupunginhallitus, kokous 8.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Valtuustoaloite: Yksi oppilaaksiottoalue Mikkeliin

MliDno-2023-4177

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Pertti Karhunen esitti 11.12.2023 Mikkelin Sitoutumattomat valtuustoryhmän ym. valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Viimeksi julkistetun (28.11.2023) ennusteen mukaan Mikkelissä perusopetuksen oppilasmäärä vähenee vuodesta 2023 vuoteen 2030 noin 800 oppilaalla. Sama tahti jatkuu ennusteen mukaan myös 2030-luvulla. Tämä tulee vaikuttamaan kaupungissa kaikkien kaupunkimme perusopetusta antavien koulujen oppilasmääriin vähentävästi.

Perusopetuksen järjestäminen on kunnan ja kaupungin lakisääteinen tehtävä. Perusopetuslain mukaan koulutuksen järjestäjän on osoitettava oppilaalle lähikoulu (POL 6 §).  Mikkelin kaupunki on jaettu neljään (4) alueeseen sekä useaan oppilaaksiottoalueeseen, joilla sijaitsee erinäinen määrä peruskouluja.

Pelkistä koulujen seinistä ei ole järkevää maksaa, vaan koulut on saatava täyttöasteeltaan mahdollisimman lähelle kullekin koululle laskennallisesti laskettua maksimi oppilasmäärää. Näin saamme koulukiinteistöistä syntyvät kustannukset sekä investoinnit pysymään järkevissä rajoissa. Samalla voimme keskittyä entistä paremmin opetuksen haasteisiin, jotka ovat valitettavasti kasvamassa. Yhden oppilaaksiottoalueen malli on käytössä useissa kunnissa ja kaupungeissa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Mikkeliin muodostetaan yksi oppilaaksiottoalue. Se mahdollistaa nykyistä paremman taloudellisen kouluverkon hyödyntämisen ja lisää joustavuutta koulujen täyttöasteisiin.

Mikkelissä 11.12.2023
Mikkelin Sitoutumattomat 
Anna Reponen, Pertti Karhunen, Juha Ropponen

Jussi Marttinen, Sami Järvinen, Satu Taavitsainen"

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään toukokuussa 2024.

Päätös

Hyväksyttiin.

Tiedoksi

Sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualue/sivistysjohtaja, opetusjohtaja

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.