Kaupunginhallitus, kokous 8.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Omistajaohjauspyyntö energiaomaisuusjärjestelyjen uudelleenrahoitukseen

MliDno-2020-952

Valmistelija

  • Janne Skott, vs. talousjohtaja, janne.skott@mikkeli.fi

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto päätti 20.3.2023 § 41, että Mikkelin kaupungin kumulatiiviset alijäämät katetaan myymällä Etelä-Savon Energia Oy:stä 49 prosentin vähemmistöosuus vuoden 2023 loppuun mennessä. Valtuusto valtuutti ja velvoitti kaupunginhallituksen jatkamaan yhtiön vähemmistöosuuden myyntiprosessia sekä prosessin päätteeksi hyväksymään kaupan ja siihen liittyvät asiakirjat.

Kaupunginhallitus päätti 6.11.2023 § 343 kaupunginvaltuustolta saamansa valtuutuksen perusteella myydä kaupungin 100-prosenttisesti omistamasta Etelä-Savon Energia Oy:sta 49 %:n osuuden Aberdeen Standard Core Infrastructure III SCSp:lle (perustettavan luxemburgilaisen tytäryhtiön puolesta), hyväksyä kaupan toteuttamiseen liittyvät asiakirjat liitteineen ja niissä kuvattuihin omistusjärjestelyihin liittyvät toimenpiteet.

Edellisten päätösten mukaisesti myyntiprosessiin liittyviä käytännön toimia on viety eteenpäin loppuvuoden 2023 aikana. Järjestelyssä perustettavan uuden Ese Energia Oy:n toiminnan aloittamisen edellyttämät liiketoimintojen järjestelyt ovat vielä kesken, ja siksi myös kaupan loppuun saattaminen on siirtynyt vuoden 2024 puolelle. 

Uuden yhtiön Ese Energia Oy:n hallitusta ei ole vielä nimetty. Osana liiketoimintojen järjestelyjä ja tulevan toiminnan valmistelua, tulee nykyisen Etelä-Savon Energia Oy:n hallituksen hyväksyä tiettyjä uutta yhtiötä koskevia järjestelyjä. Etelä-Savon Energia Oy:n hallitus on tekemässä päätöstä uuden yhtiön rahoitusta koskien. Kaupan ehtojen mukaisesti uusi yhtiö Ese Energia Oy uudelleenrahoitetaan, ja ostaja vastaa rahoituksen kilpailuttamisesta. Danske Bank toteutti rahoituksen kilpailuttamisen ostajan toimeksiannosta syksyn 2023 aikana. Kilpailutuksen lopputulos tuotiin Etelä-Savon Energia Oy:n hallituksen tietoon joulukuussa. Uuden yhtiön rahoitustarve on yhteensä 176,5 miljoonaa euroa. Kokonaissummasta 136,5 miljoonaa kohdistuu Ese-konsernin yhtiöiden nykyisten velkojen jälleenrahoittamiseen sekä osingonjakovelkojen rahoitukseen. 10 miljoonan euron luottolimiitti kohdistuu konsernin yleisiin yritys- ja käyttöpääomatarpeisiin, sekä 30 miljoonaa euron investointilimiitti kohdistuu Ese-konsernin tulevien investointimenojen rahoittamiseen.

Etelä-Savon Energia Oy:n hallitus pyytää omistajaohjausta Mikkelin kaupungilta. Hallitus katsoo, että sillä ei ole mahdollisuutta hyväksyä esitettyjä rahoitusjärjestelyjä kuulematta ensin omistajaa. Hallituksen näkemyksen mukaan myös järjestelyn edellyttämän lainamäärän suuruudesta johtuen yhtiön tulee pyytää konserniohjeen mukaista ennakkokantaa Mikkelin kaupungilta. Konserniohjeen mukaan ennakkokannan antamisesta vastaa konserni- ja elinvoimajaosto, mutta valtuuston päätökseen 20.3.2023 perustuen tässä yhteydessä omistajaohjausta toteuttaa kaupunginhallitus.

Rahoituksen kilpailuttamisesta vastanneet aberdeen ja Danske Bank esittelevät asian kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus ohjeistaa Etelä-Savon Energia Oy:n hallitusta hyväksymään tarjouskilpailun perusteella vähemmistöosuuden myyntiin liittyvän Ese Energia Oy:n rahoitusjärjestelyn.  

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Pekka Pöyry esitti Petri Pekosen kannattamana, että tässä vaiheessa ei ole tarvetta varautua (ja aloittaa provision maksaminen) tulevaisuudessa ehkä tarvittaviin rahoituksiin, 30 M€ investointilimiittiä ei oteta. Investointisuunnitelman mukaan isoja investointeja on tulossa vasta vuosina 2025 ja 2027. 10 meur tililimiitti hyväksytään. Bulletluottojen lisäksi investointien rahoituksessa otetaan tarkasteltavaksi edullisemmat jatkuvalyhenteiset lainat.

Lisäksi Jouko Kervinen esitti Pirkko Valtolan kannattamana, että kaupunginhallitus ohjeistaa Etelä-Savon Energia Oy:n hallitusta hyväksymään tarjouskilpailun perusteella vähemmistöosuuden myyntiin liittyvän Ese Energia Oy:n rahoitusjärjestelyn. Kaupan toteuttamisen ohjauksena kaupunginhallitus lisäksi ohjeistaa hallitusta seuraavasti:

  • Rahoituspaketti on osa ESE:n vähemmistöosuuden myyntiä, joka oli kaupungin intressissä. ESE:n hallitusta kehotetaan ottamaan huomioon koko kaupunkikonsernin etu.
  • Kaupunginhallitus toteaa, että rahoituspaketti koskee koko ESE-konsernia.
  • ESE:n hallitusta kehotetaan huolellisesti katsomaan, että rahoituspaketti kohdistuu oikeille yhtiöille ja että hallinnolliset päätökset tehdään erikseen kunkin yhtiön hallituksessa.
  • Kaupunginhallitus pitää tärkeänä, että lainoihin tulee maksuton mahdollisuus ennenaikaiseen lyhentämiseen.
  • Mikäli rahoituspakettia joudutaan muotoilemaan, otetaan prosessiin mukaan myös pääomistaja ja ESE.


Julistettuaan keskustelun päättyneeksi puheenjohtaja totesi, että on tehty kaksi esittelijän päätösehdotuksesta poikkeavaa kannatettua esitystä, ja esitti asian ratkaistavaksi äänestyksellä siten, että ensin äänestetään Pekka Pöyryn ja Jouko Kervisen esityksistä siten, että ne, jotka kannattavat Jouko Kervisen esitystä äänestävät jaa, ja ne, jotka kannattavat Pekka Pöyryn esitystä, äänestävät ei ja sen jälkeen voittanut esitys asetetaan esittelijän päätösehdotusta vastaan. Äänestysesitys hyväksytittiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 7 jaa ääntä (Mervi Eskelinen, Jouko Kervinen, Pirkko Valtola, Tomi Sikanen, Heli Kauppinen, Jatta Juhola, Eero Aho) ja 3 ei ääntä (Petri Pekonen, Pekka Pöyry, Jarno Strengell).

Puheenjohtaja totesi, että Jouko Kervisen esitys on voittanut ja se asetataan esittelijän päätösehdotusta vastaan siten, että ne, jotka kannattavat esittelijän päätösehdotusta äänestävät jaa, ja ne, jotka kannattavat Jouko Kervisen esitystä, äänestävät ei. Äänestysesitys hyväksyttiin ja suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 jaa ääni (Eero Aho) ja 8 ei ääntä (Jouko Kervinen, Pirkko Valtola, Petri Pekonen, Heli Kauppinen, Mervi Eskelinen, Jatta Juhola, Pekka Pöyry, Jarno Strengell) ja 1 tyhjä äänti (Tomi Sikanen).

Puheenjohtaja totesi, että Jouko Kervisen esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Merkitään, että Pekka Pöyry ja Petri Pekonen jättivät asiasta eriävän mielipiteen, joka on samansisältöinen kuin Pekka Pöyryn esitys.

Merkitään, että Kirsi Olkkonen (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäsen), Jani Sensio (Etelä-Savon Energia Oy:n hallituksen entinen varapuheenjohtaja), kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Minna Pöntinen (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallintoneuvoston jäsen) ja hallintojohtaja Ari Liikanen (Suur-Savon Sähkö Oy:n hallituksen jäsen) ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa ja poistuivat kokouksesta. Ilmoitukset hyväksyttiin. Merkitään, että Jani Sension tilalle kokoukseen saapui varajäsen Tomi Sikanen.

Merkitään, että sihteerinä tämän pykälän käsittelyn ajan toimi kaupunginlakimies Annaliisa Leinonen.

Merkitään, että kokouksessa läsnä tämän pykälän aikana olivat KMPG:n asiantuntijat Harri Räsänen ja Juha Koivula, abrdn:n edustajat Soti Calochristos ja Markku Ryymin, Danske Bankin Oy:n asiantuntija Anders Safarov, Asianajotoimisto Borenius Oy.n asiantuntija Sonja Hänninen  ja Etelä-Savon Energia Oy:n toimitusjohtaja Erkki Karppanen ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Nykänen. 

Merkitään, että kokouksessa pidettiin tauko klo 16.47-17.10.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.