Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta, kokous 15.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Talouden seuranta 10/2023, hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta

MliDno-2023-901

Valmistelija

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi
  • Johanna Hurmalainen, taloussuunnittelija, Johanna.Hurmalainen@mikkeli.fi

Kuvaus

Talousarvion 2023 mukaisesti kuluvan vuoden viimeinen kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle annettava talouden seuranta tehdään 31.10.2023 tilanteesta. Lautakunnan alaisen toiminnan talouden lokakuun lopun toteuma, raportti sekä johdon ennuste loppuvuodelle ja investointisuunnitelman toteuma kuuluvat liitteenä tähän pykälään. Lokakuun kirjanpito menee kiinni maanantaina 13.11., jonka jälkeen toiminnan toteuma, raportti, johdon ennuste ja investointisuunnitelman toteuma kootaan liitteeksi. Kun liite valmistuu, se lähetetään lautakunnan jäsenille.

Valtuuston vuoden 2023 talousarviossa päättämät tuloraami ja menoraami ovat lautakuntatasolla sitovia. Mahdolliset lautakuntatason tulojen alituspyyntö ja menojen ylityspyyntö tuodaan lautakunnalle päätettäväksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Virpi Siekkinen, sivistysjohtaja, Virpi.siekkinen@mikkeli.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Päätös

Esittelijän päätösehdotus kokouksessa:

Vaikka koronatilanne ei ole enää kuluvana vuotena rajoittanut toimintoja, useiden palvelujen ja tapahtumien asiakasmäärissä ei olla saavutettu korona-aikaa edeltävää tasoa. Tämä näkyy myös hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan alaisten palvelujen asiakasmäärissä ja tätä kautta toimintatuotoissa. Lautakunnan alaisen toiminnan toimintatuotot eivät tule saavuttamaan talousarviossa asetettua tasoa. Maksutuottojen arvioidaan alittuvan kansalaisopiston arvioitua vähäisemmistä kurssimaksutuotoista johtuen. Tuet ja avustukset eivät kerry odotetulla tavalla (kaikki hankehaut eivät ole onnistuneet tai hankkeiden käynnistyminen on viivästynyt ja näin ollen niihin liittyvät avustukset siirtyvät osin seuraavalle vuodelle). Muiden toimintatuottojen arvioidaan alittuvan liikuntapaikkojen käyttövuorotuottojen ja asiakasmaksutulojen alittaessa talousarviotason. Näin ollen lautakunnan alaisten toimintatuottojen arvioidaan jäävän noin 504 000 euroa talousarviota heikommiksi - seurantaliitteessä tulosalue- ja tilikohtaiset alitukset.

Toimintakulujen arvioidaan ylittävän alkuperäisen talousarvion noin 163 000 euroa. Henkilöstökulujen arvioidaan ylittyvän noin 85 000 euroa. Henkilöstömenojen ylitykseen vaikuttaa kevään 2023 palkkaratkaisun talousarviossa huomioitua suurempi palkankorotusprosentti sekä kesäkuun lopussa maksettu ns. kertaerä. Polttoaineen ja sähkön hintojen nousu aiheuttavat määrärahaylityksen aineet/tavarat/tarvikkeet-tiliryhmässä sekä vuokrakuluissa.  Joulukuussa veloitettava sisäinen vuokra tulee sisältämään talousarviosta poikkeavan sähkön hinnasta johtuvan 135 000 euron lisäveloituksen. Palvelujen ostot sekä avustukset alittavat talousarvion. 

Lokakuun seurannan perusteella hyvinvoinnin ja osallisuuden alaisen toiminnan toimintakatteen arvioidaan heikkenevän noin 667 000 euroa alkuperäiseen talousarvioon verrattuna. 

Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta merkitsee tiedoksi lokakuun talouden toteuman ja investointisuunnitelman toteuman liitteen mukaisesti.

Lisäksi hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle

tulomääräraha-alitusta 504 000 euroa seuraaviin kohteisiin:

  • yleisten kulttuuripalvelujen avustukset eivät kerry talousarvion mukaisina, alitus 60 000 euroa ja muiden toimintatuottojen arvioidaan alittuvan 20 000 euroa
  • kansalaisopiston tuottojen arvioidaan alittuvan 100 000 euroa (kurssimaksujen väheneminen ja yhteistoimintaosuuksien vähäisempi kertymä)
  • liikuntapalvelujen tuottojen arvioidaan alittuvan 315 000 euroa (liikuntapaikkojen käyttökorvausten ja muiden toimintatuottojen vähäisempi kertymä)
  • nuorisopalvelujen hankerahoituksen kertymän alitus on 25 000 euroa (hankemäärärahasta tämä osa ohjautuu rahoittajalta suoraan hankekumppanille), josta alituslupaa haetaan 9 000 euroa (loppuosa alituksesta katetaan lautakunnan eräiden tulosalueiden talousarviota suuremmalla tulokertymällä).
     

ja menomäärärahaylitystä 163 000 euroa seuraaviin kohteisiin:

  • liikuntapalvelujen sisäisiin vuokriin 73 000 euroa ja yhtiövastikkeisiin 90 000 euroa (sähkön hinnan nousun aiheuttama määrärahaylitys). 


Lisäksi lautakunta valtuuttaa sivistysjohtajan tekemään mahdollisia teknisiä tarkennuksia seurantaliitteeseen.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merkitään, että Jenni Tissari, Marko Huuhilo ja Veikko Elo poistuivat kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Talouspalvelut

Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.