Kaupunginvaltuusto, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Hallintosäännön päivittäminen

MliDno-2023-1055

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Liikanen, hallintojohtaja, ari.liikanen@mikkeli.fi

Kuvaus

Kuntalain 90 §:n mukaan jokaisessa kunnassa on oltava hallintosääntö. Hallintosäännössä annetaan lain mukaan tarpeelliset määräykset ainakin kunnan hallinnon ja toiminnan järjestämisestä, päätöksenteko- ja hallintomenettelystä ja valtuuston toiminnasta. Hallintosääntö on siis kunnan hallinnon ja toiminnan keskeinen ohjausväline. 

Kuntaliitolla on ollut hallintosääntömalli, joka on laadittu täyttämään kuntalain 90 §:n mukaisest vähimmäisedellytykset. Kuntaliitto on päivittänyt mallia keväällä 2023. (https://www.kuntaliitto.fi/julkaisut/2023/2239-kunnan-hallintosaantomalli)

Kuntaliiton päivitetyssä mallissa on otettu myös tarpeellisest toimivallan siirtämistä koskevat määräykset, joilla määrätään kunnan viranomaisten toimivallan jakautumisesta poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa. Hallintosääntömääräyksissä on kuitenkin mahdollista siirtää toimivaltaa vain sellaisissa asioissa, joissa se on kuntalain 91 §:n mukaan sallittua. Pelkästään hallintosäännön määräyksillä ei voida poiketa viranomaiselle tai toimielimelle laissa säädetystä toimivallasta. Mikkelin kaupungin hallintosäännössä on ollut erilliset määräykset toimivaltuuksista poikkeusoloissa ja normaaliolojen häiriötilanteissa, mutta tässä yhteydessä ne päivitetään Kuntaliiton mallisäännön mukaisiksi.

Hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä pelastustoiminta on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueelle. Mikkelin hallintosäännössä on edelleen omat kohdat ja maininnat pelastuslautakunnasta, pelastustoimen organisoinnista, pelastusjohtajasta ja näiden toimijoiden toimivallasta. Nämä kohdat tässä yhteydessä poistetaan Mikkelin kaupungin hallintosäännöstä. Hyvinvointiuudistuksen liittyen Kuntaliiton mallisäännössä on huomioitu kunnan ja hyvinvointialueen välinen yhteistyö, tavoitteet ja työjako, josta on neuvoteltava vähintään valtuustokausittain. Mallisäännön mukaan tästä yhteistyöstä vastaa kunnanhaliltus. 

Vaikuttamielimistä säädetään kuntalain 26-28 §:ssä. Mikkelin kaupungin hallintosäännössä on ollut vaikuttamiselimistä omat kohtansa, mutta tässä kohtaa niitä muokataan vastaamaan tarkemmin Kuntaliiton mallisääntöä.

Hallintosäännössä on useita kohtia, joissa on määräyksiä esimiesten toimivallasta tai muuten on mainintoja esimiehistä. Kuntaliiton mallisäännössä esimies-termi on korvattu termillä esihenkilö. Tämä muutos on huomioitu myös nyt päivitettävässä kaupungin hallintosäännössä. 

Mikkelin kaupungin hallintosääntö on nyt päivitetty vastaamaan, paikalliset olosuhteet huomioiden, Kuntaliiton mallisääntöä.

Liitteenä olevassa luonnoksessa on merkitty

  • mustalla ne kohdat, joihin ei esitetä muutosta ja vastaavat Kuntaliiton mallisääntöä,
  • punaisella ne kohdat, jotka ovat muutettu vastaamaan Kuntaliiton mallisääntöä,
  • sinisellä ne kohdat, jotka tarkennettu eri tavalla kaupungin hallintosäännössä suhteessa Kuntaliiton mallisääntöön,
  • yliviivauksella poistettavaksi esitettävät kohdat ja
  • kursiivilla olennaiset yksityiskohtaiset perustelut.


Sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hallintosääntöön muutokset, tehdään hallintosääntöön sisällysluettelo päätöksen sisällön mukaisesti. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy hallintosäännön päivityksen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti. Muutokset tulevat voimaan heti.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Lisäksi merkittiin, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajan johdolla valtuustonryhmän puheenjohtajat keskustelevat palkkiosäännön päivittämisestä. 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy hallintosäännön päivityksen liitteenä olevan luonnoksen mukaisesti. Muutokset tulevat voimaan heti.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että valtuutettu Jussi Marttinen poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana ja hänen tilalleen kokoukseen saapui varavaltuutettu Mikko Pöyry. 

Tiedoksi

Asumisen ja toimintaympäristön, konserni- ja elinvoimapalveluiden ja sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueiden tulosalueet, hallintopalvelut/toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.