Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta, kokous 7.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Nettilukion paikallisen virka- ja työehtosopimuksen hyväksyminen

MliDno-2023-1901

Valmistelija

  • Miia Siven, lukiokoulutuksen rehtori, miia.siven@otavia.fi

Kuvaus

Kuntalain 65§:n mukaan Kunta tai kuntayhtymä voi perustaa kunnallisen liikelaitoksen liiketaloudellisten periaatteiden mukaan hoidettavaa tehtävää varten, jollei jäljempänä toisin säädetä. Kunnallinen liikelaitos toimii kunnan tai kuntayhtymän osana. Liikelaitoksen perustaminen edellyttää erikseen tehtävää päätöstä.

Kuntalain 67 §:n mukaan Kunnallisella liikelaitoksella on johtokunta.
Johtokunta ohjaa ja valvoo liikelaitoksen toimintaa. Johtokunta vastaa liikelaitoksen hallinnon ja toiminnan sekä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan asianmukaisesta järjestämisestä. Kuntalain 67 §:n ja kohdan 7 mukaan johtokunta valvoo liikelaitoksen etua ja, jollei hallintosäännössä toisin määrätä, edustaa kuntaa ja käyttää sen puhevaltaa liikelaitoksen tehtäväalueella.

 

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintasäännön mukaan:

4 § Johtokunnan tehtävät

Johtokunnan tehtävänä on ohjata ja valvoa Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian toimintaa ja sen kehittämistä, asettaa tavoitteet ja seurata niiden toteutumista Mikkelin kaupungin hallintosäännön määrittämän yleisen toimivallan mukaisesti. Lisäksi johtokunta esittää kaupunginhallituksen ja/tai - valtuuston päätettäväksi kaupungin talousarvioon otettavat Mikkelin kaupungin liikelaitos Otaviaa koskevat määrärahat ja tuottoarviot.

5 § Johtokunnan ratkaisuvalta: 

Sen lisäksi, mitä Mikkelin kaupungin hallintosäännössä on määrätty johtokunnan päätettäväksi, johtokunta päättää toimialallaan seuraavista asioista: Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian tehtävät ja sopimukset, mikäli muuta ei ole määrätty.

Otavia on neuvotellut 2021 alkaen OAJ:n kanssa Nettilukioon sovellettavasta paikallissopimuksesta. Neuvottelut on saatu päätökseen keväällä 2023.

Nettilukion paikallinen virka- ja työehtosopimus on hyväksytty sekä OAJ:ssa että KT:ssa ja se on valmis käyttöönotettavaksi. Paikallissopimus pyritään saamaan voimaan Nettilukioon 1.8.2023 alkaen. Käyttöönottoon liittyvät prosessit pyritään käynnistämään mahdollisimman pian. 

Sopimuksen lisäkustannusvaikutukseksi arvioidaan vuositasolla n. 250 000 euroa. Kustannusvaikutus on alustavasti huomioitu vuoden 2024 talousarviovalmistelussa.

Sopimuksen käyttöönottoon liittyen kaupunginhallitus käsitteli 15.5.2023  (§165) kokouksessaan yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä Otavian Nettilukiossa.

Uusi paikallinen virka- ja työehtosopimus tulee kattamaan kaiken Nettilukiossa toteutettavan opetus- ja ohjaustoiminnan. Opetushenkilöstön palvelussuhteen ehtojen muuttumisen lisäksi paikallisen virkaehtosopimuksen käyttöönotto vaikuttaa Kunta-alan yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) piirissä työsuhteessa olevien Nettilukion verkko-ohjaajien tehtävänkuvaan, millä voi olla vaikutusta jatkossa tarvittavan henkilöstön määrään. Samassa yhteydessä yhtenäistetään Nettilukion KVTES-suhteisen henkilöstön nimikkeitä (verkko-ohjaaja, verkkopedagogi, koulutussuunnittelija) ja nimikkeeseen liittyvää palkkausta.

 

Sopimuksen tausta, prosessi ja käyttöönotto esitellään kokouksessa.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Harri Jokinen, johtaja-rehtori, harri.jokinen@otavia.fi

Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian johtokunta hyväksyy omalta osaltaan Nettilukion paikallisen virka- ja työehtosopimuksen.

Päätös

Hyväksyttiin.