Kaupunginvaltuusto, kokous 20.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Mikkelin kaupungin työllisyysohjelman tarkentaminen vuosille 2023-2024

MliDno-2021-4444

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunginhallitus käsitteli vuodelle 2022 esitetyn työllisyysohjelman kokouksessaan 10.1.2022. Käsittelyssään kaupunginhallitus totesi työllisyysohjelman kaipaavan tarkennuksia kahteen asiaan. Nämä asiat olivat työvoiman riittävyyteen ja kohtaantoon vaikuttaminen ja nuorten työpajojen hallinnollinen ratkaisu vuodelle 2023. Kaupunginhallitus lähetti työllisyysohjelman Mikkelin seudun kuntakokeilun ohjausryhmän käsiteltäväksi erityisesti em. asioiden avaamiseksi.

Mikkelin seudun kuntakokeilun ohjausryhmä käsitteli työllisyysohjelman kokouksessaan 19.1.2022. Kokouksessa avattiin erityisesti 1.5.2022 alkavan uuden yksilöllisen työvoimapalvelumallin vaikutusta työmarkkinoiden kohtaantoon. Palvelun intensiivijaksot, joissa asiakasta tavataan/kontaktoidaan kahden viikon välein sekä työnhakija-asiakkaan työnhakuvelvoite ja sen toteutumisen seuraaminen ovat työllisyysohjelman toteutuksen keskeisin toiminnallinen sisältö vuonna 2022.  Ohjausryhmä totesi selvityksen riittäväksi.

Kokouksessa avattiin myös nuorten työpajan osalta tapahtuvaa vääjäämätöntä muutosta, mikä on seurausta kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvastuun siirtymisestä hyvinvointialueen vastattavaksi. Alkuvuoden 2022 aikana selvitetään ja kesäkuuhun mennessä tehdään esitys nuorten työpajatoiminnan jatkumisesta vuonna 2023. Kuntakokeilun ohjausryhmä hyväksyi ehdotetun menettelytavan.

Työllisyysohjelmaa seurataan työllisyyden edistämisen kuntakokeilun ohjausryhmässä säännöllisesti. Vuosittaiset ohjelmaan liittyvät tavoitteet asetetaan talousarviokäsittelyn yhteydessä ja ohjelman toteutuminen annetaan kaupunginhallitukselle tiedoksi seuraavan vuoden tammikuussa.

Työllisyysohjelman toimintakausi on valtuustokausi. Sitä tarkistetaan vuosittain kaupungin talousarviokäsittelyssä. Ohjelman hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan työllisyysohjelman vuodelle 2022.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti jättää asian pöydälle. 

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan työllisyysohjelman vuodelle 2022.

Pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana esittelijä täydensi ehdotustaan siten, että ohjelman toiseksi viimeiseen kappalaleen lisätään teksti "Kaupunginjohtaja yhdessä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kanssa laatii erillisen toimenpideohjelman osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. Tämä osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen tulee jatkossa olla kehitysyhtiön yksi ydintehtävä."

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän täydennetyn ehdotuksen.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Minna Pöntinen saapui takaisin kokoukseen tämän pykälän käsittelyn aikana.

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan työllisyysohjelman vuodelle 2022.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Pekka Patama selosti asiaa kaupunginvaltuustolle ja poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Valmistelija

Pekka Patama, palvelupäällikkö, Pekka.Patama@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupungin työllisyysohjelmaa tarkennetaan vuosille 2023 - 2024 huomioiden 1.3.2023 eduskunnan hyväksymä laki TE-palvelujen siirtämisestä kuntien vastattavaksi vuoden 2025 alusta. Passiivityöttömyyden aiheuttamat kustannuksien ja työmarkkinatuen maksuosuuden minimoiminen ovat edelleen tavoitteina tärkeitä. On kuitenkin perusteltua ottaa jo vuoden 2023 aikana kokonaisvaltaisempi näkemys ja kiinnittää erityistä huomiota työvoimavarannon varmistamiseen alueella.

Mikkelin kaupunki huolehtii edelleen vastuistaan velvoitetyöllistämisen, kotouttamisen ja kuntakokeilun toteuttamisen osalta. Työllisyysohjelmassa on tarkennettu työnvälityksen onnistumisen ja työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisyn merkitystä.

Työllisyysohjelmaa ei toteuteta pelkästään Mikkelin kaupungin työllisyyspalvelujen tai Mikkelin seudun kuntakokeilun avulla. Työllisyysohjelmassa on mainittu keskeisimmät kumppanit, joiden yhteistyö on välttämätöntä hyvän tuloksen saavuttamiseksi.

Merkittävinä muutoksina vuoden 2023 alusta ovat olleet kuntouttavan työtoiminnan siirtyminen hyvinvointialueen järjestettäväksi.  Tämän myötä kaupungin työllisyydenhoidon resursseina olleet nuorten työpaja ja työllisyydenhoidon kehittämiskumppanuuden kuntouttavan työtoiminnan osuus ovat siirtyneet hyvinvointialueen vastattavaksi.

TE2024 uudistuksen valmistelu on asiana tärkein työllisyydenhoitoon liittyvä kokonaisuus vuosina 2023 ja 2024. Uudistusta valmisteleva hanke (TE2024 E-Savo) edesauttaa valmistelua, mutta työvoimapalveluja toteuttavan toimijaverkoston on kohdistettava valmisteluun asiantuntijoiden työaikaa hyvän lopputuloksen saamiseksi.

Työllisyysohjelmaa seurataan työllisyyden edistämisen kuntakokeilun ohjausryhmässä säännöllisesti. Vuosittaiset ohjelmaan liittyvät tavoitteet asetetaan talousarviokäsittelyn yhteydessä ja ohjelman toteutuminen annetaan kaupunginhallitukselle tiedoksi seuraavan vuoden tammikuussa.

Työllisyysohjelman toimintakausi on valtuustokausi. Sitä tarkistetaan vuosittain kaupungin talousarviokäsittelyssä. Ohjelman hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätösehdotus

Esittelijä

Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin työllisyysohjelman vuosille 2023-2024.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama selosti asiaa kaupunginhallitukselle. 

Päätösehdotus

Kaupunginhallitus:
Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Mikkelin kaupungin työllisyysohjelman vuosille 2023-2024.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana valtuutettu Juha Ropponen esitti valtuutettu Satu Taavitsaisen kannattamana, että yhdeksi mittariksi otetaan työtekijöiden määrää hyvin mittaava tekijä, joka on palkkaa saavien mikkeliläisten määrä henkilöt/kk. Vuoden 2022 aikana mikkeliläisten palkkaa saavien määrä vaihteli kuukausittain välillä 19 963 - 22 221 keskiarvon ollessa 21049 henkilöä. Lisäksi kaupungin olisi hyvä laatia tälle uudelle mittarille tavoitearvo, joka voisi olla vuodelle 2024 keskiarvolukuna 21700 mikkeliläistä palkkaa saavaa henkilöä. Tiedot tähän mittariin löytyvät Veron ylläpitämästä tulorekisteristä.

Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko valtuutettu Juha Ropposen esittämä lisäys lisätä Mikkelin kaupungin työllisyysohjelmaan vuosille 2023-2024 yksimielisesti. Hyväksyttiin.

Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallituksen esitys Juha Ropposen lisäyksellä on tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Merkitään, että palvelupäällikkö Pekka Patama oli läsnä kokouksessa tämän pykälän käsitelyn ajan.

Tiedoksi

Työllisyyspalvelut/palvelupäällikkö

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.


Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.


Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Itä-Suomen hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: PL 1744, 70101 Kuopio
Käyntiosoite: Minna Canthin katu 64
Sähköpostiosoite: ita-suomi.hao@oikeus.fi
Faksinumero: 029 56 42501
Puhelinnumero: 029 56 42500
Hallinto-oikeuden asiakaspalvelu on avoinna arkisin 8.00–16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa
https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimuksen perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.


Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja yhteystiedot. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksen tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.


Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten laissa oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Oikeudenkäyntimaksu
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksu, mikä on määrätty mainitun lain 2 §:ssä. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Mikkelin kaupungin kirjaamosta.

Käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 8–10
Postiosoite: PL 33, (Raatihuoneenkatu 8–10), 50101 Mikkeli
Faksinumero: 015 36 6583
Puhelinnumero: 044 794 2033 / 015 1941 (vaihde)
Sähköpostiosoite: kirjaamo@mikkeli.fi

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-16 ja arkipyhien aattoina sekä kesä-elokuussa maanantaista perjantaihin klo 9-15.