Kaupunginhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Valtuustoaloite: Oikoradan edistäminen

MliDno-2022-4765

Aikaisempi käsittely

Kuvaus

Valtuutettu Jaana Strandman esitti 29.8.2022 hänen ja Mikkelin perussuomalaisten valtuustoryhmän ym. valtuustoaloitteena otsikkoasiasta seuraavaa:

"Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Mikkelin kaupunki ryhtyy edistämään Oikorata-hankeinvestointia Lahti-Mikkeli -välille. Tämä oikoratavaraus on maakuntakaavassa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä johtuvat pakotteet ja vastapakotteet ovat muuttaneet matkustusta ja tavaraliikennettä Venäjän ja Suomen välillä. Itäradan suunnitelma perustui Venäjän liikenteen kehittymiseen ja radan tarpeellisuuteen.

Mikkelin näkökulmasta saavutettavuutta pääkaupunkiseudulle tulee ensisijaisesti edistää. Siihen oikorata Lahti - Mikkeli olisi ratkaisu, sillä matka-aika lyhentyisi 1,5 tuntiin. Olisimme silloin työssäkäyntialueella. Ministeri Skinnari on tukenut oikoratahanketta. Savonrata oikaistuna on erittäin hyvä Itä-Suomen elinvoiman kehittäjä muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Oikorata tukisi alueemme kehittymistä pitkälle tulevaisuuteen.

Mikkelissä 29.8.2022

Jaana Strandman
Mikkelin perussuomalaisten valtuustoryhmä

Raimo Heinänen, Sami Järvinen, Jani Sensio,
Tanja Hartonen, Arto Seppälä, Tomi Sikanen, 
Pertti Karhunen, Sami Nalli, Paavo Barck,
Soile Kuitunen, Jukka Pöyry, Liisa Ahonen,
Juha Ropponen, Olli Miettinen, Olli Marjalaakso,
Jukka Härkönen, Anna Reponen, Jussi Marttinen,
Juha Vuori, Pirkko Valtola, Armi Salo-Oksa,
Eero Aho"

Päätösehdotus

-

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Timo Halonen, kaupunginjohtaja, timo.halonen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen valmisteltavaksi.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että vastaus aloitteeseen tulee käsitellä kaupunginhallituksessa viimeistään tammikuussa 2023.

Päätös

Hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Jouni Riihelä, kaupunkikehitysjohtaja, Jouni.Riihela@mikkeli.fi
  • Topiantti Äikäs, maankäyttöjohtaja, topiantti.aikas@mikkeli.fi

Kuvaus

Mikkelin kaupunki on päättänyt (Kv/§75/7.6.2021) olla mukana nykyisessä Itäratayhteistyössä. Itäradalla tarkoitetaan Helsingistä Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Porvoon kautta Kouvolaan linjatusta uudesta ratayhteydestä. Kaupunginvaltuuston päätöksellä kaupunki on sitoutunut Itäradan suunnitteluyhtiön perustamiselle. Mukana ovat Mikkelin ja Suomen valtion lisäksi osakkaina yhtiössä ovat Porvoo, Kouvola, Helsinki, Lappeenranta, Kuopio, Joensuu, Imatra, Pieksämäki, Kajaani, Iisalmi, Siilinjärvi, Lieksa, Kitee, Nurmes, Lapinlahti, Suonenjoki, Mäntyharju, Askola, Parikkala, Taipalsaari, Rautjärvi, Lapinjärvi ja Myrskylä.

Itäradan vaikutusalueella asuu noin miljoona asukasta ja alueella on 845 000 työpaikkaa. Itäisen Suomen raideyhteydet ovat kehityksessä jääneet merkittävästi Länsi-Suomea jälkeen. Ratayhteyksien paranemisella on laajaa merkitystä koko Itä-Suomen elinkeinoelämälle teollisuudesta matkailuun. Yhteyksien nopeus vaikuttaa alueen vetovoimaan asukkaiden, matkailijoiden ja yritysten kannalta.

Raideinvestointien aikaikkuna on pitkä. Vertailuksi voidaan mainita, että nykyisen Savonradan suunnittelu aloitettiin yli 150 vuotta sitten (1870) ja se on edelleen käytössä. Huomioiden radan investoinnin käytön aikaikkuna (joka vähintään 200 vuotta), Venäjän nykytilanne ei ole peruste ratainvestoinnin valmistelun keskeyttämiselle. Venäjä ja sen väestö sekä kaupalliset yhteydet Venäjälle ovat muodossa tai toisessa olemassa myös tulevaisuudessa.

Nykyisen itäradan suunnittelun ja toteutuksen etuna on, että se helpottaa pääkaupunkiseudun ruuhkaisia ratayhteyksiä. Itärata mahdollistaa nopeammat yhteydet paitsi itäisestä Suomesta mutta myös Lahdesta, kun radan kapasiteettia vapautuu Lahden eteläpuolella. Raideliikenteen avaaminen kilpailulle muuttaa rautateiden liikenneolosuhteita. Ympäristön on oltava kilpailukykyinen ja nykyaikainen uusille operaattoreille.

Mikkelin kaupunginvaltuuston päätöksen (2021/§ 75) mukaisesti kaupunki jatkaa työtä suunnitteluyhtiön osalta ja seuraa aktiivisesti kokonaisuutta koskevaa yhteiskunnallista keskustelua ja siten huolehtii kaupungin edunvalvonnasta ko. valtuustoaloitteen aihepiiriä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Janne Kinnunen, kaupunginjohtaja, janne.kinnunen@mikkeli.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi asumisen ja toimintaympäristön palvelualueen vastauksen valtuutettu Jaana Strandmanin ja Mikkelin perussuomalaisten valtuustoryhmän ym. valtuustoaloitteeseen ja toteaa aloitteen loppuunkäsitellyksi.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

Päätös

Asiasta käydyn keskustelun aikana Jani Sensio esitti Pirjo Siiskosen kannattamana asian palauttamista uuteen valmisteluun. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkitään, että kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Laura Hämäläinen positui kokouksesta tämän ykälän käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Päätökseen, joka koskee valmistelua tai täytäntöönpanoa ei saa kuntalain (410/2015) 136 §:n perusteella hakea muutosta.